Skvelý orechový koláč s lekvárom. Ľahký a rýchly recept zo špaldovej múky je ďalším z receptov z kuchyne portálu Ženy v meste.
Orechový koláč
Orechový koláč patrí u nás medzi veľmi obľúbené. Tento je jednoduchý a ľahký na prípravu. A orechové koláče tradične patri aj k Vianociam.
Hľadáte recept na krehký orechový koláč s džemom a so špaldovou múkou? Nenáročný na prípravu a pritom chutný? Nech sa páči. Vyskúšajte tento náš recept. Určite si ho obľúbite a možno sa stane aj súčasťou vášho sviatočného menu.
Jeho príprava je síce jednoduchá, ale výsledok stojí určite za to. Dobrú chuť. Vyskúšajte aj recept na hneď mäkké vianočné perníčky.
Rýchly orechový koláč s lekvárom
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas pečenia: 30 minút
- Počet kusov: 24
Ingrediencie na orechový koláč s lekvárom
na cesto:
- 350 g polohrubá múka špaldová (môže byť aj klasická polohrubá),
- 250 g maslo (Palmarín),
- 120 g práškový cukor,
- 1 ks prášok do pečiva,
- 5 ks žĺtok,
na potretie:
- 1 pohár džem (ríbezľový, čučoriedkový, slivkový a pod.),
na orechový sneh:
- 5 ks bielok,
- 200 g práškový cukor,
- 200 g mleté vlašské orechy,
Postup receptu na prípravu orechového koláča s lekvárom
- Z múky, práškového cukru, prášku do pečiva, zmäknutého masla a žĺtkov si vypracujeme cesto.
- Plech (cca 38x28 cm) vystelieme papierom na pečenie. Cesto si na pomúčenej doske vyvaľkáme a preložíme, alebo ho rozvaľkáme malým valčekom priamo na plechu.
- Na cesto rozotrieme hrubšiu vrstvu džemu, najlepšie domáceho.
- Bielky vyšľaháme do peny. Pridáme práškový cukor, zašľaháme. Nakoniec opatrne zapracujeme mleté orechy.
- Na džem jemne rozotrieme orechový sneh.
- Pečieme pri teplote 180o C cca 30 minút. Vrch by mal byť ružovkastý.
- Koláčik chutí fantasticky. Je jemnučký, výbornej chuti po orechoch. Keď použijeme špaldovú múku a maslo bude určite aj zdravší.
Dobrú chuť. Vyskúšajte aj recept na medovo orechový koláč