Fantastické domáce rožky vás môžu kedykoľvek potešiť. Vyskúšajte náš tradičný recept a upečte si doma plný plech domácich rožkov.

Domáce rožky

Voňavé a na povrchu chrumkavé domáce rožky. Cesto je nadýchané a mäkké, naozaj vynikajúci recept na domáce rožky. Mäkké aj na druhý deň.

  • Doba prípravy: 10 minút, kysnutie v mise 1 hodinu, kysnutie na plechu ďalších 40 minút.
  • Doba pečenia: 15-20 minút,
  • Počet porcií: 10 ks,

Už ste doma skúšali upiecť rožky? Všetci vieme, že sú to chrumkavé a oblúkovité kúsky pečiva, ktoré sú mäkké a ľahko sa dajú rozdeliť na dve polovice. A najľahšie sa dajú kúpiť v obchode. Ale domáce rožky proste chutia inak.

Domáce rožky sa u nás zvyčajne konzumujú ako súčasť raňajok alebo obeda, ale môžu sa tiež používať na výrobu sendvičov alebo ako príloha k večeri. Domáci rožok je u nás jednoducho národné jedlo.

V rôznych krajinách a kultúrach sa môžu rožky líšiť vo forme, veľkosti a spôsobe prípravy. Napríklad v niektorých krajinách sa vyprážajú namiesto pečenia, a môžu byť sladké alebo aj slané. V iných krajinách sa používajú na výrobu tradičných pokrmov, ako sú napríklad hamburgerové rožky alebo hotdogové rožky. 

Ingrediencie na domáce rožky

  • 500 g hladkej múky,
  • 20 g droždia,
  • 30 g bravčová masť,
  • 270 ml vlažnej vody,
  • 1 čajová lyžička cukru,
  • 2 čajové lyžička soli,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu na prípravu domácich rožkov

  1. Pripravíme si vlažnú vodu, do ktorej primiešame cukor.


     
  2. Droždie nadrobíme na menšie kúsky a dáme do vody rozpustiť na malú chvíľu.


     
  3. Do misky dáme navážené množstva masti.


     
  4. Do misy k masti preosejeme múku cez sitko. Prevzdušníme ju tak a cesto bude nadýchanejšie.


     
  5. V robote alebo vareškou zo všetkých pripravených surovín vymiešame cesto, ktoré bude takmer nelepivé.


     
  6. Cesto zakryjeme utierkou na teplé miesto a dáme na 1 hodinu kysnúť.


     
  7. Z cesta urobíme cca 80 g bochníčky.


     
  8. Z každého bochníka vyvaľkáme trojuholník.


     
  9. Trojuholník začneme namotávať od širšej strany k špičke, namotáme a roztiahneme do dĺžky a položíme na plech.


     
  10. Necháme kysnúť na plechu – Až namotáme všetky rožky na plech, mne vyšlo presne 10 kusov, necháme ešte pod utierkou nakysnúť na plechu cca 40 minút.


     
  11. Dáme piecť - Rúru vyhrejeme na 230 °C, rožky pokropíme vodou a dáme piecť na 15-20 minút do zlatista.

Dobrú chuť. Vyskúšajte aj náš recept na zemiakový chlieb.