Skvelé halušky z medvedieho cesnaku so syrovou omáčkou. Medvedí cesnak a recepty. Tentoraz jeden na chutné mäkučké halušky z medvedieho cesnaku alebo špenátu z kuchyne portálu Ženy v meste.
Halušky z medvedieho cesnaku
Sezóna medvedieho cesnaku, ktorý je veľmi výživný a zdravý, je skvelá príležitosť. Skúste ju využiť.
Pripravte si mäkučké halušky z medvedieho cesnaku alebo špenátu, plné vitamínov a živín s lahodnou smotanovo – zeleninovou omáčkou a grilovaným kuracím mäsom. Určite si pochutíte.
Vyskúšajte recept z kuchyne portálu Ženy v meste na halušky z medvedieho cesnaku so syrovou omáčkou, ktorý si určite obľúbite. Vyskúšajte aj recept na výbornú krémovú polievku z medvedieho cesnaku.
Medvedí cesnak lieči
- bolesti hlavy,
- poruchy trávenia a vylučovania,
- vysoký krvný tlak,
- vysokú hladinu cholesterolu, kašeľ,
- posilňuje imunitu,
- zlepšuje prietok krvi,
- má detoxikačné účinky,
- má protizápalové účinky
Výborné halušky z medvedieho cesnaku - ingrediencie
Namiesto medvedieho cesnaku môžete použiť aj špenát so syrovou omáčkou a grilovaným kuracím mäsom (4 osoby)
-
3 hrste medvedieho cesnaku (čerstvého špenátu)
- 3 ks vajce
- 200 ml kyslé mlieko (kyslá smotana, biely jogurt)
- 3 hrnčeky (200 ml) polohrubej múky (špaldovej)
- soľ podľa chuti (cca 2 kávové lyžičky)
- štipka mletého čierneho korenia
Smotanová omáčka so zeleninou - ingrediencie
- 2 lyžice masla,
- 1 ks cibuľa,
- 2 hrnčeky (200 ml) zeleniny (mrkva, hrášok, cuketa a pod.),
- 500 ml mlieka,
- 1 ks tavený syr (bambino, karička),
- hrsť ľubovoľného syra (ediam, niva, hermelnín),
- 1 ks šľahačková smotana,
- na dochutenie: soľ, kurkuma, drvená rasca, štipka ml. čierneho korenia,
Recept na halušky z medvedieho cesnaku. Foto - Nela
Halušky z medvedieho cesnaku alebo špenátu - postup receptu
- Do veľkého hrnca dáme variť vodu. Vajcia si rozbijeme do väčšej misy, pridáme umytý, osušený a nakrájaný medvedí cesnak alebo špenát. Ponorným mixérom rozmixujeme najemno. Pridáme kyslé mlieko (jogurt, kyslá smotana), soľ a štipku mletého čierneho korenia. Postupne zapracujeme múku. Malo by nám vzniknúť vláčne cesto. Ak sa nám zdá veľmi husté, pridáme ešte trochu kyslého mlieka, ak je redšie, pridáme múku.
- Keď si zvolíme mäsitú verziu, kuracie kúsky (môžeme použiť aj iný druh mäsa) okoreníme a opečieme na olivovom oleji do zlatista.
- Príprava omáčky je jednoduchá. Cibuľu si nakrájame nadrobno, osmažíme na masle do sklovita. Pridáme zeleninu – čerstvú alebo mrazenú trochu orestujeme. Do omáčky vytlačíme tavený syr, podlejeme mliekom, okoreníme soľou, kurkumou (výborná na kĺby), drvenou rascou a mletým čiernym korením. Povaríme cca 10 minút.
- Pridáme nastrúhaný tvrdý syr alebo iný obľúbený druh a šľahačkovú smotanu. Povaríme ďalších 5 minút. Ak je omáčka príliš riedka, pridáme ešte syr, môžeme aj zahustiť troškou solamylu rozmiešaného vo vode. Keď nám príde omáčka hustá, zriedime ju mliekom.
- Do osolenej vriacej vody zavárame halušky (môžeme použiť haluškovač – ide to rýchlejšie, ktorý namáčame v studenej vode). Keď zovrú, povaríme cca 10 minút, podľa potreby. Premyjeme vlažnou vodou, scedíme, necháme odkvapkať.
- Halušky si naložíme na tanier, polejeme smotanovo - zeleninovou omáčkou. Navrch poukladáme opečené mäsové kúsky, dozdobíme zeleninou. Halušky sú výborné aj k perkeltu, ragú ako príloha. Môžeme si ich aj zamraziť a výbornú zdravú prílohu máme kedykoľvek po ruke. Dobrú chuť!
Vyskúšajte aj recept na pesto z medvedieho cesnaku.