Kuracie stehná na 7 spôsobov, to je sedem receptov ako si z kuracích stehien pripraviť výborný obed. Vybrali sme pre vás na weboch Ženyvmeste.sk a DobráKuchyňa.sk tie najlepšie recepty.
Kuracie stehná na 7 spôsobov, overené recepty
Kuracie mäso je na Slovensku nesmierne obľúbené. A kuracie stehná sú časťou najobľúbenejšou časťou kuracieho, ktorú doma spracovávame. Vedeli ste, že kuracie stehná sa dajú pripraviť aj vo vrecúšku? Áno, aj tento recept pre vás máme.
Preklikajte si ako pripraviť kuracie stehná na 7 spôsobov, teda výber z našich receptov, ktoré sme pre vás pripravili na weboch ženy v meste.sk a dobrá kuchyňa.sk.
Za posledných viac ako päť rokov pribudla spoločne na oba weby viac ako tisícka najrôznejších receptov a veľká časť z nich slúži ako inšpirácia na spracovanie práve kuracieho mäsa. Pripravte si ho doma podľa niektorého z našich receptov, máme ich dokonale overené.
Pečené kuracie stehná v rúre s rozmarínom
Ingrediencie: pečené v rúre - 3 porcie: 3 kuracie stehná, 3 strúčiky cesnaku, Olivový olej, 3-4 malé vetvičky čerstvého rozmarínu (môžeme nahradiť sušeným), Soľ,, Čierne korenie, Mletá sladká paprika,
Postup
Stehná umyjeme a osušíme, potrieme olejom, posolíme, okoreníme a posypeme mletou sladkou paprikou. Takto pripravené kuracie stehná položíme na pekáč. Pod samotné stehná môžeme pridať ešte po troške oleja, aby sa nám na pekáč moc neprilepili.
Strúčiky cesnaku zbavíme šupky a nakrájame na tenké kolieska. Tými obložíme kuracie stehná. Odporúčam dať niekoľko koliesok aj pod kuracie stehná, nielen navrch. Rovnako obložíme čerstvým rozmarínom. Ak nemáme čerstvý, môžeme pridať sušený. Rozmarín s cesnakom nám stehná v rúre krásne prevoňajú.
Takto pripravené kuracie stehná vložíme do rúry vopred predhriatej na 180 stupňov. Necháme piecť približne 40 minút, potom pridáme teplotu na 200 stupňov a takto prudšie opekáme ďalších 10-15 minút.
Zabezpečíme tak, že kuracie stehná nebudú vysušené, avšak s fajnou, chrumkavou kôrkou. Hotovo! Klasické pečené kuracie stehná na rozmaríne podávame so zemiakmi, alebo inou obľúbenou prílohou. V mojom prípade to bola ryža a tzatziki.
Pripravte si chrumkavé kuracie stehná aj podľa nášho fotoreceptu - kliknite.
Kuracie stehná so zemiakmi pečené na panvici
Ingrediencie: 1 ks kuracie stehno (môžeme zvoliť aj 2 ks spodných kuracích stehien, majú menej tuku), 1 polievková lyžica masla, 1 polievková lyžica oleja, 1 k väčší zemiak alebo 2 zemiaky strednej veľkosti na dochutenie: soľ, mleté čierne korenie, mletá červená paprika (môže byť aj pálivá), rasca (celá, drvená alebo mletá) - podľa chuti
Postup
Stehná umyjeme a osušíme. Mastnejšie časti odstránime, môžeme ho aj prerezať. Zemiak umyjeme, nakrájame na plátky, dobre osušíme.
Panvicu rozohrejeme, pridáme maslo, olej, kuracie stehno, plátky zemiakov. Kuracie mäso a plátky zemiakov dochutíme korením podľa obľuby a pomaly opekáme na kvalitnej panvici z každej strany dozlatista.
Potom panvicu prikryjeme a mäso so zemiakmi ďalej dusíme do mäkka. Trvá to približne 30 minút. Nakoniec zemiaky vyberieme. Kuracie stehná si potom ešte na panvici opečieme dochrumkava. Jednoduchý a veľmi chutný obed z jednej panvice máme hotový.
