Pravé talianske špagety od pravého Taliana, originál recept. Aj vy milujete špagety? Skúste si uvariť pravé talianske podľa receptu, ktorý pre nás pripravila foodblogerka Vanda Matušeková.
Pravé talianske špagety - fotorecept kliknite
Špagety varím od nepamäti, už ako 17-ročná som nimi hostila kamarátky, vtedy ešte obsahovali klobásu a sardinky. Nesťažovali sa. Vtedy. Teraz by mi to už neprešlo. Postupne sa našťastie menili a stali sa naším najobľúbenejším jedlom.
Sú zdravé, sýte, ale nie ťažké a dokonca sú aj návykové. Moje deti veru v jedálni špagety so syrom a s kečupom odnesú celé späť.
Do terajšej konečnej podoby sa vyprofilovali na základe názornej ukážky talianskeho manžela mojej kamarátky Heleny v mojej kuchyni. Pochopila som, že keď chcem mať pravé talianske špagety, nemôžem šetriť.
Vyskúšajte aj recept na výborné lasagne, jednoduché a vynikajúce
Vybrali sme pre vás
Pravé talianske špagety - ingrediencie
- olivový olej 2 dcl
- cesnak
- pre štipľavú verziu: kajenské alebo chili papričky
- rajčiny (čerstvé alebo konzervované – 4 konzervy)
- bazalka, tymián, majorán – alebo zmes byliniek
- biele víno 2 dcl
- špagety
- soľ
- parmezán
- hlávkový šalát
Recept na na špagety od pravého Taliana. Foto - archív
Pravé talianske špagety - postup receptu
- V hlbšej panvici zohrejeme kvalitný olivový olej cca 2 deci, veľmi krátko v ňom opražíme plátky cesnaku 4-5 strúčikov tak, aby nezhorkol, v štipľavej verzii v tomto momente vkladáme do oleja aj kajenské alebo iné chili papričky na ochutenie.
- Potom pridáme lúpané, krájané rajčiny (buď čerstvé alebo konzervované – cca 4 konzervy), necháme krátko podusiť spolu s bylinkami, či už je to nejaká zmes korenia alebo osobitne bazalka, majorán, tymián a pod.
- Pridáme biele víno - od oka asi 2 deci. Omáčku necháme na slabom ohni, aby sa víno vyredukovalo, čím celá masa zhustne, takže smelo môžeme podávať aj deťom, ostane len špecifická chuť.
- Keď má správnu konzistenciu, na záver pretlačíme ešte niekoľko strúčikov cesnaku ( aj celú hlavičku), omáčka MUSÍ obsahovať veľa cesnaku, inak bude mdlá. Naopak, vôbec neobsahuje soľ, tú nahradí parmezán.
- V hrnci si zatiaľ uvaríme spagetti č.5, alebo iné, ktoré sa nerozvaria, asi tak 8 - 9 minút v osolenej vode. Keď sú al dente, scedíme ich a ešte horúce servírujeme na nahriate taniere s omáčkou. Parmezánom nešetríme.
- Ozdobíme čerstvou bazalkou a podávame s hlávkovým šalátom a zvyšným bielym vínom (samozrejme, nie deťom).
Dobrú chuť! 🇮🇹
Vyskúšajte aj recept na rýchle a zdravé špagety s parmezánom