Pripravte si s nami skutočnú klasiku. Jednoduchý Opitý Izidor, recept na tradičný zákusok z kuchyne portálu Ženy v meste. Opitý Izidor nesklame.
Opitý Izidor
Keď je u nás doma nejaká veľká rodinná oslava alebo sviatky, o koláče nie je núdza. A vždy je v ponuke viacero druhov, napríklad šuhajdy, piškótový koláč, alebo kokosové guľky - nebudeme predsa trocháriť! Najlepšie recepty na vianočné koláče predsa nikdy neomrzia.
Opitý Izidor je medzi nimi kráľom - vždy patrí k tým druhom, ktoré záhadne “zmiznú” medzi prvými.
Oslávte život s Opitým Izidorom aj vy a vyskúšajte túto obľúbenú klasiku s nasledujúcim receptom! Máme pre vás aj recept na medový krémeš. Alebo vyskúšajte náš recept na venčeky. Tu je aj náš recept na oblíž prst. A tu je aj recept na francúzsky krémeš. Skúste si prripraviť aj klasický Opitý Izidor na veľký plech.
Ingrediencie na recept na opitého Izidora
Základné cesto:
- 150 gramov masla,
- 150 gramov práškového cukru,
- 5 vajec,
- štipka soli,
- 100 gramov polohrubej múky,
- 2 polievkové lyžice kakaa,
- 1 kypriaci prášok do pečiva,
- 100 mletých vlašských orechov,
Džemová vrstva:
- 200 gramov marhuľového džemu,
- Orechovo-rumová vrstva:
- 100 gramov hrozienok,
- 150 mililitrov umu,
- 250 gramov vlašských orechov,
- 150 gramov práškového cukru,
Maslová vrstva:
- 300 mililitrov mlieka,
- 1 Zlatý klas,
- 1 žĺtok,
- 2 polievkové lyžice kakaa,
- 250 gramov masla,
- 100 gramov práškového cukru,
Čokoládová poleva:
- 200 gramov čokolády na varenie,
- 50 gramov masla
Opitý Izidor, jednoduchý postup receptu
- Ako prvé si dáme hrozienka do umu, aby ho pekne nasali.
- Mäkké maslo si v miske vyšľaháme so žĺtkami. Pridáme pomleté orechy s múkou, kakaom a kypriacim práškom do pečiva.
- V druhej miske si vyšľaháme bielka so štipkou soli. Tuhé vyšľahané bielka opatrne primiešame do žĺtkovej zmesi. Cesto dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, rovnomerne ho po povrchu rozotrieme a dáme piecť do predhriatej rúry na teplotu 180 stupňov. Doba pečenia je približne 35-40 minút.
- Korpusovú vrstvu vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Po vychladnutí ju potrieme džemom po celej ploche.
- Orechy zmiešame s cukrom, hrozienkami a umom. Túto zmes použijeme ako ďalšiu vrstvu nášho Opitého Izidora.
- Zlatý Klas so žĺtkom uvaríme v mlieku na puding a necháme ho vychladnúť. Počas chladnutia ho niekoľkokrát poriadne premiešame, aby nám nestvrdol na škaredé hrudky.
- V miske vyšľaháme zmäknuté maslo spolu s cukrom. Potom premiešame spolu s kakaom a vychladnutým pudingom. Týmto máme ďalšiu vrstvu Opitého Izidora hotovú, rovnomerne ju nanesieme na koláč.
- Nakoniec koláč polejeme čokoládovou polevou. Tú si spravíme roztopením masla a čokolády na varenie vo vodnom kúpeli.
- Koláč dáme do chladničky alebo iné studené miesto a necháme ho odpočívať minimálne niekoľko hodín, aby pekne stuhol a prepojili sa chute.
Dobrú chuť. Vyskúšajte aj recept na zamatovú roládu