Pripraviť si tradičný fazuľový prívarok so zemiakmi nemusí byť zložité. Určite je taký tradičný recept tohto fazuľového prívarku v základnej verzii bez mäsa. Alebo akokoľvek budete chcieť. Nech sa páči, ochutnajte ho aj vy!
Fazuľový prívarok, fotorecept - kliknite
Prívarky patria medzi obľúbené hlavné jedlá. Môžete si ich doma uvariť nielen v bezmäsitej forme, ale ak máte chuť tak aj viac tradične aj s opečeným špekáčikom či klobáskou. Alebo napríklad aj s fašírkou. Prívarky sú jednoducho skvelý nápad na chutný obed či večeru pre všetkých. Príkladom je aj tento zemiakový.
Ak však pridáte do jedla aj fazuľu, bude ešte výživnejší. A pre niekoho určite aj chutnejší. Pre mňa určite áno. Strukoviny sú významným zdrojom bielkovín a vynikajúcou rastlinnou alternatívou mäsa.
Fazuľa, konkrétne, obsahuje veľké množstvo železa, horčíka, vápnika, draslíka a vlákniny. Z vitamínov majú zastúpenie predovšetkým vitamín C a vitamíny skupiny B. Neobsahuje cholesterol a rovnako má aj nízky glykemický index. Je to poklad v bežne dostupnej surovine.
- Čas prípravy (celkovo spolu): 50 minút
- Počet porcií: 4-5
Pravidelným jedením fazule môžeme znížiť riziko ochorení srdca či cukrovky. Taktiež pomáha pri chudnutí, zlepšuje trávenie, znižuje depresiu, chráni pred rakovinou, pomáha aj našim očiam a predlžuje život.
Fazuľa je v našich zemepisných šírkach ľahko dostupnou a lacnou strukovinou. Príprava tohto fantastického prívarku nie je nijako komplikovaná. Tak nevádajte. Ak by ste mali však chuť na niečo iné, ponúkame vám aj recept pre celú rodinu na výborný zemiakový prívarok
Ingrediencie na tradičný fazuľový prívarok
(4-5 porcií)
- 1 plná hrsť - suchá fazuľa,
- 4 ks - stredných zemiakov,
- mlieka 300 ml,
- 1 ks - šľahačková smotana 33%,
- 1 ks - bobkový list,
- 1 PL - hladká špaldová múka,
- 1 štipka mletej alebo celej rasce,
- 1 PL masla,
- 3 guličky - čierne korenie celé,
- ocot alebo citrónová šťava podľa chuti
- soľ - podľa chuti
Príprava tradičného fazuľového prívarku so zemiakmi. Foto - Nela
Postup receptu na zemiakovo fazuľový prívarok
- Suchú fazuľu namočíme do studenej vody na pár hodín napučať, najlepšie však cez noc. Potom vodu zlejeme.
- Do napučanej fazule pridáme celé čierne korenie, rascu, bobkový list a zalejeme vodou, aby bola fazuľa iba prikrytá. Fazuľu solíme až úplne nakoniec.
- Fazuľu varíme do polomäkka. Trvá to občas dlhšie, všetko záleží od druhu fazule.
- Zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájame na menšie kocky. K polomäkkej fazuli pridáme zemiaky, môžeme pridať aj trochu horúcej vody, aby boli aj zemiaky ponorené. Všetko spolu varíme domäkka.
- V smotane a v mlieku si dobre rozmiešame múku alebo Solamyl, aby sme nemali hrudky. Prilejeme k prívarku, povaríme ešte 10 minút, aby zhustol.
- Ak by bol prívarok riedky, zahustíme ho ďalšou múkou, keď zase príliš hustý, pridáme mlieko. Prívarok zjemníme maslom, dochutíme soľou a citrónovou šťavou.
- Vyskúšajte si pripraviť tradičný fazuľový prívarok so zemiakmi aj podľa nášho fotoreceptu - kliknite.
Tip Dobrej kuchyne: K fazuľovému prívarku výborne ladí varené vajce, volské oko, pečená či varená klobása alebo špekáčiky. Výber už záleží od vás. Nech sa vám prívarok vydarí!