Fantastická paradajková polievka z čerstvých paradajok, overený taliansky recept z kuchyne portálu Ženy v meste. Na polievku časovo náročnejší recept, ale vďaka výslednej chuti stojí za to!
Paradajková polievka z čerstvých paradajok, fotorecept - kliknite
Chcete si pripraviť pravú taliansku polievku z paradajok? Nebude hotová tak rýchlo, ako tá z pretlaku, ale rozhodne stojí za to!
V obchode som našla voňavé cherry paradajky a hneď som dostala chuť na dobrú polievku z nich. Kupujte také, ktoré sú ešte na stonke - majú viac chuti.
Stačí Vám len pár ingrediencií, správny spôsob prípravy a máte zaručený gastronomický zážitok vo Vašej kuchyni.
Vyťažte zo zeleniny maximum chuti s týmto receptom a dobre si na tejto polievke pochutnajte, vyskúšajte!
- Čas prípravy (celkovo spolu): 55 minút
- Čas pečenia/varenia: 40 minút
- Počet porcií: 4
Máme pre vás aj recept na výbornú paradajkovú polievku, zdravý recept
Ingrediencie na pravú paradajkovú polievku
(4 porcie)
- 1 ks - cibuľa,
- 1 ks - chilli paprička,
- 6 ks - cesnak,
- 5 polievkových lyžíc - olivový olej,
- 1 ks - červená paprika,
- 60 g - tvrdý syr,
- 2 hrste, podľa chuti - čerstvé bylinky (bazalka, oregano, petržlenová vňať, pažítka),
- 2 polievkové lyžice - hnedý cukor,
- 1 kávová lyžička - čierne korenie,
- 700 g - cherry paradajky
Pravá paradajková polievka z čerstvých paradajok, overený recept. Foto - Andrea
Postup receptu na taliansku paradajkovú polievku
- Na úvod si paradajky umyjeme v sitku, ak sa dá, ponecháme stonku. Červenú papriku umyjeme, nakrájame, zbavíme semienok. Dodá polievke červenú farbu i sladkú chuť. Plech potrebujete hlboký, prípadne jánske sklo. Môžete, ale nemusíte použiť papier na pečenie alebo alobal na spodok plechu. Paradajky totiž pustia dosť šťavy, ktorá nesie v sebe mnoho chuti a použijeme ju do polievky. Paradajky a nakrájanú papriku uložíme na plech. Pridáme k nim 6 strúčikov neošúpaného cesnaku a stonky čerstvého oregána alebo rozmarýnu. Polejeme olivovým olejom a dáme piecť na 25-30 minút na horkovzduch na 180 stupňov. Necháme piecť, po 20 minútach pokračujeme v príprave.
- Tak 10 pred ukončením pečenia paradajok s cesnakom a bylinkami si začneme na oleji restovať nakrájanú cibuľu s 1 celou chilli papričkou. Kto nemá rád pikantné nech vynechá, prípadne použije menšie množstvo. Restujeme na olivovom oleji a teda na miernom ohni, aby sme ho neprepálili. Ku koncu pridáme cukor a necháme ho jemne rozpustiť.
- Po 25-30 minútach vyberieme zeleninu z rúry. Odstránime stonky z paradajok. Bylinky ponecháme. Cesnaky vylúpeme zo šupky, keď trošku vychladnú. Pôjde Vám to jednoducho, prídete na spôsob. :)
- Spečenú zeleninu, zbavenú šupiek a stoniek prelejeme do hrnca k cibuli. Môžeme podliať trochou vody alebo vývaru, ak máte.
- Rozmixujeme ponorným mixérom. Ak je polievka moc hustá, podlejeme vodou/vývarom. Dochutíme soľou. Necháme 15 minút variť, nech sa chute dobre prepoja.
- Podávame v tanieri s nastrúhaným parmezánom alebo iným tvrdým syrom. Môžeme ešte pokvapkať panenským olivovým olejom. Posypeme čerstvo nadrveným čiernym korením a čerstvou bazalkou.
- Vyskúšajte si pripraviť pravú paradajkovú polievku aj podľa nášho fotoreceptu - kliknite.
Dobrú chuť! A tu je aj naša hustá paradajková polievka.