Existuje mnoho variantov receptu na špagety Carbonara a nie je úplne jasné, aký je presný pôvodný recept. V tomto recepte uvádzame klasický taliansky recept na špagety Carbonara originál z regiónu Lazio, kde sa špagety Carbonara podľa tradície pripravujú bez smotany.
Niektoré zdroje totiž hovoria, že pôvodný recept nezahrňoval smotanu. Vyskúšajte si skvelé špagety pripraviť so ženami v meste.
Špagety Carbonara originál
Tento klasický recept na špagety carbonara je skutočne jednoduchý, ale jedlu dodá skutočne skvelú chuť. Vzhľadom na to, že recept používa syr Pecorino Romano, môže byť omáčka dosť slaná, takže si ju môžete prispôsobiť svojmu vkusu, pridávať syr postupne a ochutnávať.
Špagety carbonara. Foto - Pixabay
Vyskúšajte aj náš recept na poctivé bolonské špagety, alebo recept na zapekané cestoviny so šunkou. Alebo aj cestoviny s krevetami. Vyskúšajte aj náš recept na zálievku na cestovinový šalát. Vyskúšajte aj ďalšie naše omáčky na špagety. A tu je recept na avokádovú omáčku na cestoviny. Skúste aj špagety Carbonara so smotanou.
Potrebujeme
- 400 g špagiet,
- 200 g guanciale alebo pancetty (prípadne slovenskej slaniny) nakrájanej na malé kúsky,
- 4 vajcia a 2 žĺtky,
- 1 šálka strúhaného tvrdého syra (Pecorino Romano, v slovenskej verzii Eidam),
- čerstvo namleté čierne korenie,
- soľ na dochutenie,
Postup receptu na prípravu špagiet Carbonara
- Vložte špagety do vriacej osolenej vody a varte, kým nebudú mäkké, ale ešte stále "al dente".
Špagety. Foto - Pexels
- Medzitým na panvici na strednom stupni opražte nakrájané guanciale alebo pancettu (či slaninu), kým nebude zlatistá a chrumkavá.
Pancetta. Foto - Pexels
- V malej miske si rozmixujte 4 vajcia a 2 žĺtky s polovicou množstva strúhaného syru (v originálnej verzii Pecorino Romano, ak chcete tak použite Eidam, prípadne iný dostupný syr na strúhanie) a čiernym korením.
- Keď sú špagety uvarené, sceďte ich, ale odložte si asi 1/2 šálky vody z cestovín bokom. Vráťte špagety do hrnca a pridajte slaninu. Potom pridajte zmes s vajcami a syrom a rýchlo premiešajte, kým sa vajcia nezahrejú a nevytvorí sa omáčka. Ak sa zdá príliš suchá, pridajte trochu odloženej vody z cestovín.
- Podávajte okamžite ozdobené ďalším nastrúhaným syrom a čiernym korením na vrchu.
Špagety Carbonara. Foto - Pexels
Dobrú chuť. Vyskúšajte aj naše ďalšie overené recepty na obed z cestovín. Skúste aj recept na pravú bolonskú omáčku. Skúste aj recept na jednoduché bolonské špagety. Alebo aj recept na Mac ach Cheese.