Odpoveď na otázku, aké mäso na sviečkovú je trošku záludná. Hoci sa to môže podľa názvu zdať, tak použiť hovädziu sviečkovicu sa na prípravu tohto tradičného jedla veľmi neodporúča.
Aké mäso na sviečkovú
Hovädzia sviečkovica sa na prípravu sviečkovej neodporúča, pretože je to mäso veľmi jemné a pri dlhšom varení by sa mohlo vysušiť. Dá sa využiť, ale nie je ideálne.
Najlepším mäsom na sviečkovú je napríklad hovädzie zadné, alebo plece známe tiež ako falošná sviečková. Toto mäso je šťavnaté a má jemnú chuť, čo je ideálne pre sviečkovú omáčku. Obsahuje tiež dostatok kolagénu, ktorý sa počas varenia rozpadne a dodá omáčke výraznú chuť a konzistenciu.
Prečítajte si
Takže vhodné časti mäsa na sviečkovú:
- hovädzie zadné,
- hovädzia nožina,
- kvetová špička,
- lúpané plece,
- okrúhle plece (často nazývané aj falošná sviečková),
Tieto časti mäsa tiež obsahujú dostatok kolagénu a sú šťavnaté. Výsledkom bude výborná sviečková omáčka.
Na kvalite záleží
Ak sa dá, vyberte si mäso z mladého býka, ktoré je šťavnatejšie a má jemnejšiu chuť. Mäso by malo mať rovnomernú farbu a nemalo by byť príliš tvrdé alebo tvrdé.
Pri stlačení by malo byť pružné. Mäso by malo byť tiež čerstvé. Čerstvé mäso má výraznú vôňu a jemnú chuť. Mäso na sviečkovú sa zvyčajne prešpikuje slaninou alebo masťou. Prešpikovanie dodá mäsu extra chuť a šťavnatosť. Skúste aj aké mäso na segendínsky guláš.