Jednoduchá znojemská omáčka s bravčovým mäsom je výborným nápadom na obed. Vyskúšajte top recept na výbornú uhorkovú omáčku.
Znojemská omáčka
Keď sa povie znojemská omáčka, hneď cítim tú nezameniteľnú kyslosť omáčky, ktorá je u nás tak obľúbená. Do omáčky som zvolila bravčové mäso, aj keď často nájdete v receptoch hovädzie mäso, hodí sa tam úplne rovnako.
Pokiaľ chcete ešte podporiť kyslosť omáčky, môžete pridať aj trochu nálevu z uhoriek. Tradičná česká dobrota podľa overeného receptu je na svete.
Vyskúšajte si s nami pripraviť aj ďalšie tradičné jedlá, napríklad segedínsky guláš, alebo plnený kapustný list. A babičkina kóprová omáčka určite nesklame rovnako. Vyskúšajte aj ďalšie jednoduché a lacné recepty. Alebo si prečítajte aj článok, kedy soliť huspeninu.
- Doba prípravy: 15 minút,
- Doba varenia: 40 minút,
- Počet porcií: 5 - 6 porcií,
Ingrediencie na znojemskú omáčku
- 700 g bravčového mäsa (bravčové plece),
- 2 ks cibuľa,
- 30 dkg slaniny,
- 3 polievkové lyžice plnotučnej horčice,
- 6 ks sterilizovaných uhoriek,
- 1 čajová lyžička soli,
- mleté čierne korenie,
- 1 kocka bujónu masox,
- 2 polievkové lyžice oleja,
Na zápražku:
- 2 polievkové lyžice masla,
- 2 polievkové lyžice,
- hladkej múky,
Postup receptu na znojemskú uhorkovú omáčku
- Najskôr si cibuľu očistíme a nakrájame na jemno. Do hrnca dáme olej a cibuľu naň osmažíme do zlatista.
- Slaninu nakrájame na kocky a pridáme k cibuli a smažíme až slaninu do sklovita.
- Mäso nakrájame na kocky a pridáme k cibuli a slanine, až sa zatiahne, osolíme a okoreníme.
- Zmes podlejeme vodou cca 1,5l, vhodíme masox a nakrájame uhorky na kocky a pridáme k mäsu. Varíme mäso do mäkka cca 30 minút.
- Medzitým si urobíme zápražku. Na panvičke rozpustíme maslo a vmiešame doň múku, až nám zápražka stmavne, pridáme do omáčky a necháme omáčku 10 minút prebublať.
- K znojemskej omáčke sa skvele hodí ryža alebo domáca žemľová knedľa.
Dobrú chuť. Vyskúšajte aj náš recept na stroganov. Skúste aj náš článok: Zátrepka do omáčky, ako a prečo ju pripraviť.
Videorecept