Babičkine palacinky si zaslúžia vlastný recept. Pripravte si s nami palacinky, ktorá sa nepripečú, pretože olej už sa nachádza v samotnom ceste. Overený recept od žien v meste.

Babičkine palacinky

Kto by si ich nepamätal? Babičkine palacinky majú svoju zvláštnu kategóriu. Pripravte si ich s nami aj s pridaním vyšľahaného snehu z bielok. Vďaka nemu a oleju pridanému do cesta sa vám už palacinky nikdy nepripečú.

Aj vy ste premýšlali, prečo sú palacinky tak populárne? Sú jednoduché na prípravu a používajú sa len základné ingrediencie, ktoré sú ľahko dostupné asi v každej kuchyni - múka, vajcia, mlieko a soľ.

Ďalším dôvodom je, že majú vynikajúcu chuť a môžu sa ľahko podávať s rôznymi prílohami, ako napríklad džemom, ovocím, kyslou smotanou alebo čokoládou. Chutia na všetky spôsoby.

Okrem toho všetkého sú však babičkine palacinky pre mnohých ľudí spojené s príjemnými spomienkami na detstvo a babičky, ktoré ich radi pripravujú pre svoje vnúčatá. A vďaka palacinkám sú jednoducho nenahraditeľné.

História palaciniek

Palacinky, tenké placky z cesta ako ich poznáme dnes, majú v Strednej a Východnej Európe hlboké korene, hoci dnes sú populárnym jedlom po celom svete. Ich história siaha až do starovekého Grécka, kde boli podobné palacinky nazývané "tiganites". Tie sú však hrubšie a aj sa inak servírujú. Nerolujú sa a nevkladá sa do nich plnka.

V Rímskej ríši boli zase populárne placky "scriblita", ktoré už boli tenké a podobné dnešným našim palacinkám. V stredoveku bolo toto jedlo v Európe súčasťou pôstneho menu, pretože mohli byť vyrobené z dostupných prísad, ako sú múka, voda a vajcia a ľahko sa podávali aj bez mäsa.

Počas renesancie sa palacinky stali populárnym jedlom na kaviarňach a na kráľovských dvoroch. Dnes existujú po celom svete rôzne varianty palaciniek po celom svete, vrátane francúzskych crêpes, maďarských palaciniek a amerických panciek. Naše babičkine palacinky však nič neprekoná. Vyskúšajte aj naše recepty na sladké plnky do palaciniek.

Prípadne pre vás máme aj overený recept na tradičnú bublaninu. Pripravte si s nami aj palacinky s minerálkou. Vyskúšajte aj náš zoznam netradičných náplní do palaciniek. Alebo našich 10 receptov na palacinky. A tu je recept na kakaové palacinky, tu zase na tradičné palacinky.

Palacinky od babičky

Ingrediencie

  • 1 dcl oleja,
  • 0,5 l mlieka,
  • 200 g hladkej múky,
  • trochu soli,
  • 1,5 polievkovej lyžice práškového cukru,
  • 2 žĺtky,
  • 2 bielky,

Sladká plnka do babičkiných palaciniek

  • 1 balenie 250 gramov jemného tvarohu,
  • 1 hrnček hrozienok,
  • 1 vajíčko,
  • 1 balenie vanilínového cukru,
  • 1 lyžice práškového cukru,
  • štipka citrónovej kôry,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu na babičkine palacinky

  1. Zmliešame mlieko, olej, žĺtka, práškový cukor, soľ a na záver pridáme hladkú múku. Vymiešame cesto, najlepšie ručným šľahačom.


     
  2. Vyšľaháme sneh z bliekov a zľahka ho zamiešame do cesta.


     
  3. Na panvicu dáme trochu oleja a upečieme prvú palacinku. Pod ďalšie palacinky už netreba olej dávať, obsahuje ho cesto.

Dobrú chuť. Takýto je výsledok. Babičkine palacinky ako z rozprávky. Skúste aj najlepšie palacinky na svete.

Príprava sladkej náplne do palaciniek

  1. Do dvoch lyžíc práškového cukru pridáme jemný tvaroh, vanilínový cukor a žĺtok. Tvarohovú plnku zamiešame aj s hrozienkami.


     
  2. Tvarohovou plnkou s hrozienkami naplníme hotové babičkine palacinky, ozdobíme čokoládovým topinkom a podávame. Časť palaciniek môžeme naplniť aj obľúbeným džemom.

Dobrú chuť. Vyskúšajte aj náš recept na palacinky na slano, alebo plnené cuketou. Tu sú aj naše kakaové palacinky. Skúste aj tento náš recept na tvarohové guľky.