Jednoducho najlepšia tvarohová bábovka od žien v meste. Máme pre vás naozaj kvalitne overený recept ako si doma jednoducho pripraviť tvarohovú bábovku.

Tvarohová bábovka

Šťavnatá a mäkká bábovka, ktorá chutí všetkým. Nenáročný recept pre všetkých začínajúcich ale aj skúsených kuchárov. Bábovka je obohatená tvarohom, ktorý dodá bábovke lepšiu a šťavnatejšiu chuť.

Tvarohová bábovka patrí medzi koláče, ktoré obsahujú tvaroh ako hlavnú zložku cesta, nielen ako ozdobu. Tvaroh dodáva bábovke jemnosť, vláčnosť a špecifickú chuť. Recept na tvarohovú bábovku sa môže líšiť v závislosti od krajiny alebo jednotlivých preferencií. Tento je na 100% od žien v meste.

Základné ingrediencie zahŕňajú tvaroh, vajcia, múku, cukor, maslo (alebo olej), kypriaci prášok a môžete pridať aj vanilkový extrakt pre dochutenie.

Postup prípravy tvarohovej bábovky zahŕňa zvyčajne oddelenie žĺtkov od bielkov, premiešanie tvarohu s cukrom a ďalšími mokrými zložkami, pridanie múky a kypriaceho prášku, a nakoniec opatrne primiešanie vyšľahaných bielkov, aby sa dosiahol vzdušný a nadýchaný výsledok.

Cesto sa vyleje do formy a pečie sa vo vyhriatej rúre, kým bábovka nezíska zlatohnedú farbu a neuprostred nie je suchá. Tvarohová bábovka sa často podáva posypaná práškovým cukrom, ale niekedy sa môže ozdobiť aj polevou, ovocím alebo šľahačkou podľa osobnej chuti.

Bábovka je obľúbeným dezertom v mnohých krajinách a ponúka vynikajúcu kombináciu krémovej konzistencie tvarohu a jemnej sladkosti.

Vedeli ste, že...

História tvarohovej bábovky je úzko spojená s tradičnou stredoeurópskou kuchyňou. Hoci presný pôvod tejto bábovky nie je známy, existuje niekoľko teórií a podobných receptov v rôznych krajinách.

Tvarohová bábovka je zvyčajne spojená s kuchyňou stredoeurópskych krajín ako Rakúska, Česka, či Slovenska. Teda bývalej Rakúsko - Uhorskej monarchie.

Región je známy svojimi tvarohovými dezertmi a pečivom, a preto nie je prekvapením, že tvarohová bábovka je súčasťou našej tradičnej kuchyne.

Bábovky samotné majú dlhú históriu a boli populárne už v starovekom Ríme. V stredoveku sa začali objavovať recepty na bábovky vo viacerých variácíach a postupne sa stali súčasťou európskej kuchyne aj ďalšie verzie.

Tvaroh ako základná zložka cesta na tvarohovú bábovku má v našej kuchyni dlhú tradíciu. Tvaroh bol využívaný v rôznych dezertoch a pečive, a tvarohová bábovka sa stala jednou z obľúbených možností.

Bábovky sa vlastne vždy pekli doma, ale rovnako sú dnes súčasťou ponuky v reštauráciách a kaviarňach.

Dnes je tvarohová bábovka už u nás tradičným koláčom, ale stále sa objavujú moderné interpretácie a rôzne variácie, ktoré pridávajú nové chute a inovácie do tohto obľúbeného dezertu. Máme pre vás však ten tradičný recept.

Vyskúšajte aj náš recept na dvojfarebnú bábovku. A tu je mrkvová bábovka. Ale máme aj piškótovú bábovku.  Alebo recept na domácu žemlovku.

Na tvarohovú bábovku potrebujeme

  • Doba prípravy: 20 minút,
  • Doba pečenia: 60 minút,
  • Počet porcií: cca 18 kúskov,

Ingrediencie:

  • vajcia,
  • 250 g polohrubej múky,
  • 250 g jemného tvarohu,
  • 280 g kryštálového cukru,
  • 100 ml oleja,
  • 1 kypriaci prášok do pečiva,
  • štipka soli,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu: tvarohová bábovka

  1. Vajcia rozbijeme a vymiešame si zvlášť žĺtky a zvlášť bielky. Do misky si dáme najskôr žĺtky. Do žĺtok pridáme cukor a všetko poriadne premiešame.


     
  2. Do žĺtkovej peny pridáme aj olej a znova premiešame.


     
  3. Do cesta pridáme tvaroh a premiešame.


     
  4. Múku preosejeme a zmiešame s kypriacim práškom. Múku s kypriacim práškom postupne primiešame od cesta.


     
  5. Z bielkov so štipkou soli vyšľaháme tuhý sneh a jemne primiešame do cesta.


     
  6. Formu vymastíme a vysypeme múkou alebo strúhankou a vylejeme cesto do formy. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 160°C na 1 hodinu.


     
  7. Bábovku vyklopíme a posypeme práškovým cukrom.

Dobrú chuť. Vyskúšajte aj náš recept na tradičnú bublaninu. A tu je orechová bábovka.

Videorecept