Vynikajúci jablkový koláč s pudingom, rýchly recept. Vyskúšajte skvelú pochúťku z kuchyne portálu Ženy v meste na ktorú využijete domáce jablká.
Jablkový koláč s pudingom
Existuje mnoho jablkových koláčov na tisíce spôsobov. Pri jablkovom koláči s pudingom som si však istá, že “zmizne” neuveriteľne rýchlo.
Nuž, aspoň sa nestihne pokaziť. Jablkový koláč s pudingom z lístkového cesta je ideálnym receptom počas sezóny jabĺk, keď ich máme zo záhradky doma kopu a nestíhame ich chrúmať len tak, samotné.
Množstvo uvedené v mojom recepte je pre okrúhlu formu o priemere 25 centimetrov, takže ak máte inú veľkosť Vami zvolenej formy, bude možno potrebné množstvo trochu upraviť. Vyskúšajte aj recept na skvelý jablkový koláč s tvarohom, alebo aj recept na cheesecake. Tu sú aj ďalšie recepty na jablkový koláč.
Jablkový koláč pre vás
Ingrediencie
(8 porcií)
- 1 balenie lístkového cesta (cca 300 gramov)
- 2 balenia škoricového cukru
- ½ citróna
- 1 kilo jabĺk
- 2,5 balenia Zlatého klasu (alternatíva: vanilkový puding)
- 2 polievkové lyžice kryštálového cukru
- ½ litra mlieka
- 1 žĺtko
- Trochu práškového cukru
Vynikajúci jablkový koláč s pudingom, rýchly recept. Foto - Jaja
Postup receptu
- LÍstkové cesto si rozdelíme na polovicu. Každú z nich rozvaľkáme a vytvarujeme do podoby plochy formy, v ktorej budeme piecť náš koláč.
- Do formy vložíme prvú polovicu rozvaľkaného lístkového cesta.
- Jablká poriadne umyjeme, zbavíme jadierok a nastrúhame nahrubo. Z takto nastrúhaných jabĺk vyžmýkame šťavu, tá je pre koláč prebytočná.
- Do nastrúhanej zmesi jabĺk pridáme vyžmýkanú polovicu citróna so škoricovým cukrom a poriadne zamiešame. Nanesieme na prvú vrstvu lístkového cesta.
- V troche mlieka rozmiešame Zlatý klas/vanilkový puding s kryštálovým cukrom. Zvyšné mlieko dáme variť. Tesne pred zovretím pridáme zmes s pudingom/Zlatým klasom a za stáleho miešania uvaríme hustý puding.
- Ešte horúcim pudingom rovnomerne prelejeme jablkovú vrstvu koláča, pekne zarovnáme.
- Pokryjeme druhou vrstvou lístkového cesta. Tú trochu popicháme vidličkou a nakoniec potrieme žĺtkom.
- Takto pripravený koláč dáme piecť do rúry vopred vyhrianej na 180 stupňov. Pečieme približne 35-40 minút.
- Upečený koláč nejeme a nekrájame hneď! Musíme ho najskôr nechať poriadne vychladnúť, najmä kvôli pudingovej vrstve.
- Vychladnutý koláč posypeme práškovým cukrom, nakrájame a - užívame si ho.
Dobrú chuť! 😍
Vyskúšajte aj náš recept na jednoduchý krehký jablkový koláč