Najlepšie medové rezy sú ozajstná klasika, máme tradičný recept. Vyskúšajte inšpiráciu na prípravu medových rezov, tradičnú sladkú dobrotu.

Medové rezy

Medové rezy sú koláčová klasika, ktorú neodmietne ani konzervatívna babička, ani vyberavý pubertiak. Preto môžete medové rezy ponúknuť akejkoľvek návšteve bez toho, aby ste sa báli o úspech svojej snahy. A nerozhoduje ani príležitosť.

Rovnako sa hodia na vianočný stôl, ale aj ako pohostenie na narodeninovú oslavu v horúcom letnom počasí. 

Jednoducho je úplne jasné prečo sú tu medové rezy klasika s nami už tak dlho a rozhodne sa nikam nechystajú odísť. Čas rozhodne ich nepriateľom nie je. Jediným ich nepriateľom je štíhla línia, ale raz za čas takto zhrešiť sladkým koláčom predsa nie je hanba.

Dôležitou prísadou cesta na medové rezy je med, ktorý má niekoľko zdravotných výhod a môže byť súčasťou zdravej stravy v rámci vyváženej a pestrej stravy.

Táto vzácna potravina je zdrojom prirodzeného cukru a energie a obsahuje malé množstvo vitamínov a minerálov vrátane vitamínu C, B-komplexu, vápnika, horčíka a draslíka. Med obsahuje aj antioxidanty, ako napríklad flavonoidy, ktoré môžu pomôcť chrániť telo pred poškodením buniek zpôsobených voľnými radikálmi.

Zdravie z medových rezov

Med tiež obsahuje antimikrobiálne látky, ktoré môžu pomôcť bojovať proti infekciám, zápalom v tele a tiež sa používa ako tradičný liek na kašeľ a bolesti hrdla. Jeho hustá konzistencia môže pomôcť obaliť hrdlo a zmierniť podráždenie.

Rovnako môže pomôcť podporiť imunitný systém, zlepšiť trávenie a regulovať krvný tlak. Je však dôležité si uvedomiť, že med je stále cukor a malo by sa s ním zaobchádzať opatrne, aby sa zabránilo nadmernému príjmu kalórií a vysokému glykemickému indexu.

Preto sa odporúča konzumovať ho s mierou a začleniť ho do celkovej vyváženej stravy. Podobne naše medové rezy, tie sú však nebezpečne jedlé. A prípadne ak máte chuť, tu je opitý izidor, alebo vyskúšajte aj recept na kokosové rožky. Vyskúšajte náš recept na banánovú roládu, A určite skúste aj recept na výborné medové rezy plnka.

Ingrediencie (1 plech)

Cesto

  • 3 polievkové lyžice medu,
  • 0,5 decilitra mlieka,
  • 1 čajová lyžička sódy,
  • 2 vajcia,
  • 140 gramov kryštálového cukru,
  • 50 gramov masla,
  • 500 gramov hladkej múky,

Plnka

Poleva

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu na prípravu medových rezov

  1.  Med, mlieko, vajcia, sódu a cukor dáme do misy a miešame nad parou, až kým nám nevznikne pekná, jednotná zmes.


     
  2. Do zohriatej, spojenej hmoty vmiešame múku a spracujeme nelepivé cesto. Na začiatku sa vám bude zmes lepiť úplne všade, ale po chvíli dosiahne cesto ideálnu konzistenciu.


     
  3. Spracované cesto rozdelíme na štyri rovnaké časti, ktoré jednu za druhou rozvaľkáme na papieri na pečenie do približne rovnakých obdĺžnikov. Ak sa vám nedarí urobiť dokonalé obdĺžniky, nie je problém odrezať prebytočné časti na krajoch, tie pripojiť na miesta, kde cesto chýba a znovu prevaľkať.


     
  4. Pripravené pláty dáme do vopred vyhriatej rúry na 190 stupňov a pečieme približne osem minút.


     
  5. Plnku pripravíme uvarením zmiešaného cukru a múky v mlieku. Vytvorí sa nám kaša, ktorú necháme pre ďalší proces vychladnúť.


     
  6. V mise vyšľaháme maslo a postupne pridávame vychladnutú kašu. Plnka do medových plátov je týmto hotová.


     
  7. Spodný upečený plát potrieme polovicou plnky. Naň uložíme druhý plát, ktorý celý potrieme lekvárom. Na to navrstvíme tretí plát, ktorý potrieme rovnomerne po celej ploce druhou polovicou pripravenej plnky. Nakoniec pripojíme na vrch štvrtý, posledný plát. Takto pripravené rezy zaťažíme a necháme chvíľu postáť.


     
  8. Medzitým si pripravíme polevu z čokolády a masla, ktoré necháme roztopiť vo vodnom kúpeli. Keď je poleva hotová, pokryjeme ňou celú hornú plochu medových rezov. Tie dáme na chladné miesto a necháme odstáť, ideálne jeden deň, aby sa nám v medových rezoch pekne premiešali chute.


     

Hotovo! Dobrú chuť. Máme pre vás aj tradičný recept ma krémeš, alebo žĺtkové rezy.