Tradičné grécke tzatziki: rýchly a jednoduchý recept
Tradičné grécke tzatziki, recept originál na skvelý dressing z kuchyne portálu Ženy v meste. Vyskúšajte špecialitu z gréckeho jogurtu.
Tzatziki
Tzatziki je vynikajúca omáčka, ktorá pôvodom pochádza z Grécka. Podáva sa väčšinou ako príloha k mäsu alebo rybám, pri jej použití sa však medze nekladú.
Tzatziki sa dá rovnako využiť v sendvičoch, burgroch, ako príloha k vareným zemiakom či omáčka, do ktorej si namočíme zeleninu alebo krekry a konzumujeme v rámci gastronomickej pridanej hodnoty k večernému filmu.
Výroba tzatziki je veľmi jednoduchá a časovo nenáročná.
Ingrediencie
- 2 veľké uhorky
- 2 polievkové lyžice nasekaného kôpru
- 500 gramov bieleho gréckeho jogurtu (alternatívne jogurtu gréckeho typu)
- Štipka soli
- Štipka čierneho korenia
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 polievkové lyžice šťavy z citróna
- 1 deciliter olivového oleja
Postup receptu na tradičné grécke tzatziki originál
- Uhorky poriadne umyjeme a nastrúhame do misky na hrubom strúhadle.
- Grécky jogurt dáme do osobitnej misky. Pridáme olivový olej, kôpor, citrónovú šťavu a prepasírovaný cesnak. Osolíme, okoreníme a zmes poriadne zamiešame.
- Z nastrúhaných uhoriek odstránime prebytočnú šťavu, ktorú medzitým pustili. Nemusíme sa báť pomôcť si zatlačením rukou.
- Jogurtovú zmes pridáme k uhorkám a poriadne premiešame. Vložíme na chvíľu do chladničky, aby sa nám pekne premiešali chute.
- Hotovo! Tzatziki môžeme podávať ako prílohu, predjedlo či ako omáčku vhodnú k rôznym druhom mäsa.
Dobrú chuť.
Ďalšie skvelé recepty
- Výborné grilované fašírky, jednoduché a šťavnaté
- Výborné grilované kuracie mäso s uhorkovým dresingom, FIT RECEPT
- Skvelé cuketové hranolky pečené v rúre, RECEPTY z cukety
Pre viac informácií o histórii a recepte na tzatziki navštívte stránky: TasteAtlas - Tzatziki, The Greek Chef - History of Tzatziki, World Food Story - Tzatziki.