Kuracie stehná na panvici. Foto - Nela
Silný vývar z kuracích stehien
Ingrediencie na 5 porcií: 2 kuracie stehná (môžete použiť i kurací chrbát či krídla… ja som sa rozhodla pre stehná, lebo z nich je potom možné obrať veľa mäska :) ) 300 gramov koreňovej zeleniny - kaleráb, mrkva, petržlen, zeler a hocijaká obľúbená ďalšia, 1 veľká cibuľa 1,5 litra vody Soľ Čierne korenie 1 hrsť petržlenovej vňate 2 strúčiky cesnaku
Postup
Kuracie mäso poriadne opláchneme a vložíme do hrnca. Pridáme očistenú koreňovú zeleninu a petržlenovú vňať. Cibuľu, mrkvu a petržlen stačí prekrojiť na polovice, zeler a kaleráb môžeme nakrájať na trochu menšie kúsky. Cesnak ošúpeme a pridáme vcelku.
Zalejeme vodou a zmes privedieme k varu. Akonáhle voda zovrie, pozbierame bielkovinovú penu, ktorá sa nám na povrchu vytvorila. Pena samotná neznižuje kvalitu ani chuť polievky, avšak jej odstránením nám vývar zostane krásne číry.
Teplotu zmiernime a vývar varíme pod pokrievkou na slabom stupni približne jeden a pol hodiny. Ak sa nám odparí voda, podľa potreby ju môžeme dopĺňať. Po hodine a pol odoberieme z vývaru mäso a zeleninu.
Mäso natrháme na menšie kúsky, zeleninu môžeme nakrájať na menšie časti. Kúsky kuracieho mäsa so zeleninou naložíme na tanier a zalejeme vývarom. Alternatívne si môžeme dať vývar i samotný alebo s rezancami - to už závisí od konkrétnych preferencií.
Chrumkavé kuracie stehná pečené vo vrecku v rúre
Ingrediencie: cesnak 4 strúčiky, 4 kuracie stehná, horúca voda 1 dl, červená mletá paprika 1 čajová lyžička, mletá rasca 2 čajová lyžička, olej 1 dcl, petržlenová vňať 1 malá hrsť, peper 2 štipka, soľ 3 čajová lyžička, maslo 2 lyžica, kuracie krídla 4 ks.
Postup
Do vrecka na pečenie si uložíme umyté kuracie stehná a krídla. Vedľa v miske si zmiešame soľ, koreniny a olej a nalejeme na mäso, na záver pridáme vodu a maslo. Vrecko si uzatvoríme a zmes korenín a oleja poriadne rozotrieme po všetkých kúskoch mäsa.
Uzavreté vrecko s namarinovaným mäsom uložíme na plech a dáme do vyhriatej rúry do spodnej časti keďže vrecko sa počas pečenia nafúkne a mohlo by prasknúť pri dotyku s vrchnou špirálou. Mäso pečieme pri 190°C približne 2 hodiny, pribežne kontrolujeme či je vo vrecku dostatok šťavy.
Po uplynutí 2 hodín si vrecko opatrne rozstrihneme a dopekáme ešte 15 minút pri 200°C do chrumkava, priebežne polievame výpekom. Mäso je hotové ak má zlatistú farbu. Podávame s hranolkami alebo ryžou. Dobrú chuť :-)
Marináda na kuracie stehná
Ingrediencie - 3 kuracie stehná, 2 strúčiky cesnaku, 2 polievkové lyžice olivového oleja, mletá červená paprika, korenie, 2 polievkové lyžice horčice, 3 polievkové lyžice kečupu, majoránka, soľ, korenie na pečené kurča.
Postup
Všetky pripravené ingrediencie si zmiešame - kečup, horčica, olivový olej, soľ, korenie, korenie na pečené kurča, červená paprika, vegeta, majoránka, cesnak. Do pripravenej zmesi vložíme kuracie stehná, premiešame a odložíme do chladničky, ideálne na noc. Dokonale marinované, odležané kuracie stehná už len dáme piecť do trúby a upečené podávame s ryžou. Vyskúšajte si pripraviť túto klasickú marinádu aj podľa nášho fotoreceptu - kliknite.
