Tradičná pochúťka: Hovädzí guláš
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas varenia: cca 3 hodiny
- Počet porcií: 6-8
Ako už môžeme zo známeho názvu vydedukovať, tradičný hovädzí guláš má pôvod u našich susedov v Maďarsku. Predtým, ako nadobudol svoju typickú, hustejšiu formu hlavného jedla, servíroval sa skôr ako polievka z hovädzieho dobytka. Pochúťka sa nakoniec osvedčila aj mimo Maďarska a dodnes si ju vedia vychutnať aj Slováci, Česi, prípadne Nemci či Rakušania.
Tajomstvo typickej chute hovädzieho guláša je skryté v tzv. Maillardovej reakcií. Nebudeme vás trápiť jej presnou vedeckou definíciou, ale skôr tým, čo znamená vo varení a konkrétne pri príprave lahodného maďarského guláša: jeho najvýraznejšia chuť totižto vznikne, keď sú mäso alebo cibuľa hodené na rozpálený tuk a nadobudnú krásne hnedé sfarbenie. Táto reakcia prebieha približne pri teplote 140-165°C, preto dbajte na to, aby ste mäso, resp. cibuľu vkladali do horúceho tuku suché a v menších množstvách.
Neznie to vôbec zložito, však? Určite si nachystajte maďarský hovädzí guláš s nami aj vy podľa jednoduchého a detailného fotoreceptu od nášho portálu nižšie vo fotogalérií. Veľa šťastia!
Rovnako vám odporúčame nahliadnuť aj na recept na klasický kotlíkový guláš, ktorý si môžete uložiť a pripraviť pri ďalšom tradičnom varení.
Tip z nášho eshopu
Ingrediencie na hovädzí guláš
- 1 kg hovädzieho karabáča (na rozdiel od tradičnej klobásy je chudší, no môžete pokojne použiť aj klobásu alebo hovädzie pliecko)
- 1/2 kg olúpanej cibule
- 4 PL bravčovej masti (150 g)
- 2 PL paradajkového pretlaku
- 1 ČL drvenej rasce
- 2 PL sladkej papriky
- 4 bobkové listy
- 1 ČL sušenej majoránky
- Korenie
- Soľ