Najlepšia je hŕstková polievka a chutí všetkým. Tradičný recept na slovenskú hŕstkovú polievku poteší nielen deti, ale aj dospelých. Tentoraz máme recept webu ženyvmeste, ktorý oceňujú najmä deti.

Hŕstková polievka

Saša z Bratislavy zaboduje u svojich detí kombináciou hŕstková polievka a cestoviny s bambinom.. Škôlkárka Ninka je v jedle prieberčivá, jeden a pol ročný synček Filipko je zase dobrý jedák.  Obaja milujú aj rajčinovú polievku, mrkvový šalát a kašičky s ovocím. Saša je momentálne s Filipkom na rodičovskej dovolenke. 

Aké je najobľúbenejšie jedlo tvojich detí?

 „Malý mi zatiaľ zje takmer všetko. Tak s ním skúšam aj nové recepty. Staršia je od malička veľký nejedák. Má len pár obľúbených jedál, ktoré zje dobrovoľne. Akékoľvek iné jedlá, prípadne pokusy odmieta, čo i len ochutnať. Nanajvýš sa v jedle len vŕta a frfle. Obaja milujú rajčinovú polievku. No keďže recept tu už bol, pridávam svoju hŕstkovú polievku. A tiež rýchle cestoviny s Bambinom.“

Varíš denne? Aký máš kuchársky štýl - vymýšľaš nové recepty alebo sa skôr držíš tradičnej kuchyne?

„Varím väčšinou obdeň, pre mňa a malého. Striedam klasické jedlá s rýchlovkami, novinkami a pokusmi. Pokusy a nové recepty skúšam, keď mám čas. Ak sa ponáhľam, varím rýchle osvedčené jedlá. Teším sa, keď deti trošku podrastú, zabavia sa samé a budem mať viac pokoja na varenie a pečenie a nebudem snáď musieť pri tom riešiť milión ďalších vecí.“

Výborná hŕstková polievka. Osvedčený recept

Aké zmeny si spravila vo varení po narodení dieťaťa?

„Pri staršej dcérke som robila málo nových receptov keďže bola nejedák. Nové veci som začala zaraďovať až pri synovi. V jedálničku tak máme už aj špaldu, tofu, cviklu, ovsené vločky či kuskus.“

Máš nejaký tip, čo sa Ti osvedčil v kuchyni?

„Veľmi rada a často používam petržlenovú vňať, aj keď dcérka frfle. Keď robím rajčinovú polievku, z času na čas dávam pol dávky rajčinového pretlaku, pol dávky rozmixovanej varenej cvikly. Takto ju do detí dostanem bezbolestne. Keď som varievala malému kašičky, zvykla som do nich dávať ovocie. Zachutilo to aj dcérke. Keď robím večer krupičnú alebo špaldovú kašu, postrúham do nej jablko alebo hrušku. Prípadne roztlačím banán. No a keďže je problém do detí dostať zeleninu, schovávam niektorú do mrkvového šalátu, ktorý sú ochotní zjesť. Napríklad nastrúhanú reďkovku alebo kaleráb.“

 

Recept na výbornú hŕstkovú polievku. Foto - Nela

Ingrediencie na hŕstkovú polievku

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu ako sa pripravuje hŕstková polievka

  1. Hŕstku namočíme do vody, najlepšie cez noc. Druhý deň vodu zlejeme, dáme čistú, pridáme bobkový list, pár guličiek čierneho korenia. Varíme do polomäkka. Potom pridáme nakrájanú mrkvu, petržlen a zemiak a ďalej varíme.
  2. Pripravíme zásmažku - na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľku, pridáme cesnak, mletú červenú papriku, krátko posmažíme, zalejeme trochou vývaru z hŕstky, dobre premiešame. Ak chceme polievku hustejšiu, zasypeme aj múkou, ja nedávam.
  3. Hotovú zásmažku vlejeme do polievky a ešte prevaríme. Keď je všetko v polievke mäkké, odstavíme, dochutíme soľou a petržlenovou vňaťou. Do polievky sa hodia aj párky, môžeme ich osmažiť spolu so zápražkou.

Dobrú chuť. Vyskúšajte aj ďalšie recepty na polievky