Pravá holandská omáčka ponúka overený postup a vydarený výsledok. Pripravte si holandskú omáčku s nami.
Holandská omáčka
Nemusíte si ju kupovať. Hoci je holandská omáčka niečo, čo sa nemusí vždy podariť. Niekedy sa stáva, že sa zrazí alebo nechce zhustnúť, prípadne zostanú hrčky.
Ide o trošku komplikovanejší, no za to vynikajúci recept, ktorý si po odskúšaní zamilujete. Podobne ako ani za ďalšie omáčky z našej ponuky, napríklad nivovú omáčku.
- Čas prípravy (celkovo spolu): 10 minút
- Čas tepelnej úpravy: 8 minút
- Počet porcií: 4
Prípravu holandskej omáčky si treba jednoducho natrénovať, potom to pôjde ako po masle. Práve maslo je neodmysliteľnou súčasťou tohto už aj u nás tradičného receptu. Na jeho spracovaní totiž všetko stojí a padá. Musí byť rozpustené, nie však žeravé, nesmie sa ho dať príliš veľa naraz.
Ukážeme si krok po kroku, ako postupovať pri príprave holandskej omáčky. A potom si k nej ešte pripravte napríklad špargľu na masle. Aby ste sa za výsledok určite nemuseli hanbiť ani v samotnom Holandsku. A za uhorkový šalát so smotanou zase doma.
Ingrediencie na holandskú omáčku
(na 4 porcie)
Postup receptu na prípravu holandskej omáčky
- Navážime si maslo a rozpustíme ho v mikrovlnke alebo na ohni.
- Maslo necháme vychladnúť na zhruba 40 stupňov. Medzitým si rozšľaháme žĺtky a nádobu s nimi pripravíme na miešanie nad parou. (Do hrnca dáme variť vodu a keď začne vznikať para, položíme na to nádobu so žĺtkami).
- Prilievame rozpustené maslo po malých dávkach a premiešavame. Omáčka musí začať hustnúť.
- Osolíme, okoreníme a pridáme citrónovú šťavu úplne na záver. Ešte dôkladne premiešame. Holandská omáčka sa hodí napríklad k panenke s pečenými zemiakmi.
Dobrú chuť. Vyskúšajte aj náš recept na pečené batáty.