Obľúbené cestoviny, losos a smotana
- Čas prípravy: 10 minút
- Čas varenia: 30 minút
- Počet porcií: 2
3 ingrediencie, ktoré spojením prinesú pochúťku s vyváženou hodnotou, rýchlou a jednoduchou prípravou a skvelou chuťou, rovnako ako aj arómou vďaka pridanému lososu a rôznym koreninám. Cestoviny sú nepochybne obľúbeným hlavným jedlom nielen v Taliansku a dnes sa už dajú pripraviť z hocijakých surovín. Preto originálnych a lahodných cestovinových kombinácií nie je nikdy dosť a my veríme, že si tento konkrétny fotorecept od nášho portálu Ženy v meste osvedčíte.
Tagliatelle s lososom a smotanou si môžete jednoducho nastaviť podľa vlastných preferencií. Zvýšil vám doma iný druh cestovín? Pokojne ich môžete spotrebovať namiesto tagliatelle cestovín. Máte na cestovinách radšej iné morské plody ako lososa, napríklad tuniaka alebo krevety? Do smotanovej omáčky sa taktiež perfektne hodia. V prípade, že by ste chceli ľahšiu omáčku na cestoviny, smotana môže byť nahradená gréckym jogurtom, ľahkým cottage syrom alebo inými alternatívami. Rovnako ak si želáte nachystať cestoviny v bezlepkovej verzií, nie je problém! Jednoducho dajte variť druh bez lepku. Nech už si zvolíte akúkoľvek kombináciu, hlavne, aby cestoviny ulahodili vám!
Dobrú chuť!
Máme pre vás aj fotorecept na cestoviny s tuniakom a paradajkami k budúcemu vareniu, ak sa vám ryby v hlavnom jedle skutočne osvedčili. Vyskúšajte!
Zdravé predjedlo, kde môžete využiť zvyšky lososa
Cestoviny s lososom a smotanou: Ingrediencie
- 200 g obľúbených cestovín (tagliatelle, fussili, penne - celozrnné, špaldové alebo bezlepkové)
- 2 menšie kúsky čerstvého lososa
- 250 ml šľahačkovej smotany
- 2 PL masla (1 lyžica na restovanie cibule a 1 lyžica na opekanie lososa)
- 1 PL olivového oleja (taktiež na opekanie lososa)
- 1 menšia cibuľa
- 1 strúčik cesnaku (podľa chuti)
- Strúhaný parmezán (podľa chuti)
- Na dochutenie: soľ, mleté čierne korenie, štipka kurkumy, mletá červená paprika, korenie na ryby, bylinky ako pažítka, petržlenová vňať alebo kôpor, citrónová šťava (podľa chuti)

Krémové tagliatelle s lososom a smotanovou omáčkou. Fotka - Nela
Cestoviny s lososom a smotanou: Postup rýchleho receptu
- Najprv si dáme variť vodu na cestoviny. Potom si kúsky lososa umyjeme, osušíme a nakrájame na kocky veľkosti cca 1,5 x 1,5 cm. Lososa môžeme upiecť aj vcelku na panvici s olejom alebo maslom a z oboch strán dozlatista. Rýchlejšie sú však spomínané menšie kocky lososa.
- Na väčšej panvici si na masle orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu dosklovita, pridáme rozotretý cesnak a premiešame. Keď nám zavonia, pridáme šľahačkovú smotanu a povaríme, aby sa omáčka zredukovala. Dochutíme soľou aj mletým čiernym korením.
- Nakrájané kúsky lososa si opečieme na masle a olivovom oleji z každej strany dozlatista. Pridáme korenie podľa chuti (soľ, mleté čierne korenie, kurkumu, červenú papriku, pokojne aj korenie na ryby). Trvá to len zopár minút! Dávame pozor, aby sme lososa nevysušili.
- Keď nám voda na cestoviny zovrie, pridáme soľ. Vložíme obľúbené cestoviny (v našom prípade tagliatelle), ktoré uvaríme podľa návodu.
- Uvarené cestoviny scedíme. Bokom si odložíme pohár vody z varenia cestovín, ktorý nám poslúži na zriedenie smotanovej omáčky, ak by náhodou bola príliš hustá. Cestoviny nepreplachujeme. Po scedení ich pridáme k smotanovej omáčke s opečeným lososom.
- Cestoviny so smotanovou omáčkou a lososom jemne premiešame, pridáme obľúbené bylinky (pažítka alebo petržlenová vňať) a nastrúhaný parmezán. Ak je potrebné, cestoviny dochutíme a pridáme aj citrónovú šťavu. Môžeme taktiež zriediť s vodou z varenia cestovín.
A krémové cestoviny máme na svete! Nech vám chutia!