Granadír
Granadír – také obyčajné jedlo, poviete si. Keď si klasický granadír pripravíte podľa nášho receptu, určite vám zachutí. Ak chcete prekvapiť aj niekoho, kto ocení mäso, ozvláštnite mu granadiersky pochod o opečenú slaninku, kúsok šťavnatej pečenej krkovičky, alebo aj podusenú kyslú kapustu.
Nám doma tento granadír od babičky chutí taký jednoduchý, len s kyslou uhorkou. Vyskúšajte ďalší bezmäsitý pokrm z portálu Ženy v meste, ktorého príprava je nenáročná aj pre začínajúce gazdinky a gazdov. 🥔 Alebo možno zemiaky na kyslo, tu je recept.
- Počet porcií: 3-4 osoby
- Čas prípravy: 45 minút
Vyskúšajte aj francúzske zemiaky, alebo recept na výborné špagety s morčacím mäsom,
Klasický granadír - ingrediencie
- 7 ks zemiakov strednej veľkosti
- 250 g kvalitnejších cestovín (fliačky)
- 50 g masla (1/5)
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 väčšia cibuľa
na dochutenie:
- soľ, mleté čierne korenie, celá rasca (drvená), mletá červená paprika
Granadiersky pochod od babičky - postup receptu
- Zemiaky si ošúpeme, umyjeme a nakrájame na kocky.
- Cibuľu nakrájame nadrobno. Na kvalitnú panvicu (ktorá má pokrievku) pridáme maslo, olivový olej a cibuľu. Orestujeme, aby cibuľka trošku zhnedla a maslo zavoňalo.
- Pridáme nakrájané zemiaky. Osolíme, dochutíme mletým čiernym korením, rascou (drvenou alebo celou), zasypeme mletou červenou paprikou (cca 2 polievkové lyžice). Koreníme podľa chuti. Zemiaky za stáleho miešania restujeme na miernom ohni cca 5 minút. Pekne sa obalia v cibuľovom základe.
- Podlejeme vodou 1,5 dl, prikryjeme pokrievkou a dusíme na miernom ohni cca 15 minút aby zmäkli, ale nerozvarili sa. Priebežne premiešame.
- Medzitým si uvaríme cestoviny, najlepšie asi fliačky podľa návodu v osolenej vode. Môžeme použiť aj iný druh cestovín. Samozrejme, najlepšie sú domáce. Po uvarení cestoviny scedíme.
- Zemiaky odstavíme, pridáme uvarené fliačky a premiešame.
- Takto pripravený granadír je chutný a šťavnatý. Zemiaky pohltia výbornú chuť cibuľky a opraženého masla.
- Granadiersky pochod podávame s kyslou uhorkou, čalamádou. Môžeme ho posypať strúhaným syrom. Ak obľubujeme mäsité jedlá, pridáme opečenú slaninu alebo kus pečeného mäsa. Vyskúäšajte si granadír pripraviť aj podľa nášho fotoreceptu.
Dobrú chuť. 🥔 Vyskúšajte aj cestoviny s cuketou - zdravé a rýchle - kliknite