Maslová vianočka
- Čas prípravy: 30 minút
- Čas kysnutia: 90 minút
- Čas pečenia: 35 minút
- Počet kusov: 1 celá vianočka
Už si ju nemusíte kupovať v obchode, keď náhle na ňu dostanete obrovskú chuť. Dokonca si ju môžete naservírovať s hocičím chcete a v zdravšej verzií zo špaldovej múky. Inšpirujte sa dnešným fotoreceptom na domácu vianočku, ktorá nasýti niekoľkých.
Mnohých môže odradiť čas prípravy vianočky, ktorý je dlhší v porovnaní s inými sladkými raňajkami, práve vďaka potrebnému vyhradeniu času na kysnutie. Samotná príprava vianočky však vôbec nie je zložitá a nepotrebujete v našom recepte na ňu nič iné len hrnček a schopnosť vedieť upliesť jednoduchý vrkoč. Presvedčte sa sami nižšie!
Nech sa vám podarí a zachutí každému pri raňajkovom stole! Ponúkame vám aj podobný fotorecept na pudingoš, v rovnakom tvare ako domáca vianočka.
Tip z nášho eshopu
Ingrediencie na hrnčekovú vianočku
Hrnček 250 ml
Na kvások:
- 1 čerstvé droždie (42 g)
- ½ hrnčeka vlažného mlieka
- 1 PL trstinového alebo kryštálového cukru
Na cesto:
- 3 hrnčeky hladkej špaldovej múky
- Zarovnaná KL soli
- 1 vanilínový cukor
- ½ balíčka prášku do pečiva
- ½ hrnčeka vlažného mlieka
- ¼ hrnčeka minerálky (perlivá)
- 100 g zmäknutého masla
- 2 žĺtky
- 3 PL medu
- Nastrúhaná citrónová alebo pomarančová kôra
- Podľa chuti hrozienka, brusnice, mandľové lupienky či nasekané oriešky
- Rum (voliteľné)
Na potretie vianočky:
- Rozpustené maslo alebo rozmiešané vajce (bielok)