Piškótový koláč s ovocím a šľahačkou. Recept na mamkin najlepší koláč na svete. Vyskúšajte recept na dobrotu z kuchyne portálu Ženy v meste.
Piškótový koláč
V pamäti nám navždy ostatú chute a vône z detstva. Zatvoríte oči a cítite vôňu domácich buchiet, výbornú chuť vývaru z domácej sliepky, ale aj také koláče, ktoré ste dokázali jesť stále dookola.
Vyskúšajte jednoduchý koláčik môjho detstva, ktorý u nás nesmel chýbať na nedeľňajšom stole. Moje deti si ho tiež zamilovali.
Vaša obľúbená kuchyňa portálu Ženy v meste vám ponúka ďalší osvedčený recept na výborný piškótový koláč zo špaldovej múky s ovocím a šľahačkou, ktorý nie je príliš sladký a chutí fantasticky. Oplatí sa vyskúšať. Vyskúšajte aj recept na čokoládový cheesecake
- Čas prípravy: 20 minút,
- Čas pečenia: 20 minút,
- Počet porcií: 30,
Ingrediencie na piškótový koláč s ovocím a šľahačkou
- 4 ks vajce,
- 200 g práškový cukor,
- 1 dl horúca voda,
- 1 dl slnečnicový olej,
- 200 g hladká špaldová múka (hladká múka),
- ¾ prášok do pečiva,
na náplň:
- 1 sklíčko džemu (jahodový, marhuľový, malinový)
- 6 ks banán (prípadne iné ovocie),
- 500 ml šľahačková smotana 33%,
na posýpku:
- granko alebo tmavá čokoláda,
Postup receptu na piškótový koláč s ovocím a šľahačkou
- Vajíčka vyberieme z chladu 15 minút pred pečením, aby sa oteplili. Lepšie sa vyšľahajú. Zvážime múku a primiešame k nej ¾ prášku do pečiva. Žĺtky si oddelíme od bielkov. K žĺtkom pridáme práškový cukor a vyšľaháme do peny, trvá to cca 5 minút.
- Odmeriame si horúcu vodu 1 dl a slnečnicový olej 1 dl. Postupne prilievame k žĺtkovej zmesi a opakovane zašľaháme. Hmota sa nám zriedi.
- Ďalej na najmenšom stupni zašľaháme múku zmiešanú s práškom do pečiva.
- Nakoniec vyšľaháme bielky dotuha na sneh, ktorý opatrne vareškou zapracujeme do cesta.
- Vyšší plech o veľkosti 30x40 cm vystelieme papierom na pečenie, na ktorý opatrne rozotrieme piškótové cesto. Pečieme pri teplote 175 stupňov C cca 20-25 minút podľa potreby. Malo by mať ružovkastú farbu. Ak by sme zvolili menší plech, piškóta bude vyššia, pečieme aj dlhšie.
- Upečené piškótové cesto necháme vychladnúť. Potom ju potrieme obľúbeným džemom, najlepšie však jahodovým.
- Banány narežeme na tenšie kúsky a poukladáme ich po celej ploche. Môžeme použiť aj iné ovocie. Ak ovocie neobľubujeme, tak ho jednoducho vynecháme.
- Šľahačkovú smotanu vyšľaháme dotuha. Pozor, aby sa nám nezrazila. Môžeme použiť aj stužovač.
- Na banány natrieme vyšľahanú šľahačku, zarovnáme. Nakoniec posypeme Grankom alebo nastrúhanou čokoládou.
- Necháme zachladiť aspoň na jednu hodinu. Samozrejme, že je ťažké odolať. To poznám. Ostrým nožom nakrájame rezy.
- Koláčik chutí božsky. Je lahodný, svieži, nie príliš sladký. Hodí sa aj na väčšie oslavy, pretože z tejto dávky narežeme 30 ks (aj viac).
Dobrú chuť. Vyskúšajte aj recept na najlepší perník