Klasická sekaná ako od babičky. Vyskúšajte overený recept z troch druhov mäsa kuchyne portálu Ženy v meste. Táto domáca sekaná vám bude chutiť, garantujeme.
Klasická sekaná ako od babičky, overený fotorecept - kliknite
Sekaná môže pre mnohých znieť ako nie príliš vábne pomenovanie pokrmu. Tým, že gro tvorí mleté mäso, často bola robená z rôzneho podradnejšieho mäsa, čo sa muselo automaticky odraziť aj na chuti. Kvôli tomu strácala na kvalite a popularite. Ak si ale sekanú pripravíte doma, viete úplne presne, čo do nej dáte.
Tú vašu domácu sekanú môžete pokojne nazvať aj kráľovnou všetkého pečeného mäsa. Je totiž tvorená z troch druhov toho najkvalitnejšieho mäsa a potom už len chlieb, vajíčka, rôzne korenia na dochutenie.
Problémom ešte môže byť správne dopečenie. Treba totiž trafiť čas aj teplotu, aby bola mäsová sekané riadne dopečená a nie vyschnutá.
Ak budete krok po korku postupovať podľa fotoreceptu na portáli Ženy v meste, ide o odskúšaný a rokmi overený recept, dostanete krásne dopečenú mäsovú sekanú – sekané trio.
Sekaná z troch druhov mäsa
- Čas prípravy (celkovo spolu): 1,5 hodiny
- Čas tepelnej úpravy: 1 hodina
- Počet porcií: 8
Ingrediencie na klasickú domácu sekanú
(na 8 porcí)
- 600 g bravčového mletého mäsa,
- 400 g hovädzieho mletého mäsa,
- 300 g kuracích alebo morčacích pŕs,
- soľ, podľa chuti,
- čierne korenie podľa chuti,
- 5 vajec,
- stredne veľká cibuľa,
- 3 strúčiky cesnaku,
- 6 krajcov staršieho, suchšieho chleba,
- 1 KL drvenej rasce,
- 1 KL majoránky,
- štipka cayenského korenia,
- 1PL bravčovej masti,
- 50 g strúhanky,
- 50 g strúhaného parmezánu,
Perfektná klasická sekaná ako od babičky, overený recept. Foto - Slávka
Klasická domáca sekaná, postup receptu
- Zmiešame mleté bravčové a hovädzie mäso, pridáme soľ a mleté čierne korenie.
- Pridáme vajíčka, rozmixovanú cibuľu aj cesnak.
- Nasleduje na drobné kocky nasekané kuracie alebo morčacie mäso a starší chlieb najskôr namočený vo vode a potom dobre vyžmýkaný.
- Doložíme ešte korenia: drvenú rascu, cayenské korenie a majoránku.
- Dôkladne premiešame.
- Z mäsovej zmesi si urobíme väčšie, silnejšie valčeky, ktoré naukladáme na vymastený, strúhankou vysypaný plech.
- Pečieme vo vodnom kúpeli 45 minút na 180 stupňov Celzia. Pod plech s mäsovou zmesou dáme rozmerovo o niečo väčší plech, ktorý naplníme vodou do výšky asi dva cm a oba plechy vložíme takto do rúry. Na ďalších 15 minút ešte sekanú posypeme parmezánom a teplotu zvýšime na 220 stupňov. Dopečieme.
Dobrú chuť.