Kurací perkelt - Tradičný recept so smotanou a haluškami
Kurací perkelt je tradičné slovenské jedlo, ktoré si môžete pripraviť podľa nášho overeného receptu. Ponúkame vám dva varianty: tradičný so šľahačkovou smotanou a jednoduchší so smotanovou nátierkou. Oba recepty sú rýchle a zvládnete ich pripraviť do 40 minút.
Tradičný kurací perkelt - Recept
Existuje mnoho názorov na to, ktorý recept na kurací perkelt je ten pravý. Môžete ho pripraviť so šľahačkovou smotanou alebo bez nej, s múkou alebo bez múky. Ak hľadáte tradičný a overený recept, ste na správnom mieste.
Ingrediencie
- cca 500 g kuracieho mäsa
- 250 ml šľahačkovej smotany
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 polievková lyžica mletej červenej papriky
- podľa chuti soľ
- 1 čajová lyžička mletého čierneho korenia
- 1 čajová lyžička drvenej rasce
- 1 čajová lyžička kurkumy
Kurací perkelt so smotanovou nátierkou bez múky
- cca 500 g kuracieho mäsa
- 0,7 litra mlieka
- 200 g smotanovej nátierky
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 polievková lyžica mletej červenej papriky
- podľa chuti soľ
- 1 čajová lyžička mletého čierneho korenia
- 1 čajová lyžička drvenej rasce
- 1 čajová lyžička kurkumy
Postup prípravy kuracieho perkeltu
- Umyté a očistené kuracie mäso pokrájame na kocky. Aby chutilo jemnejšie, naložíme ho do oleja a korenia. Do mäsa pridáme dve polievkové lyžice olivového oleja a mletého čierneho korenia. Premiešame a necháme pár hodín v chladničke odležať.
- Pokrájame si cibuľu a s vytlačeným cesnakom ju speníme na masle. Do jemne opraženej cibule pridáme lyžicu červenej papriky a zamiešame. Pridáme kuracie mäso a zamiešame. Necháme chvíľku restovať, premiešame a pridáme všetko korenie (ja som dal mleté čierne korenie, rascu a kurkumu) a soľ.
- Odokryté mäso asi 10 minút restujeme a potom pod pokrývkou podusíme asi 10 minút. Následne pridáme asi 2 deci horúcej vody a mäso dusíme do mäkka.
- Vymiešame si smotanovú zálievku. Šľahačkovú smotanu vymiešame s lyžicou hladkej múky. Už do mäkkého mäsa pridáme zálievku. Necháme ešte mierne prevariť a prípadne upravíme konzistenciu omáčky. Alternatívne nepridávame šľahačkovú smotanu, ale pridáme 7 dcl mlieka a smotanovú nátierku a prípadne zahustíme múkou, alebo solamylom.
- Kurací perkelt podávame s domácimi haluškami, alebo s obľúbenými cestovinami.
Dobrú chuť. Vyskúšajte aj náš recept na kura na smotane.