Výborná čokoládová torta s parížskym krémom. Osvedčený recept. Vyskúšajte ďalší zo série skvelých receptov z kuchyne portálu Ženy v meste. Tentoraz sme pre vás pripravili recept na čokoládovú tortu.
Čokoládová torta s parížskym krémom - fotorecept kliknite
Radi by ste upiekli tortu, ale neviete ako na to? Nemáte odvahu? Vyskúšajte jednoduchý osvedčený recept na tortu s parížskym čokoládovým krémom a banánmi. Pohostíte aj 16 maškrtníkov.
Váš obľúbený portál Ženy v meste vám ponúka upravený recept na kubánsku tortu v zdravšej verzii. Torta je ľahká, svieža, nie príliš sladká, s čokoládou, so špaldovou múkou a trstinovým cukrom. 💕👌
Vyskúšajte aj famóznu čokoládovú tortu bez múky. Recept, ktorý chutí všetkým
Torta s parížskym krémom
- Čas prípravy: 45 minút
- Doba pečenia: 30 minút
- Počet kusov: 16 ks
Recept na tortu
Torta s parížskym krémom a banánmi - ingrediencie
na parížsky (čokoládový) krém:
- 500 ml smotana na šľahanie
- 200 g kvalitná čokoláda (min. 52% kakaa)
na korpus: hrnček 200 ml
- 4 ks vajce
- 1 hrnček špaldová múka T630 (polohrubá)
- ½ hrnčeka trstinový cukor (kryštálový)
- 2 polievkové lyžice olej
- 2 polievkové lyžice vlažná voda
- 2 čajové lyžičky prášok do pečiva
- 2 kopcovité polievkové lyžice kakao
- štipka soli
ďalšie suroviny
- 4-5 ks banán
- obľúbený džem (ríbezľový, marhuľový, slivkový)
na polevu
- 100 ml smotana na šľahanie
- 100 g kvalitná čokoláda (min. 52% kakaa)
Recept na čokoládovú tortu s parížskym krémom. Foto - Nela
Torta s parížskym krémom - postup receptu
- Suroviny na čokoládový krém je potrebné pripraviť aspoň 12 hodín vopred. Do kastrólika vylejeme smotanu na šľahanie a polámeme do nej kúsky čokolády. Pomaly zohrievame a privedieme do varu. Ihneď odstavíme. Miešame, aby sa čokoláda rozpustila a spojila so smotanou. Po vychladnutí uložíme do chladničky.
- Žĺtky oddelíme od bielkov. Bielky si vyšľaháme so štipkou soli do tuha. Po lyžiciach zašľaháme cukor, potom žĺtky, olej a vodu. V miske vymiešame múku s práškom do pečiva a preosiatym kakaom. Varechou jemne zapracujeme do cesta.
- Okrúhlu formu (priemer cca 25 cm) potrieme tukom a vysypeme múkou alebo vystelieme papierom na pečenie (vystrihneme kruh podľa spodnej časti a dlhý pás po obvode). Ak použijeme papier na pečenie, upečené cesto sa jednoduchšie oddelí.
- Do formy vylejeme kakaové cesto a pečieme pri teplote 180o C cca 30 minút podľa potreby. Po upečení necháme vychladnúť. Z korpusu odstránime vrchnú šupku, ktorá sa vytvorila pri pečení.
- Prevarenú čokoládovú šľahačku preložíme do misky a vyšľaháme tuhý krém. Dávame pozor, aby sme ju neprešľahali a krém sa nezrazil.
- Korpus prerežeme ostrým nožom cez stred napoly. Prvý plát bohato potrieme obľúbeným džemom. Položíme druhý plát. Po celej ploche pritlačíme. Banány narežeme cez dĺžku a postupne ukladáme, aby sme zaplnili celú plochu torty.
- Vyšľahanú šľahačku – krém navrstvíme na banány, zarovnáme a potrieme aj boky torty. Nakoniec namočíme príborový nôž v horúcej vode, osušíme a krém ešte zahladíme.
- Tortu odložíme do chladu.
- Pripravíme si polevu. Môžeme použiť čokoládu na varenie, ktorú nad parou rozpustíme s Cerou, necháme trošku stuhnúť a ňou polejeme tortu. Keď nepoužívame stužené tuky, smotanu zohrejeme, nesmie prísť do varu, lebo by poleva nestuhla. Pridáme nalámanú čokoládu, miešame, aby sa rozpustila. Necháme vychladnúť.
- Tortu polejeme čokoládovou polevou. Zdobíme podľa vlastnej fantázie, banánmi (namáčame ich v citrónovej šťave, aby nezhnedli) alebo podľa sezóny – jahodami, malinami, môžeme aj šľahačkou, mätou alebo medovkou.
- Možno túto tortičku poznáte aj pod názvom kubánska. Ja som ju však upravila a niektoré ingrediencie nahradila zdravšími. K tomuto receptu nepotrebujete ani váhu, aby ste sa nezdržiavali.
Dobrú chuť. 😍 👌
Vyskúšajte aj recept na výbornú jahodovú tortu s čokoládou, recept na 45 minút