Tento recept na nadýchané šišky vám ponúkne skvelú dobrotu, ktorej sa oplatí si pripraviť naozaj plný vahan. Skvelé a nadýchané sú aj na druhý deň.
Nadýchané šišky
Tradičné nadýchané šišky sa pripravujú najmä vo fašiangovom období. Fašiangy začínajú po sviatku Troch kráľov a trvajú až do popolcovej stredy, nuž a toto obdobie bolo sprevádzané bujarými zábavami, zabíjačkami, oslavami prechodu zimy do jari.
A už tradične sa pripravovali kysnuté nadýchané šišky smažené v bravčovej masti. Pripomeňte si kus našej tradičnej ľudovej histórie a spravte si šišky podľa nášho receptu. Sú krásne nadýchané a vláčne aj na druhý deň, preto si ich s kľudom môžete pripraviť za celú veľkú misu. Skúste aj náš recept na zdravé šišky za 10 minút.
- Čas prípravy: 60 min.
- Čas smaženia: 60 min.
- Počet porcií: cca 50 ks
Ingrediencie
- 600 g hladká múka špeciál - 1 väčší uvarený zemiak v šupke (okolo 150 g) - 2 žĺtky - 50 ml rumu - 50 g rozpusteného masla - 350 ml mlieka - 1 kocka droždia (42 g) - 1 PL práškového cukru - 1 čl soli - 1 L oleja na smaženie (alebo bravčovej masti),
Postup receptu
- Zemiak uvaríme v šupke a necháme vychladnúť. Z chladničky vyberieme vajíčka, mlieko a maslo. Vajíčka si rovno rozdelíme na žĺtky a bielka, budeme potrebovať iba žĺtky. Mlieko dáme zohriať na teplotu okolo 35 stupňov. Do teplého mlieka rozdrobíme kocku droždia, pridáme polievkovú lyžicu práškového cukru a metličkou zamiešame. Necháme na teplom mieste 10-15 minút kysnúť. (Môžeme si pomôcť vodným kúpeľom, pozor však na to, aby teplota mlieka nepresiahla 40 stupňov.) Maslo roztopíme.
- Do vykysnutého kvásku pridáme rum, žĺtka a roztopené maslo (nie horúce).
- Zamiešame dobre metličkou.
- Pridáme hladkú múku špeciál a uvarený najemno nastrúhaný zemiak. Zabezpečí vláčnosť cesta a krásne nadýchané šišky. Dobre premiešame ručne alebo robotom do lepivého cesta. Cesto posypeme ešte trochou múky, zakryjeme ho a necháme na teplom mieste kysnúť 30 min.
- Po 30 minútach cesto zväčší objem a môžeme ho pomocou stierky vyklopiť na pomúčenú dosku.
- Vyvaľkáme na hrúbku 1,5-2 cm. Vykrajujeme kolieska s priemerom okolo 5-7 cm.
- Do rozohriatej vysokej vrstvy oleja budeme hádzať šišky, ktoré sme ešte predtým oprášili od prebytočnej múky. Spravíme z jednej strany v strede šišky prstom jamku.
- Jamkou nadol hádžeme šišky do horúceho oleja (cca 140 stupňov).
- Šišky môžeme otáčať a smažíme ich do karamelovej farby. Necháme odkvapkať od prebytočného oleja či masti na servítkach, jamkou nadol. Podávame s obľúbeným ovocným lekvárom, poprášené práškovým cukrom, prípadne aj s inou sladkou nátierkou. Inšpirujte sa v našom článku najlepší džem na šišky.
Nadýchané šišky. Foto - Andrea
Videorecept