Kurací perkelt - Tradičný recept so smotanou a haluškami

Kurací perkelt je tradičné slovenské jedlo, ktoré si môžete pripraviť podľa nášho overeného receptu. Ponúkame vám dva varianty: tradičný so šľahačkovou smotanou a jednoduchší so smotanovou nátierkou. Oba recepty sú rýchle a zvládnete ich pripraviť do 40 minút.

Tradičný kurací perkelt - Recept

Existuje mnoho názorov na to, ktorý recept na kurací perkelt je ten pravý. Môžete ho pripraviť so šľahačkovou smotanou alebo bez nej, s múkou alebo bez múky. Ak hľadáte tradičný a overený recept, ste na správnom mieste.

Ingrediencie

  • cca 500 g kuracieho mäsa
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 polievková lyžica mletej červenej papriky
  • podľa chuti soľ
  • 1 čajová lyžička mletého čierneho korenia
  • 1 čajová lyžička drvenej rasce
  • 1 čajová lyžička kurkumy

Kurací perkelt so smotanovou nátierkou bez múky

  • cca 500 g kuracieho mäsa
  • 0,7 litra mlieka
  • 200 g smotanovej nátierky
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 polievková lyžica mletej červenej papriky
  • podľa chuti soľ
  • 1 čajová lyžička mletého čierneho korenia
  • 1 čajová lyžička drvenej rasce
  • 1 čajová lyžička kurkumy

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup prípravy kuracieho perkeltu

  1. Umyté a očistené kuracie mäso pokrájame na kocky. Aby chutilo jemnejšie, naložíme ho do oleja a korenia. Do mäsa pridáme dve polievkové lyžice olivového oleja a mletého čierneho korenia. Premiešame a necháme pár hodín v chladničke odležať.
    Kuracie mäso naložené v oleji
  2. Pokrájame si cibuľu a s vytlačeným cesnakom ju speníme na masle. Do jemne opraženej cibule pridáme lyžicu červenej papriky a zamiešame. Pridáme kuracie mäso a zamiešame. Necháme chvíľku restovať, premiešame a pridáme všetko korenie (ja som dal mleté čierne korenie, rascu a kurkumu) a soľ.
    Restovanie cibule a cesnaku
  3. Odokryté mäso asi 10 minút restujeme a potom pod pokrývkou podusíme asi 10 minút. Následne pridáme asi 2 deci horúcej vody a mäso dusíme do mäkka.
    Dusenie kuracieho mäsa
  4. Vymiešame si smotanovú zálievku. Šľahačkovú smotanu vymiešame s lyžicou hladkej múky. Už do mäkkého mäsa pridáme zálievku. Necháme ešte mierne prevariť a prípadne upravíme konzistenciu omáčky. Alternatívne nepridávame šľahačkovú smotanu, ale pridáme 7 dcl mlieka a smotanovú nátierku a prípadne zahustíme múkou, alebo solamylom.
    Pridanie smotanovej zálievky
  5. Kurací perkelt podávame s domácimi haluškami, alebo s obľúbenými cestovinami.
    Servírovaný kurací perkelt

Dobrú chuť. Vyskúšajte aj náš recept na kura na smotane.