Chutná rajčinová polievka, zmizne okamžite. recept aj pre deti. Recept pri ktorom máte istotu, že do večera po nej neostane ani stopy. Vyskúšajte rajčinovú od žien v meste.

Chutná rajčinová polievka

Spisovateľka Zuzana Šedá zaboduje u svojich dcér – osemročnej Sofie a šesťročnej Simony, najmä rajčinovou polievkou. Rajčinovú polievku podľa Zuzany zjedia vždy. Zuzana býva s rodinou v Nitre.

Venuje sa deťom, písaniu a tvorivej činnosti – ako napríklad paverpolu. Jej prvotina Úteky vyšla v roku 2013 vo vydavateľstve Ikar. Momentálne pracuje na korektúrach druhej knihy, ktorá by mala vyjsť tento rok.

Vyskúšajte aj recept na výbornú šampiňónovú polievku s jogurtom, osvedčený recept

 

 

Chutná rajčinová polievka, výborný recept

Aké je najobľúbenejšie jedlo tvojho dieťaťa?

„Keď boli maličké, nemali sme s jedlom vôbec problémy. Zjedli všetko, čo som im naložila na tanier. V poslednom čase začali trochu vymýšľať, hlavne mladšia. No, ak navarím hrniec rajčinovej polievky, mám istotu, že do večera po nej neostane ani stopy.“

Varíš denne? Aký máš kuchársky štýl - vymýšľaš nové recepty alebo sa radšej držíš tradičnej kuchyne?

„Moje kuchárčenie je, priznávam, trochu chaotické. Sú dni, keď sa celý deň nepohnem od hrncov, varím, pečiem. A baví ma pri tom aj experimentovať. Inokedy stihnem uvariť akurát tak ryžu. Ale dcérky ju majú rady s kompótom a muž si dá chlieb so slaninou. V poslednom čase skúšam aj staré tradičné recepty. Tie sú veľmi praktické, ak vám niečo zvýši a nechcete to vyhodiť – ako napríklad grenadír alebo chlebový nákyp.“

Aké zmeny si urobila vo varení po narodení dieťaťa?

„Zaradila som do jedálnička viac ovocia a zeleniny. Dievčatá milujú ovocné šaláty a už si ich vedia aj pripraviť. Samozrejme, začínali sme zeleninovými kašičkami a tie som varila čerstvé každý deň. Na dochucovanie som najčastejšie používala rascu a tá v mojej kuchyni zostala doteraz. Používam ju veľmi rada. Takisto bazalku a iné bylinky, či už čerstvé alebo sušené. Zmena nastala aj v tom, že som začala piecť. Moja mamka je cukrárka a tak sme mali vždy zákuskov plný dom. To vo mne zrejme vyvolalo averziu voči pečeniu. No s príchodom detí som ju pomaly prekonala. Zvládnem síce iba jednoduché koláče a pred mamou ich radšej schovávam, ale deťom chutia.“ A tu je aj naša hustá paradajková polievka.

Ingrediencie

  • 700 g rajčinového pretlaku
  • olivový olej
  • 4 strúčiky cesnaku (komu sa zdá veľa, môže dať menej)
  • voda
  • soľ
  • cukor
  • bazalka (lepšia je čerstvá, ale keď nemáte, môže byť aj sušená)
  • 4 klinčeky
  • čierne korenie (keď boli deti menšie, korenie som vynechávala, teraz dávam štipku)
  • za hrsť cestovín (napr. písmenká)
  • tvrdý syr na strúhanie

 

 

Chutná rajčinová polievka, recept aj pre deti. Foto - archív

 

Rajčinová polievka - postup receptu

  1. Roztlačíme cesnak a do zlatista ho opražíme na olivovom oleji. Prilejeme rajčinový pretlak a vodu podľa potreby. Osolíme, pridáme cukor, koreniny a privedieme do varu.
  2. Povaríme asi 10 minút a vsypeme cestoviny. Keď sú mäkké, polievka je hotová. Na tanieri ju ešte posypeme strúhaným syrom.

Rajčinová polievka - tip

Ak na opražený cesnak pridáte tuniaka, prípadne varené kurča, ktoré vám zostalo z mäsového vývaru a nikto ho nechce zjesť, máte výbornú omáčku na špagety. V tom prípade však nepridávajte vodu a cestoviny samozrejme varte osobitne. Inak je postup rovnaký.

Dobrú chuť. 🍅

 

 

 

Vybrali sme pre vás aj recept na najlepšiu krémovú cviklovú polievku, zdravý recept 🙂