Pudingoš: Čo to je a ako si ho pripraviť?

  • Čas prípravy: 20 minút
  • Čas kysnutia: 30 minút
  • Čas pečenia: 30-40 minút
  • Počet kusov: 2 väčšie alebo 3 menšie záviny

Pudingoš sa hovorovo pripisuje domácemu kysnutému pletencu s pudingovou náplňou. Jeho cesto je nadýchané a mäkké a pokojne zasýti všetkých členov rodiny. Nahliadnite konkrétne na verziu pudingoša od Žien v meste, ktoré ho dôkladne vybalancovali. Síce sa pudingová náplň v recepte pripravuje z čokoládového pudingu a preosiateho kakaa, do kysnutého cesta sme naopak pridali hladkú špaldovú múku, ktorá je zdravšia oproti tradičným možnostiam. Ide o overený postup receptu, avšak s fit alternatívou! Inšpirujte sa!

Z našej dávky ingrediencií, ktorú uvidíte nižšie si viete pripraviť 2 až 3 pudingové pletence. Samozrejme, množstvá a počty závinov závisia od vás a od príležitosti, ku ktorej ich chystáte, avšak treba nepochybne brať podľa toho ohľad na veľkosť plechu. Nech sa vám pudingoš alebo pudingoše podaria!  

Ponúkame vám aj podobný sladký fotorecept na tradičný kakaový závin, taktiež pripravovaný zo zdravšej špaldovej múky a lahodnej kakaovo čokoládovej náplne. Otestujte! 

 

Ďalší domáci recept, ktorý stojí za vyskúšanie

Ingrediencie na pudingoš

Na kvások:

  • 1 dcl vlažného mlieka
  • 1 kocka čerstvého droždia (42 g)
  • 1 PL kryštálového (trstinového) cukru

Na kysnuté cesto:

  • 900 g hladkej špaldovej múky
  • 4 dcl vlažného mlieka
  • 150 g práškového cukru
  • 3 PL oleja alebo roztopeného masla
  • 1 malá lyžička soli
  • 2 bielky na sneh (pridávame až do hotového vymieseného cesta)

Na pudingovú náplň:

  • 5 dcl mlieka
  • 2 balenia čokoládových pudingov (najlepšie Dr. Oetker)
  • 250 g kryštálového (trstinového) cukru
  • 4 PL preosiateho kakaa (pridávame do hotového pudingu)
  • 250 g masla (pridávame do hotového pudingu)

Na potretie závinov:

  • 1 vajce
  • 2 PL mlieka

Príprava kysnutého pudingového pletenca alebo pudingoša. Foto - Nela

 

Postup receptu na pudingoš

  1. Najprv si pripravíme kvások. Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie a pridáme cukor. Premiešame a necháme nakysnúť.
  2. Trvá to približne 5 minút - urobí sa nám dovtedy hustá pena. Do robota alebo misky pridáme suroviny na kysnuté cesto a dôkladne vymiesime.
  3. Z bielkov, ktoré sme ponechali bokom vyšľaháme tuhý sneh, ktorý nakoniec jemne zapracujeme do vymieseného cesta.
  4. Vznikne nám nadýchané cesto, ktoré nenechávame kysnúť. Dáme ho bokom, pokiaľ pripravíme pudingovú náplň.
  5. Z mlieka, cukru a pudingových práškov uvaríme hustý puding. Necháme mierne vychladnúť a potom primiešame maslo a kakao.
  6. Vymiešame hladký krém, ktorý necháme opäť mierne vychladnúť, pretože sa nakoniec bude lepšie natierať. Týmto krémom naplníme pletence.
  7. Kysnuté cesto si rozdelíme na 4 časti. Každú časť rozvaľkáme, naplníme a zrolujeme. Potom z 2 častí urobíme pletenec.
  8. Zo všetkých častí kysnutého cesta si vypracujeme bochníčky. S cestom sa veľmi dobre pracuje. Pomáhame si aj múkou.
  9. Každý bochníček vyvaľkáme do veľkosti približne 40 x 25 cm, s hrúbkou 5 mm. Opäť si pomôžeme múkou, aby sa nám nelepilo.
  10. Na rozvaľkané cesto natrieme vlažný čokoládový krém (1/4) po celej ploche. Okraje vynecháme, aby nevytiekli.
  11. Konce cesta založíme dovnútra. Kysnuté cesto potreté vlažným pudingom opatrne zvinieme do rolky.
  12. Rolky na konci spojíme a upletieme hustejší pletenec. Koniec založíme dovnútra.
  13. Na väčší plech vystlaný papierom na pečenie (môžeme ho vymastiť aj tukom) opatrne uložíme závin(y).
  14. Necháme podkysnúť približne 30 minút. Potom rozšľaháme vajce a pridáme mlieko. Touto zmesou potrieme pudingoš(e).
  15. Pečieme pri teplote 170 oC približne 35-40 minút, až dokým nebudú mať peknú zlatohnedú farbu.

Hotovo! Dobrú chuť!