Najlepší maďarský guláš: Tradičný recept krok za krokom
Skvelý maďarský guláš s knedľou, to je originálny recept na najlepší obed. Vyskúšajte. Maďarský guláš je jednoduchý recept na výborné jedlo.
Maďarský guláš
- Čas prípravy: 1,5-2 hodiny
- Počet porcií: 4-5
Maďarský guláš je veľmi obľúbené jedlo nielen u nás, ale ako už aj názov napovedá aj u našich susedov v Maďarsku. Dôležitý je správny výber hovädzieho mäsa, aby mäsko v guláši bolo šťavnaté.
Nezabúdajme, že najlepší maďarský guláš sa nezahusťuje ani múkou, ani zemiakom, pretože použijeme veľa cibule, ktorá maďarský guláš zároveň fantasticky doladí.
Receptov na maďarský guláš je veľmi veľa, vyskúšajte ten náš, ktorý vás isto nesklame. Maďarský guláš originál so značkou Ženy v meste.
Ďakujeme, že varíte podľa našich receptov. Veľmi si to vážime. Pre nás je dôležité, aby sa jedlá vydarili, a aby vám chutilo. Recepty pre vás totiž pripravujeme s veľkou vášňou a láskou.
Originálny maďarský guláš. Ako ho spraviť? Kuchyňa portálu Ženy v meste pre vás pripravila jednoduchý recept ako na to. Nech sa páči. Dobrú chuť. Inšpirujte sa aj receptom na výborný segedínsky guláš, alebo tým na vyprážaný karfiol v cestíčku.
Ingrediencie na maďarský guláš originál
na 1 osobu počítame 150-200 g mäsa
- 800 g hovädzia kližka alebo hovädzí krk (hovädzie predné mäso),
- 5 ks stredne veľkej cibule (cca 400 g),
- 3 polievkové lyžice bravčovej masti (rastlinného oleja),
- 4 ks paradajky strednej veľkosti (konzerva sterilizovaných polených lúpaných paradajok),
- 1 ks malý paradajkový pretlak (cca 3 polievkové lyžice),
- 1 ks čerstvá stredná zelená paprika,
- feferónka (podľa chuti, kto obľubuje pálivé),
- na dochutenie: soľ, mleté čierne korenie, mletá červená paprika sladká a pálivá, rasca (drvená alebo mletá),
Postup receptu na prípravu maďarského gulášu
- Hovädzie mäso umyjeme, dôkladne osušíme papierovým obrúskom a nakrájame na kocky. Mali by byť väčšie, ale môžeme zvoliť aj menšie. Je to len na nás. Mäso ochutíme korením (mletá červená paprika, mleté čierne korenie, rasca). Ja si takto mäso pripravujeme deň vopred, ochutené ho uložím do chladu. Mäso je potom oveľa chutnejšie a pri samotnej príprave jedál to šetrí čas.
- Cibuľu si očistíme a nakrájame nadrobno. Nebojme sa množstva cibule, pretože práve cibuľa guláš výborne dochutí a zahustí aj samotnú omáčku. Na bravčovej masti (oleji) cibuľu restujeme, pokiaľ nezíska zlatistý nádych. Ďalej pridáme mletú sladkú a pálivú červenú papriku. Premiešame a ihneď pridáme okorenené mäso. Ak sme hovädzie mäso ešte nekorenili, pridáme korenie podľa chuti.
- Mäso s cibuľou orestujeme, aby sa zatiahlo. Mäso zbelie. Potom ho prikryjeme pokrievkou a dusíme cca 5 minút, aby pustilo vlastnú šťavu. Guláš takto získa opäť na chuti. Pripravíme si paradajky. Zvoliť môžeme polené lúpané paradajky, ale aj čerstvé olúpané paradajky (paradajky narežeme na vrchu do kríža, vložíme ich do vriacej vody, chvíľu obvaríme, vyberieme a olúpeme), ktoré si nakrájame.
- Keď hovädzie mäso pustí vlastnú šťavu, pridáme paradajky a paradajkový pretlak. Mäso ďalej dusíme 30 minút, podľa potreby podlievame horúcou vodou (vývarom), aby sa nepripálilo. Papriku rozpolíme, odstránime jadierka, umyjeme a nakrájame na rezančeky, pridáme k mäsu. Dusíme dovtedy, pokiaľ hovädzie mäso nezmäkne, záleží od kvality mäsa. Čas dusenia nám zaberie cca 1,5 hodiny.
- Nakoniec maďarský guláš originál dochutíme ešte soľou, prípadne korením podľa chuti. Netreba zabúdať, že hovädzie mäso solíme až nakoniec. Podľa potreby (na zriedenie) pridáme horúcu vodu, prípadne vývar, záleží, aký hustý guláš obľubujeme. S pálivou paprikou opatrne, aby sme to neprehnali. Môžeme zvoliť aj feferónku, ktorú pridáme nakrájanú počas dusenia spolu s čerstvou paprikou.
- Príprava maďarského gulášu podrobne na fotografiách nášho fotoreceptu - kliknite si.
Tip na záver: Maďarský guláš originál podávame s haluškami alebo s maďarským bielym chlebom. Výborne ladí aj s parenou knedľou, samozrejme domácou. Najlepšie chutí na druhý deň, keď prejdú všetky chute. Dobrú gulášovú chuť. Pripravili sme recept ako pripraviť hovädzie dusené mäso.
Ďalšie zaujímavé recepty