Zapekané vykostené kuracie stehná
Ingrediencie na 4 porcie: 1 kg vykosteného kuracieho mäsa zo stehien, 250 ml šľahačkovej smotany, 300 g syra eidam alebo gouda, soľ - podľa potreby, mleté čierne korenie - podľa potreby, pol KL vegety, 2 polievkovej lyžice repkového oleja,
Postup
Zapekaciu misu si vytrieme olejom a na dno dáme kuracie mäso, osolené, okorenené. Naklepávať ho netreba. Mäsko zalejeme šľahačkovou smotanou, v ktorej sme rozmiešali vegetu. Na to nastrúhame syr, môžeme takýchto vrstiev urobiť aj viac.
Pečieme zhruba 45 minút prikryté alobalom na 180 stupňov Celzia. Na zvyšných 15 minút dáme alobal preč, aby sa syr pripiekol zo zlatista. Teplotu môžeme zvýšiť na 220 stupňov. Zapečené kuracie mäso je hotové. Môžeme podávať so zemiakovým pyré, prípadne ryžou.
Kompletný obed z kuracích stehien
Ingrediencie na polievku: 4 ks kuracie stehno, 2 ks mrkva strednej veľkosti,1 ks petržlen strednej veľkosti, malý kúsok zeleru, malý kúsok kalerábu, malý kúsok cukety bez šupky (môžeme aj vynechať), pór (10 cm kúsok) alebo 1 ks cibuľa strednej veľkosti, 2 strúčiky cesnaku (môžeme aj vynechať), petržlenová vňať, zelerová vňať, ligurček - podľa chuti, soľ - podľa chuti, 5 zrniečok celého čierneho korenia tip pre vás: do polievky môžeme pridať aj inú obľúbenú zeleninu, napr. list kapusty, kelu, paradajku, kúsok papriky. Ingrediencie na zapekané kuracie stehná: korenie podľa chuti (soľ, mleté čierne korenie, mletá červená paprika, drvená rasca, trochu kurkumy alebo zmes obľúbeného korenia - grilovacie korenie, pečené kura a pod.), 4 plátky masla (cca 30 g)
Postup
Kuracie stehná si dôkladne umyjeme, vložíme do väčšieho hrnca. Pridáme približne 2 l vody a privedieme do varu. Potom teplotu znížime. Polievku necháme jemne bublať a postupne zbierame penu. Keď sa pena už netvorí, pridáme soľ, celé čierne korenie a očistenú zeleninu. Kuraciu polievku varíme na miernom stupni 1-1,5 hodiny. Mala by iba jemne bublať.
Kvalitný vývar docielime pomalým varením, takzvaným tiahnutím. Keď je mäso polomäkké, kuracie stehná vyberieme. Vývar si môžeme ešte aj dochutiť. Tak vývar precedíme, zeleninu nakrájame. Polievku máme hotovú. Obľúbené cestoviny si uvaríme podľa návodu. Môžeme zvoliť rezance, mrvenicu, písmenká. Petržlenovú vňať nakrájame nadrobno. Kuraciu polievku podávame podľa obľuby, s cestovinou, nakrájanou zeleninou a petržlenovou vňaťou. Chutí úžasne.
Obvarené, polomäkké kuracie stehná uložíme vedľa seba do zapekacej misy (pekáča), ktorý sme si iba jemne potreli maslom. Potom kuracie stehná potrieme obľúbeným korením - soľou, čiernym korením a červenou paprikou, rascou, kurkumou, položíme aj kúsky masla. Takto pripravené kuracie stehná dopekáme pri teplote 200 oC približne 20-30 minút dozlatista.
Mala by sa nám urobiť chrumkavá kôrka. Môžeme zvoliť aj horný gril. Nie je dobré piecť kuracie stehná príliš dlho, aby sa mäso nevysušilo. Maslo dodá mäsu na výbornej chuti. A máme pripravené aj zapekané kuracie stehná. Vhodnou prílohou sú šťuchané zemiaky alebo zemiaková kaša. Počas pečenia stehien si zemiaky spolu s lyžičkou soli uvaríme do mäkka. Trvá to približne 20 minút podľa druhu zemiakov. Scedíme, spolu s maslom rozšťucháme. Skúste aj recept na luxusné pečené kuracie stehná s omáčkou. Máme aj recept na vykostené kuracie stehná na šťave.