Piškótový koláč s ovocím a šľahačkou. Recept na mamkin najlepší koláč na svete. Vyskúšajte recept na dobrotu z kuchyne portálu Ženy v meste.

Piškótový koláč

 V pamäti nám navždy ostatú chute a vône z detstva. Zatvoríte oči a cítite vôňu domácich buchiet, výbornú chuť vývaru z domácej sliepky, ale aj také koláče, ktoré ste dokázali jesť stále dookola.

Vyskúšajte jednoduchý koláčik môjho detstva, ktorý u nás nesmel chýbať na nedeľňajšom stole. Moje deti si ho tiež zamilovali.

Vaša obľúbená kuchyňa portálu Ženy v meste vám ponúka ďalší osvedčený recept na výborný piškótový koláč zo špaldovej múky s ovocím a šľahačkou, ktorý nie je príliš sladký a chutí fantasticky. Oplatí sa vyskúšať. Vyskúšajte aj recept na čokoládový cheesecake

  • Čas prípravy: 20 minút,
  • Čas pečenia: 20 minút,
  • Počet porcií: 30,

Ingrediencie na piškótový koláč s ovocím a šľahačkou

  • 4 ks vajce,
  • 200 g práškový cukor,
  • 1 dl horúca voda,
  • 1 dl slnečnicový olej,
  • 200 g hladká špaldová múka (hladká múka),
  • ¾ prášok do pečiva,

na náplň:

na posýpku:

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu na piškótový koláč s ovocím a šľahačkou

  1. Vajíčka vyberieme z chladu 15 minút pred pečením, aby sa oteplili. Lepšie sa vyšľahajú. Zvážime múku a primiešame k nej ¾ prášku do pečiva. Žĺtky si oddelíme od bielkov. K žĺtkom pridáme práškový cukor a vyšľaháme do peny, trvá to cca 5 minút.
  2. Odmeriame si horúcu vodu 1 dl a slnečnicový olej 1 dl. Postupne prilievame k žĺtkovej zmesi a opakovane zašľaháme. Hmota sa nám zriedi.
  3. Ďalej na najmenšom stupni zašľaháme múku zmiešanú s práškom do pečiva.
  4. Nakoniec vyšľaháme bielky dotuha na sneh, ktorý opatrne vareškou zapracujeme do cesta.


     
  5. Vyšší plech o veľkosti 30x40 cm vystelieme papierom na pečenie, na ktorý opatrne rozotrieme piškótové cesto. Pečieme pri teplote 175 stupňov C cca 20-25 minút podľa potreby. Malo by mať ružovkastú farbu. Ak by sme zvolili menší plech, piškóta bude vyššia, pečieme aj dlhšie.
  6. Upečené piškótové cesto necháme vychladnúť. Potom ju potrieme obľúbeným džemom, najlepšie však jahodovým.
  7. Banány narežeme na tenšie kúsky a poukladáme ich po celej ploche. Môžeme použiť aj iné ovocie. Ak ovocie neobľubujeme, tak ho jednoducho vynecháme.


     
  8. Šľahačkovú smotanu vyšľaháme dotuha. Pozor, aby sa nám nezrazila. Môžeme použiť aj stužovač.
  9. Na banány natrieme vyšľahanú šľahačku, zarovnáme. Nakoniec posypeme Grankom alebo nastrúhanou čokoládou.


     
  10. Necháme zachladiť aspoň na jednu hodinu. Samozrejme, že je ťažké odolať. To poznám. Ostrým nožom nakrájame rezy.
  11. Koláčik chutí božsky. Je lahodný, svieži, nie príliš sladký. Hodí sa aj na väčšie oslavy, pretože z tejto dávky narežeme 30 ks (aj viac).

Dobrú chuť. Vyskúšajte aj recept na najlepší perník