Polievka z čerstvých paradajok

  • Čas prípravy (celkovo spolu): 55 minút
  • Čas pečenia / varenia: 40 minút
  • Počet porcií: 4

Chcete, aby vaša paradajková polievka chutila ako tá originálna z vybraných talianskych regiónov? Určite začnite tým, že tradičný paradajkový pretlak dajte bokom a použite čerstvé paradajky. Síce príprava polievky z čerstvých paradajok môže znieť náročnejšie, no vôbec to tak nie je a dnes vás o tom presvedčí portál Ženy v meste.

Máme pre vás jednoduchý a zdravý fotorecept na paradajkovú polievku, ktorú si po jednom servírovaní nepochybne zaradíte do svojho zaužívaného jedálnička. Odporúčame vám použiť čerstvé cherry paradajky, nakoľko majú príjemnú arómu aj chuť a predovšetkým tie, ktoré sú na stonke. K nim ešte pár ingrediencií a fit polievka plná chuti je na svete! Nech sa vám podarí!

Nech sa páči, tu je aj tento fotorecept na paradajkovú polievku z pyré v prípade, že by ste predsa len chceli siahnuť po rýchlejšej klasike, resp. sa inšpirovať postupom pri našom čerstvom recepte. Je to na vás!

Ingrediencie na čerstvú polievku

(4 porcie)

  • 1 cibuľa
  • 1 chilli paprička
  • 6 ks cesnaku
  • 5 PL olivového oleja
  • 1 červená paprika
  • 60 g tvrdého syra
  • 2 hrste čerstvých byliniek (bazalka, oregano, petržlenová vňať a pažítka)
  • 2 PL hnedého cukru
  • 1 KL čierneho korenia
  • 700 g cherry paradajok

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Príprava fit polievky z čerstvých paradajok. Fotka - Andrea

 

Postup receptu

  1. Na úvod si paradajky umyjeme v sitku a ak sa dá, ponecháme stonku. Červenú papriku umyjeme, nakrájame a zbavíme semienok. Tá dodá polievke červenú farbu i sladkú chuť. Plech potrebujeme hlboký, prípadne použijeme jánske sklo. Môžeme použiť aj papier na pečenie alebo alobal na spodok plechu. Paradajky totiž pustia dosť šťavy, ktorá nesie v sebe mnoho chuti a práve tú použijeme do polievky. Paradajky aj nakrájanú papriku uložíme na plech. Pridáme k nim 6 strúčikov neošúpaného cesnaku a stonky čerstvého oregana alebo rozmarínu. Polejeme olivovým olejom a dáme piecť na 25-30 minút na horkovzduch na 180 stupňov. Necháme piecť a po 20 minútach pokračujeme v príprave.
  2. Cca 10 minút pred ukončením pečenia paradajok s cesnakom a bylinkami si začneme na oleji restovať nakrájanú cibuľu s celou chilli papričkou. Ak nemáme radi pikantné, pokojne vynecháme, prípadne použijeme menšie množstvo. Restujeme na olivovom oleji na miernom ohni, aby sme ho neprepálili. Ku koncu pridáme cukor a necháme ho jemne rozpustiť.
  3. Po 25-30 minútach vyberieme zeleninu z rúry a odstránime stonky z paradajok. Bylinky ponecháme a cesnaky vylúpeme zo šupky, keď trošku vychladnú.
  4. Opečenú zeleninu, zbavenú šupiek aj stoniek, prelejeme do hrnca k cibuli. Môžeme podliať trochou vody alebo vývarom. Voľba je na vás!
  5. Rozmixujeme ponorným mixérom. Ak je polievka moc hustá, opäť podlejeme vodou / vývarom. Dochutíme soľou a necháme 15 minút variť, nech sa chute dobre prepoja.
  6. Podávame v tanieri s nastrúhaným parmezánom alebo iným tvrdým syrom. Môžeme ešte pokvapkať panenským olivovým olejom či posypať čerstvo nadrveným čiernym korením alebo čerstvou bazalkou. Hotovo!

Dobrú chuť!