Fantastické domáce rožky vás môžu kedykoľvek potešiť. Vyskúšajte náš tradičný recept a upečte si doma plný plech domácich rožkov.
Domáce rožky
Voňavé a na povrchu chrumkavé domáce rožky. Cesto je nadýchané a mäkké, naozaj vynikajúci recept na domáce rožky. Mäkké aj na druhý deň.
- Doba prípravy: 10 minút, kysnutie v mise 1 hodinu, kysnutie na plechu ďalších 40 minút.
- Doba pečenia: 15-20 minút,
- Počet porcií: 10 ks,
Už ste doma skúšali upiecť rožky? Všetci vieme, že sú to chrumkavé a oblúkovité kúsky pečiva, ktoré sú mäkké a ľahko sa dajú rozdeliť na dve polovice. A najľahšie sa dajú kúpiť v obchode. Ale domáce rožky proste chutia inak.
Domáce rožky sa u nás zvyčajne konzumujú ako súčasť raňajok alebo obeda, ale môžu sa tiež používať na výrobu sendvičov alebo ako príloha k večeri. Domáci rožok je u nás jednoducho národné jedlo.
V rôznych krajinách a kultúrach sa môžu rožky líšiť vo forme, veľkosti a spôsobe prípravy. Napríklad v niektorých krajinách sa vyprážajú namiesto pečenia, a môžu byť sladké alebo aj slané. V iných krajinách sa používajú na výrobu tradičných pokrmov, ako sú napríklad hamburgerové rožky alebo hotdogové rožky.
Ingrediencie na domáce rožky
- 500 g hladkej múky,
- 20 g droždia,
- 30 g bravčová masť,
- 270 ml vlažnej vody,
- 1 čajová lyžička cukru,
- 2 čajové lyžička soli,
Postup receptu na prípravu domácich rožkov
- Pripravíme si vlažnú vodu, do ktorej primiešame cukor.
- Droždie nadrobíme na menšie kúsky a dáme do vody rozpustiť na malú chvíľu.
- Do misky dáme navážené množstva masti.
- Do misy k masti preosejeme múku cez sitko. Prevzdušníme ju tak a cesto bude nadýchanejšie.
- V robote alebo vareškou zo všetkých pripravených surovín vymiešame cesto, ktoré bude takmer nelepivé.
- Cesto zakryjeme utierkou na teplé miesto a dáme na 1 hodinu kysnúť.
- Z cesta urobíme cca 80 g bochníčky.
- Z každého bochníka vyvaľkáme trojuholník.
- Trojuholník začneme namotávať od širšej strany k špičke, namotáme a roztiahneme do dĺžky a položíme na plech.
- Necháme kysnúť na plechu – Až namotáme všetky rožky na plech, mne vyšlo presne 10 kusov, necháme ešte pod utierkou nakysnúť na plechu cca 40 minút.
- Dáme piecť - Rúru vyhrejeme na 230 °C, rožky pokropíme vodou a dáme piecť na 15-20 minút do zlatista.
Dobrú chuť. Vyskúšajte aj náš recept na zemiakový chlieb.