Domáci kysnutý pudingový pletenec. Najlepší pudingoš. Neviete ako si ho upiecť? Kuchyňa portálu Ženy v meste vám ponúka podrobný fotorecept. Mäkučké cesto zo zdravšej špaldovej múky, šťavnatá čokoládová náplň. Vyskúšajte, určite neoľutujete. Sladké maškrtenie so značkou Ženy v meste želáme.
Kysnutý pudingový pletenec, pudingoš
Fantastický pudingoš, kysnutý pletenec s pudingom. Vynikajúci koláčik pre celú rodinu. Nech sa páči, inšpirujte sa.
Z tejto dávky si môžeme pripraviť dva alebo aj tri pudingové pletence, pudingoše. Záleží, aký veľký plech máme, koľko závinov si chceme upiecť. Cesto si tak rozdelíme na šesť alebo štyri častí.
Každý deň pre vás pripravujeme mnoho skvelých receptov. Máme overené recepty na klasické tradičné, ale aj moderné koláče, zdravé a fit, jednoduché postupy ako upiecť takú tortu pre oslávenca.
V našej ponuke nájdete recepty na úžasné nátierky, chutné polievky, jedlá z mäsa, ale aj bezmäsité pochúťky, prílohy. Recepty, ktoré musíte jednoducho vyskúšať najobľúbenejšie recepty so značkou Ženy v meste - kliknite. Odporúčame recept na vynikajúci babičkin kakaový závin. Tu je aj recept na francúzsky krémeš.
Kysnutý pudingový pletenec, recept na najlepší pudingoš
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas kysnutia: 30 minút
- Čas pečenia: 30-40 minút
- Počet kusov: 2 väčšie záviny (3 menšie záviny)
Kysnutý pudingový pletenec, najlepší pudingoš - ingrediencie
- na kvások:
- 1 dl vlažné mlieko
- 1 kocka čerstvého droždia (42 g)
- 1 polievková lyžica kryštálového (trstinového) cukru
- na kysnuté cesto:
- 900 hladká špaldová (hladká) múka
- 4 dl vlažné mlieko
- 150 g práškový cukor
- 3 polievkové lyžice oleja alebo roztopeného masla
- 1 malá lyžička soli
- 2 bielky na sneh (pridávame až do hotového vymieseného cesta)
- na pudingovú náplň:
- 5 dl mlieko
- 2 balenia čokoládových pudingov (najlepšie Dr. Oetker)
- 250 g kryštálový (trstinový) rukor
- 4 polievkové lyžice preosiatého kakaa (pridávame do hotového pudingu)
- 250 g maslo alebo Palmarín (pridávame do hotového pudingu)
- na potretie závinov:
- 1 ks vajce
- 2 polievkové lyžice mlieka
Kysnutý pudingový pletenec, najlepší pudingoš. Foto - Nela
Postup receptu
- Najprv si pripravíme kvások. Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie, pridáme cukor. Premiešame, necháme nakysnúť.
- Trvá to približne 5 minút, urobí sa hustá pena. Do robota alebo misky pridáme suroviny na kysnuté cesto, vymiesime.
- Z bielkov, ktoré sme ponechali bokom vyšľaháme tuhý sneh, ktorý nakoniec jemne zapracujeme do vymieseného cesta.
- Vznikne nám vláčne nadýchané cesto, ktoré nenechávame kysnúť. Dáme ho bokom, pokiaľ pripravíme pudingovú náplň.
- Z mlieka, cukru a pudingových práškov uvaríme hustý puding. Necháme mierne vychladnúť, primiešame maslo a kakao.
- Vymiešame hladký krém, ktorý necháme mierne vychladnúť, lepšie sa bude natierať. Týmto krémom naplníme záviny.
- Kysnuté cesto si rozdelíme na 4 časti. Každú časť rozvaľkáme, naplníme, zrolujeme. Potom z 2 častí urobíme pletenec.
- Zo všetkých častí kysnutého cesta si vypracujeme bochníčky. S cestom sa veľmi dobre pracuje. Pomáhame si múkou.
- Každý bochníček vyvaľkáme do veľkosti približne 40x25 cm, hrúbky 5 mm. Opäť si pomôžeme múkou, aby sa nelepilo.
- Na rozvaľkané cesto natrieme ešte trochu vlažný čokoládový krém (1/4) po celej ploche. Okraje vynecháme, aby nevytiekli.
- Konce cesta založíme do vnútra. Kysnuté cesto potreté vlažným pudingom (lepšie sa roztiera) opatrne zvinime do rolky.
- Rolky na konci spojíme, upletieme hustejší pletenec. Je to jednoduché. Koniec založíme dovnútra. Urobíme dve pletenky.
- Na väčší plech vystlaný papierom na pečenie (môžeme ho vymastiť aj tukom) opatrne uložíme pletené záviny vedľa seba.
- Záviny necháme podkysnúť približne 30 minút. Vajce rozšľaháme, pridáme mlieko. Touto zmesou potrieme oba pudingoše.
- Pudingové pletence pečieme pri teplote 170 oC približne 35-40 minút, podľa potreby. Mali by mať peknú zlatohnedú farbu.
Tip na záver: Domáci kysnutý pudingový pletenec, domáci pudingoš si môžete pripraviť aj s inou príchuťou, ak zvolíte napríklad puding vanilkový, karamelový či ovocný. Nech sa páči. Vyskúšajte. Dobrú pudingošovú chuť. Tu ej aj náš recept na domáce wafle.
Vyskúšajte aj klasické moravské koláče, tradičné a osvedčené