Biela fazuľová polievka je ideálnou voľbou pre chladné večery alebo lenivé víkendové obedy. Vhodný je akýkoľvek druh fazule alebo strukovín, čo vám umožní experimentovať a prispôsobiť si recept podľa vlastného výberu. Skúste overené recept od žien v meste.
Biela fazuľová polievka
Biela fazuľová polievka je vynikajúca jednoduchá polievočka, vhodná na víkendové dni alebo na večerný chod. Polievka je výborná z akéhokoľvek druhu fazule alebo inej strukoviny, preto nemusíte použiť vyslovene len bielu.
Ale biela fazuľa sa do bielej polievky hodí. Fazuľu nezabudnite namočiť aspoň na 12 hodín dopredu do vody. Ak chcete mať polievku hotovú do polhodinky, kľudne siahnite po konzerve. Prípadne skúste aj recept na frankfurtskú polievku s párkom a zemiakmi. Tu je aj babkina držková polievka.
- Čas prípravy: 10 min. (+ 12 hodín namáčanie),
- Čas varenia: 45 min. (+ 45 min. varenie fazule dopredu),
- Počet porcií: 2,
Ingrediencie
- 100 g biela fazuľa (v suchom stave) - 1 cibuľa - 2 strúčiky cesnaku - 3 zemiaky - 2 PL olej - 1 PL maslo - 1 PL hladká múka (kopcovitá) - 3 bobkové listy - 5 guličiek nového korenia - 500 ml vývar (alebo voda) - 100 ml smotana 33% - 2 PL ryžový ocot (klasický stačí 1 PL) - 1 PL cukor - soľ - biele mleté korenie,
Postup receptu
- Fazuľu namáčame 12 hodín dopredu a po namáčaní ju dáme variť na 45 minút – fazuľa nemusí byť úplne uvarená, ešte sa dovarí v polievke. Na oleji opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu spolu s bobkovými listami a novým korením. Pridáme maslo a necháme roztopiť (na slabom ohni). Spolu s maslom pridáme aj nadrobno nakrájaný cesnak (nie prelisovaný).
- Keď sa maslo rozpustí prisypeme kopcovitú lyžicu múky a zamiešavame. Za stáleho miešania asi 2 minúty opražíme múku (dlhšie nie je nutné, aby múka nestmavla).
- Po naberačkách pridávame vývar (alebo vodu) a každú pridanú tekutinu dôkladne premiešame s múkou.
- Vývar začne ihneď hustnúť, čiže pridáme ďalšiu naberačku.
- Pridáme premytú a predvarenú fazuľu. Varíme do zmäknutia.
- Na záver pridáme na kocky nakrájané zemiaky a varíme do zmäknutia zemiakov. Ochutíme polievku octom, cukrom, bielym mletým korením a soľou. Pridáme smotanu na zjemnenie.
Dobrú chuť. Vyskúšajte aj náš recept na tradičnú fazuľovú polievku. A tu je aj recept na fazuľovú polievku na kyslo.
Biela fazuľová polievka. Foto - Kristýna
Videorecept
Druhy bielej fazuľovej polievky
Bielu fazuľovú polievku možno pripraviť a variť na mnoho spôsobov, v závislosti od regionálnych tradícií, osobných preferencií a dostupných surovín. Hoci konkrétne "druhy" tejto polievky sa môžu líšiť, existuje niekoľko variácií založených na pridávaných ingredienciách alebo spôsobe prípravy, ktoré môžu definovať jednotlivé verzie tejto obľúbenej jednoduchej pochúťky. Tu sú niektoré z nich:
- Tradičná biela kyslá fazuľová polievka - Základná verzia, kde dominuje chuť kyslej fazule, často ochutená octom alebo kyslou smotanou na dosiahnutie charakteristickej kyslej chuti.
- S mäsom alebo údeninami - Do polievky sa pridávajú kúsky údeného mäsa, klobásy alebo slaniny, ktoré pridávajú hĺbku chuti a robia ju výživnejšou.
- Bezlepková verzia - Pripravená s použitím bezlepkových surovín, ako je bezlepková múka alebo zahusťovaná zemiakmi, aby bola vhodná pre ľudí s intoleranciou na lepok.
- S rôznymi druhmi zeleniny - Okrem základných ingrediencií, ako sú zemiaky a mrkva, sa môže polievka obohatiť o ďalšiu zeleninu, napríklad o kapustu, paradajky alebo papriku, čím sa zvýši jej nutričná hodnota a chuť.
- Pikantná verzia Pre milovníkov pikantných jedál sa do polievky môže pridať čili, papričky jalapeños alebo iné korenie, ktoré polievke dodá pikantnú chuť.
- S hubami - Čerstvé alebo sušené huby môžu byť skvelým doplnkom k bielym fazuľovým polievkam, pridávajú jedinečnú arómu a textúru.
- Vegetariánska alebo vegánska verzia - Vylúčením mäsa alebo mliečnych výrobkov a použitím rastlinných alternatív, ako je rastlinná smotana alebo olej, sa dá pripraviť plne vegetariánska alebo vegánska verzia polievky.
- S kyslou kapustou - Pre ďalší kyslý nádych a zvýšenie nutričnej hodnoty môže byť polievka obohatená o kyslú kapustu.
Tieto varianty ukazujú, že biela fazuľová polievka môže byť mimoriadne univerzálnym pokrmom, ktorý sa dá prispôsobiť podľa rôznych chutí a diétnych obmedzení. Experimentovaním s rôznymi kombináciami sa môže každý kuchár pohrať s receptom a vytvoriť vlastnú, jedinečnú verziu tohto tradičného jedla. Želáme dobrú chuť.