Skvelé halušky z medvedieho cesnaku so syrovou omáčkou. Medvedí cesnak a recepty. Tentoraz jeden na chutné mäkučké halušky z medvedieho cesnaku alebo špenátu z kuchyne portálu Ženy v meste.

Halušky z medvedieho cesnaku

Sezóna medvedieho cesnaku, ktorý je veľmi výživný a zdravý, je skvelá príležitosť. Skúste ju využiť.

Pripravte si mäkučké halušky z medvedieho cesnaku alebo špenátu, plné vitamínov a živín s lahodnou smotanovo – zeleninovou omáčkou a grilovaným kuracím mäsom. Určite si pochutíte.

Vyskúšajte recept z kuchyne portálu Ženy v meste na halušky z medvedieho cesnaku so syrovou omáčkou, ktorý si určite obľúbite. Vyskúšajte aj recept na výbornú krémovú polievku z medvedieho cesnaku.

 

 

Medvedí cesnak lieči

  • bolesti hlavy,
  • poruchy trávenia a vylučovania,
  • vysoký krvný tlak,
  • vysokú hladinu cholesterolu, kašeľ,
  • posilňuje imunitu,
  • zlepšuje prietok krvi,
  • má detoxikačné účinky,
  • má protizápalové účinky

Výborné halušky z medvedieho cesnaku - ingrediencie

Namiesto medvedieho cesnaku môžete použiť aj špenát so syrovou omáčkou a grilovaným kuracím mäsom (4 osoby)

  • 3 hrste medvedieho cesnaku (čerstvého špenátu)

  • 3 ks vajce
  • 200 ml kyslé mlieko (kyslá smotana, biely jogurt)
  • 3 hrnčeky (200 ml) polohrubej múky (špaldovej)
  • soľ podľa chuti (cca 2 kávové lyžičky)
  • štipka mletého čierneho korenia
 

Smotanová omáčka so zeleninou - ingrediencie

  • 2 lyžice masla,
  • 1 ks cibuľa,
  • 2 hrnčeky (200 ml) zeleniny (mrkva, hrášok, cuketa a pod.),
  • 500 ml mlieka,
  • 1 ks tavený syr (bambino, karička),
  • hrsť ľubovoľného syra (ediam, niva, hermelnín),
  • 1 ks šľahačková smotana,
  • na dochutenie: soľ, kurkuma, drvená rasca, štipka ml. čierneho korenia,

 

 

Recept na halušky z medvedieho cesnaku. Foto - Nela

 

Halušky z medvedieho cesnaku alebo špenátu - postup receptu

  1. Do veľkého hrnca dáme variť vodu. Vajcia si rozbijeme do väčšej misy, pridáme umytý, osušený a nakrájaný medvedí cesnak alebo špenát. Ponorným mixérom rozmixujeme najemno. Pridáme kyslé mlieko (jogurt, kyslá smotana), soľ a štipku mletého čierneho korenia. Postupne zapracujeme múku. Malo by nám vzniknúť vláčne cesto. Ak sa nám zdá veľmi husté, pridáme ešte trochu kyslého mlieka, ak je redšie, pridáme múku.
  2. Keď si zvolíme mäsitú verziu, kuracie kúsky (môžeme použiť aj iný druh mäsa) okoreníme a opečieme na olivovom oleji do zlatista.
  3. Príprava omáčky je jednoduchá. Cibuľu si nakrájame nadrobno, osmažíme na masle do sklovita. Pridáme zeleninu – čerstvú alebo mrazenú trochu orestujeme. Do omáčky vytlačíme tavený syr, podlejeme mliekom, okoreníme soľou, kurkumou (výborná na kĺby), drvenou rascou a mletým čiernym korením. Povaríme cca 10 minút.
  4. Pridáme nastrúhaný tvrdý syr alebo iný obľúbený druh a šľahačkovú smotanu. Povaríme ďalších 5 minút. Ak je omáčka príliš riedka, pridáme ešte syr, môžeme aj zahustiť troškou solamylu rozmiešaného vo vode. Keď nám príde omáčka hustá, zriedime ju mliekom.
  5. Do osolenej vriacej vody zavárame halušky (môžeme použiť haluškovač – ide to rýchlejšie, ktorý namáčame v studenej vode). Keď zovrú, povaríme cca 10 minút, podľa potreby. Premyjeme vlažnou vodou, scedíme, necháme odkvapkať.
  6. Halušky si naložíme na tanier, polejeme smotanovo - zeleninovou omáčkou. Navrch poukladáme opečené mäsové kúsky, dozdobíme zeleninou. Halušky sú výborné aj k perkeltu, ragú ako príloha. Môžeme si ich aj zamraziť a výbornú zdravú prílohu máme kedykoľvek po ruke. Dobrú chuť! 

Vyskúšajte aj recept na pesto z medvedieho cesnaku.