Tradičná koložvárska kapusta od babičky
Najlepšia koložvárska kapusta od babičky je u nás rokmi osvedčený recept. Vyskúšajte jeden z tradičných receptov na prekladanú koložvársku kapustu z kuchyne portálu Ženy v meste.
Koložvárska kapusta
Koložvárska kapusta patrí k Slovensku neodmysliteľne. Ak milujete kyslú kapustu a mleté mäso, určite patrí aj medzi vaše obľúbené jedlá. Jej príprava je špecifická prekladaním vrstiev kapusty, mäsa a ryže. Ak ste labužníci, môžete pridať aj klobásu a slaninu.
Ingrediencie
- 500 g mletého mäsa (250 g hovädzieho a 250 g bravčového)
- 1 000 g kyslej kapusty
- 250 g ryže (1 hrnček)
- 1 nožička obľúbenej klobásky (nemusí byť)
- malý kúsok slaniny (nemusí byť)
- 2 väčšie cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- olivový olej (bravčová masť)
- 200 ml kyslej smotany
- mlieko na zriedenie
- 1 vajce
- mletá červená paprika
- mleté čierne korenie
- drvená rasca
- soľ
- sušená zelenina bez soli (nemusí byť)
- trošku kurkumy
Postup receptu
- Predpripravíme všetky suroviny, ktoré budeme zapekať. Ak si zvolíme diétnejšiu verziu, použijeme mix mäsa (bravčové, hovädzie), olivový olej, klobásu a slaninu vynecháme. Keď kalórie neriešime, olej vymeníme za bravčovú masť, prípadne zvolíme iba bravčové mleté mäso.
- Dve väčšie cibule očistíme a nakrájame nadrobno. Na olivovom oleji (2 polievkové lyžice) speníme polovicu nakrájanej cibule. Ak zvolíme bravčovú masť, pridáme jednu lyžicu.
- Vložíme mleté mäso, okoreníme mletou červenou paprikou, mletým čiernym korením, drvenou rascou, troškou kurkumy, soľou a sušenou zeleninou bez soli. Orestujeme a podusíme cca 5 minút. Pridáme roztlačený cesnak a podlejeme vodou podľa potreby. Dusíme 20 minút.
- Druhú polovicu nakrájanej cibule orestujeme do sklovita na olivovom oleji alebo na lyžici masti, ku ktorej pridáme na kocky nakrájaný kúsok slaniny. Pridáme mletú červenú papriku, kyslú kapustu a ochutíme drvenou rascou, mletým čiernym korením a soľou. Restujeme cca 15 minút, podľa potreby podlejeme vodou.
- Ryžu uvaríme v osolenej vode do polomäkka cca 10-15 minút, scedíme a prepláchneme studenou vodou.
- Pripravíme hlbší pekáč, dôkladne vytrieme tukom. Vrstvíme: ½ udusenej kyslej kapusty, ½ uvarenej ryže, dusené mleté mäso so šťavou, druhá polovica ryže a nakoniec druhá polovica kyslej kapusty.
- Pripravíme zálievku: kyslú smotanu zriedime mliekom a vmiešame vajce, trošku mletej červenej papriky. Rozotrieme na vrch kapusty a zapekáme pri 180°C cca 30 minút do zlatista. Podávame s čerstvým chlebom alebo varenými zemiakmi, dozdobíme petržlenovou vňaťou.