Recept na výborné špagety s paradajovou omáčkou je veľmi chutný, ale aj jednoduchý. Vyskúšajte s nami overený recept od žien v meste.
Špagety s paradajkovou omáčkou
Príprava špagiet s paradajkovou omáčkou má dlhú a bohatú históriu. Tento jednoduchý a chutný pokrm sa stal populárnym po celom svete. Špagety samotné pochádzajú z talianskej kuchyne a ich pôvod sa datuje až do starovekého Ríma. Paradajky, na druhej strane, sú plodmi z Ameriky, ktoré sa postupne dostali do Európy v 16. storočí.
Kombinácia týchto dvoch zložiek vytvorila jednoduchú a chutnú kombináciu a obohatila taliansku kuchyňu, dnes naozaj svetoznámu. Prvá zmienka o špagetách s paradajkovou omáčkou sa objavila v 18. storočí v talianskom kuchárskom manuáli, kde sa uvádzala omáčka z paradajok, cesnaku a byliniek, ktorá sa podávala s cestovinami.
Od tej doby sa recepty a variácie špagiet s paradajkovou omáčkou rozšírili a zdokonalili v rôznych častiach Talianska.
Dnes sú špagety s paradajkovou omáčkou ikonickým talianskym jedlom a jednou z najobľúbenejších variantov je tzv. spaghetti al pomodoro, kde je omáčka pripravená z čerstvých paradajok, cesnaku, olivového oleja a byliniek ako je bazalka.
História prípravy špagiet s paradajkovou omáčkou je teda úzko spätá s rozvojom talianskej kuchyne, ktorá sa postupne stala jednou z najznámejších na svete.
Prečo si ich pripraviť?
Špagety s paradajkovou omáčkou sú jednoduché jedlo, ktoré je obľúbené z niekoľkých dôvodov. Okrem toho, že je nenáročné aj skvele chutí. Dali sme dokopy niekoľko dôvodov, prečo si ich doma pripraviť.
- Chuť: Paradajková omáčka má bohatú a osviežujúcu chuť, ktorá dobre dopĺňa špagety. Paradajky dodávajú jedinečnu sladkosť a kyslosť, ktorá sa skvele mieša s chuťou špagiet.
- Jednoduchosť: Recept na špagety s paradajkovou omáčkou je veľmi jednoduchý a pripravuje sa s dostupnými ingredienciami. Je to rýchly a pohodlný spôsob, ako si pripraviť chutné jedlo.
- Univerzálnosť: Ide o univerzálne jedlo, ktoré sa hodí pre rôzne chutové preferencie a diéty. Môžete ich podávať samotné ako vegetariánske jedlo alebo pridať mäso, ryby, zeleninu alebo syr pre rôznorodé kombinácie.
- Nostalgia: Špagety s paradajkovou omáčkou majú nostalgickú hodnotu pre mnoho ľudí. Tento jednoduchý pokrm je často spájaný s rodinnými večerami a príjemnými spomienkami z detstva.
- Viacnásobné využitie: Paradajková omáčka so špagetami sú všestranné a môžu byť základom pre rôzne jedlá. Môžete ich podávať samostatne, ako prílohu alebo ako základ pre ďalšie recepty. Napríklad lasagne, či cestoviny so zeleninou alebo rôzne ďalšie jedlá.
Toto všetko prispieva k obľúbenosti špagiet s paradajkovou omáčkou a robia z nich jedno z najznámejších a najobľúbenejších jedál po celom svete. Klasický recept na špagety s paradajovou omáčkou je veľmi jednoduchý. Nižšie je základný postup.
Prípadne vyskúšajte aj recept na cestoviny s lososom a smotanou, alebo cestoviny s cuketou. Alebo bolonské špagety, či špagety aglio e olio, alebo špagety s parmezánom. Máme aj overený recept na cestoviny s tvarohom.
Ingrediencie
- 250 g špagiet,
- 2 lyžice olivového oleja,
- 1 cibuľu (jemne nakrájanú),
- 2 strúčiky cesnaku (jemne nasekané),
- 400 g nasekaných paradajok (môžete použiť čerstvé alebo konzervované paradajky, prípadne aj pretlak),
- 1 lyžička cukru (na zmiernenie kyslosti paradajok),
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie,
- Bazalka alebo oregano (voliteľne, na dochutenie),
Postup na špagety s paradajkovou omáčkou
- V hrnci s osolenou vriacou vodou uvaríme špagety podľa návodu, kým nebudú al dente (jemne tuhé).
- Na panvici si rozohrejeme olivový olej a pridáme nakrájanú cibuľu. Smažíme ju dozlatista.
- Pridáme nasekaný cesnak a smažíme ho ešte asi 1 minútu.
- Do panvice pridáme nasekané paradajky a lyžičku cukru. Dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti. Ak chcete, môžete pridať aj bazalku alebo oregano pre dochutenie.
- Necháme omáčku povariť asi 10-15 minút na strednom ohni, aby sa zredukovala a získala bohatšiu chuť.
- Uvarené špagety scedíme a pridáme do panvice s paradajovou omáčkou. Premiešame, aby sa omáčka rovnomerne obalila špagetami.
- Servírujeme horúce a môžeme posypať čerstvou bazalkou alebo strúhaným parmezánom podľa chuti.
Takto pripravené špagety s paradajovou omáčkou sú skvelým jedlom samotným alebo ako príloha k mäsovým alebo zeleninovým pokrmom.
Dobrú chuť. Vyskúšajte aj náš recept na špagety so slaninou a vajcom. Pri príprave textu sme využili openai.com. Vyskúšajte aj recept na cestoviny so zeleninou.