Fazuľová polievka s údeným mäsom a klobásou

Fazuľová polievka s klobásou a údeným mäsom poslúži nielen ako polievka, ale aj ako sýty hlavný chod. Dobrú fazuľovú polievku je možné pripraviť snáď na stovky spôsobov a každý má pri nej svoje preferencie.

Použiť iné druhy mäsa či iné druhy fazúľ. Iný výsledok dosiahnete aj pri príprave na sporáku a iný v kotlíku. Fazuľa je v každom prípade vynikajúcim zdrojom bielkovín, vlákniny a minerálov. V kombinácii s údeným mäsom a klobásou je toto jedlo bohaté na bielkoviny a energiu, čo je ideálne pre chladné dni.

Začnite naším receptom a každým ďalším razom môžete popustiť uzdu fantázie a postupne si vyladiť ten svoj recept na dokonalú domácu fazuľovú polievku.

Je veľmi obľúbená

Fazuľová polievka s údeným mäsom a klobásou je jedným z tradičných jedál mnohých európskych regiónov, najmä v strednej a východnej Európe. Často chutí ešte lepšie na druhý alebo tretí deň, keď sa chute prepoja. Takisto sa dá dobre zmraziť a neskôr ohriať.

Pripravte si doma aj náš recept na hustú fazuľovú polievku s údeným a smotanou, alebo fazuľovú polievku na kyslo. A tu je aj biela fazuľová polievka. Tu je zase Vianočná kapustnica s udeným mäsom a klobásou.

Fazuľová polievka s údeným mäsom a klobásou. Foto - Andrea

Čo budeme potrebovať?

  • Čas prípravy: 15 min. + namáčanie fazule 8 hod.,
  • Čas varenia: 90 min.,
  • Počet porcií: približne 10-12 (5 litrový hrniec),

Ingrediencie

  • 1 – 2 ks klobásy,
  • 300 g údeného bravčového pleca,
  • 400 g strakatej fazule (v suchom stave),
  • 3-4 ks mrkvy,
  • 2 ks petržlenu,
  • 2 ks cibule,
  • 2 PL bravčovej masti,
  • 3 strúčiky cesnaku,
  • 4 ks bobkového listu,
  • 1 čl rasce,
  • 1 čl mletej papriky,
  • ½ čl mletého korenia,
  • soli,
  • 3 litre vody,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu

  1. Fazuľu na noc namočíme na 8-12 hodín. Pripravíme si všetky ostatné ingrediencie. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na kocky. Koreňovú zeleninu očistíme a nakrájame taktiež na kocky. Klobásu nakrájame na kolieska a údené mäso na väčšie kocky.


     
  2. Keď máme všetko pripravené, dáme do veľkého hrnca roztopiť masť. Na nej restujeme cibuľu asi 5 minút.


     
  3. Potom k nej pridáme bobkové listy a prelisujeme cesnak. Miešame a pridáme rovno aj koreniny: rascu, mletú papriku.


     
  4. Následne pridáme na kolieska nakrájanú klobásu, nemusíme všetku stačí polovica. (Nám sa tam nechtiac dostalo pár kúskov fazule ako možno vidieť na fotke, tú ešte nepridávajte.)


     
  5. Keď klobása pustí trochu masti, pridáme koreňovú zeleninu. Premiešame a necháme restovať 5-10 minút. Keď zelenina rozvoniava a je trošku zatiahnutá pridáme údené mäso, zvyšok klobásy. Zamiešame.


     
  6. Potom už len zalejem vodou a necháme na miernom ohni variť do zmäknutia fazule. Bude to trvať približne 90 minút. Pred koncom varenia podľa potreby dosolíme (údené mäso a klobása pustia dosť soli, takže opatrne) a dokoreníme. Ak chceme môžeme pridať do varenia aj chilli papričku. Servírujeme s čerstvým chlebom.

Dobrú chuť, fazuľová polievka s údeným mäsom a klobásou je hotová. Skúste aj recept na šošovicovú polievku na kyslo. Alebo si pripravte nadýchané langoše. Tu je zase slávna maďarská fazuľová polievka.