Zemiakový prívarok - lacný a jednoduchý recept
Zemiakový prívarok je najlepší, hovorí sa u nás doma. Chuť zemiakového prívarku, aj v kombinácii bez múky, je skvelý recept za pár centov z dielne kuchyne portálu Ženy v meste. Nech sa páči, vyskúšajte.
Zemiakový prívarok
Niečo rýchle a chutné na obed či večeru? Aj bez mäsa to ide chutne a zdravo. Zemiakový prívarok podávame s uvareným vajcom, volským okom alebo strateným vajíčkom. Ak obľubujete párky, špekáčky alebo klobásu, pridajte ich k prívarku. Ponúkame vám chutné jedlá zo značky Ženy v meste.
Prívarky sú u nás veľmi obľúbené. Ich príprava je nenáročná, vďaka smotane sú lahodné a chutia vynikajúco. Pripravte si zemiakový prívarok podľa nášho overeného receptu.
Ingrediencie
- 5 ks zemiakov strednej veľkosti
- 180-250 ml šľahačkovej smotany
- 500 ml mlieka
- 1 polievková lyžica hladkej špaldovej múky alebo Solamylu
- 2 polievkové lyžice masla (oleja)
- 1 ks cibuľa strednej veľkosti
- 2 polievkové lyžice mletej červenej papriky
- Soľ - podľa chuti
- 1 ks bobkový list
- 1 štipka celej alebo drvenej rasce
- 4 guličky celého čierneho korenia
- Citrónová šťava alebo ocot
- Čerstvý alebo mrazený kôpor
Výborný zemiakový prívarok - postup receptu
- Zemiaky si ošúpeme, dobre umyjeme a nakrájame na menšie kocky alebo mesiačiky. Do väčšieho hrnca pridáme zemiaky, zalejeme vodou 2 cm nad ich okraj a pridáme korenie.
- Pridáme bobkový list, čierne korenie, rascu a soľ. Varíme zemiaky do polomäkka. Medzitým si pripravíme smotanovú zálievku – vymiešame šľahačkovú smotanu, mlieko a lyžicu múky alebo Solamylu.
- K zemiakom pridáme smotanovú zálievku a pokračujeme vo varení, kým prívarok nezhustne.
- Nadrobno nakrájanú cibuľu orestujeme na masle do sklovita. Primiešame mletú papriku a pridáme k zemiakom. Prívarok povaríme cca 10 minút, aby zhustol.
- Ak je prívarok hustý, zriedime ho mliekom. Ak je riedky, zahustíme ho ďalšou múkou alebo Solamylom. Nakoniec chuť doladíme citrónovou šťavou alebo octom a môžeme pridať kôpor pre vôňu.
Tip na záver: Ak by bol prívarok hustý, zriedime ho mliekom. Keď je prívarok riedky, zahustíme ho ďalšou múkou alebo Solamylom. Nakoniec chuť doladíme citrónovou šťavou alebo octom. Môžeme pridať aj kôpor kvôli chuti.