Výborná fazuľová polievka na kyslo, recept hotový za 30 minút. Nech sa páči. Vyskúšajte jednoduchý recept z kuchyne portálu Ženy v meste.
Fazuľová polievka na kyslo
Babičkina kyslá fazuľová polievka je jednou z najobľúbenejších desiatových polievok u nás. V konkurencií držkovej, šošovicovej, alebo boršču sa naozaj nestratí.
Špeciálne sladko-kyslé polievky patria často medzi favoritov. Je to pochopiteľné, lebo majú lahodnú chuť a milujú ich rovnako deti aj dospelí.
A zároveň je príprava tejto fazuľovej polievky na kyslo úplne jednoduchá. Polievka je sýta a chutí fantasticky. Je to jednoducho stávka na istotu a neodmysliteľná súčasť slovenskej kuchyne.
Kuchyňa portálu Ženy v meste pripravila pre vás recept na výbornú fazuľovú polievku na kyslo. Na obed či večeru, chutná polievka vždy zahreje a zasýti. Dobrú chuť. Tu je zase slávna maďarská fazuľová polievka. Alebo skúste bielu fazuľovú polievku.
Kyslá fazuľová polievka so zemiakmi
- Čas prípravy: 30 minút
- Počet porcií: 4
Ingrediencie
- 1 ks konzerva bielej fazule (240 g fazule),
- 2-3 ks zemiak strednej veľkosti,
- polievková lyžica masla,
- 1 ks menšia cibuľa,
- 1 liter vody,
- na zátrepku: 200 ml kyslá smotana 14% (alebo šľahačková smotana), 200 ml mlieko, 100 ml horúcej vody, kopcovitá polievková lyžica hladkej špaldovej múky,
- na dochutenie: mletá červená paprika, soľ, vegeta (nemusí byť), celá rasca, bobkový list, citrónová šťava, cukor,
Postup receptu fazuľovej na kyslo
- Zemiaky si ošúpeme a umyjeme, nakrájame na malé kocky.Sterilizovanú fazuľu prepláchneme a scedíme. Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno.
- Na masle orestujeme cibuľu do sklovita. Stiahneme zo sporáka a pridáme lyžičku mletej červenej papriky, potom zemiaky. Trochu opražíme.
- Pridáme korenie - soľ, vegetu (ak používate), celú rascu, bobkový list. Zalejeme 1 litrom vody a varíme cca 15 minút, aby zemiaky zmäkli.
- Pripravíme si zátrepku. Kyslú smotanu zmiešame s mliekom, horúcou vodou a múkou, aby neboli hrudky. Do polievky pridáme fazuľu.
- Do hotovej polievky pomaličky vlievame zátrepku, aby sa vyrovnali teploty a polievka sa nezrazila. Na miernom ohni povaríme cca 5 minút.
Tip na záver: Nakoniec fazuľovú na kyslo dochutíme, doladíme sladko-kyslú chuť. Ak použijeme kyslú smotanu, nie je potrebné pridávať citrónovú šťavu, zvoľte však kvalitnejšiu. Môžete použiť aj šľahačkovú smotanu, polievka bude krémovejšia a budete mať istotu, že sa nezrazí.
Dobrú chuť. Vyskúšajte aj recept na chutnú brokolicovú polievku. Tu je aj recept na fazuľovú polievku s údeným mäsom a klobásou.