Rýchla a chutná paradajková polievka
Paradajková polievka je jednoduchá, sladkavá a veľmi obľúbená. Vyskúšajte tento recept na paradajkovú polievku s krupicovými haluškami a strúhaným syrom. Určite si vás získa.
Paradajková polievka
Klasická Paradajková polievka je jednou z tých najtradičnejších polievok nielen na Slovensku. Jej obľúbenosti vlastne po celom svete sa zrejme málo čo vyrovná. Napriek tomu je receptov na jej prípravu nekonečne veľa.
Vyskúšajte tento recept z kuchyne portálu Ženy v meste. Pripravte si ju tentoraz s krupicovými haluškami a strúhaným syrom. Skutočná královná polievok.
Paradajková polievka je takto veľmi chutná a výdatná. Veríme, že vám doma bude všetkým chutiť. Vyskúšajte aj recept na šošovicovú polievku.
Ingrediencie
- 1 cibuľa,
- maslo, olivový olej,
- 1 balenie paradajkového pyré (500g),
- 1 balenie krájaných lúpaných paradajok (425g)
Ingrediencie na halušky
Ingrediencie na dochutenie
- soľ, trstinový cukor, drvená rasca, mletá červená paprika, nové korenie, bobkový list
Výborná paradajková polievka – postup receptu
- Najprv si pripravíme cesto na halušky, aby nám krupica napučala. Tenké plátky zmäknutého masla si vymiešame s vajíčkom, pridáme 3 lyžice vlažnej vody a zapracujeme cca 7 kopcovitých lyžíc krupice. Malo by nám vzniknúť vláčne cesto, ak je riedke pridáme ešte krupicu, ak hustejšie, trošku vody. Necháme postáť.
- Príprava samotnej paradajkovej polievky je rýchla. Nadrobno nakrájanú cibuľu si opražíme na olivovom oleji a masle (2 lyžice olivového oleja, kúsok masla), pridáme konzervu krájaných paradajok a paradajkové pyré. Ak polievku nechceme mixovať, pridáme 2ks paradajkového pyré (paradajkové pyré si môžeme pripraviť aj z čerstvých paradajok, bude ešte chutnejšia - paradajky si podusíme do mäkka a prepasírujeme).
- Pridáme cukor (podľa chuti – cca 4 lyžice), lyžičku mletej červenej papriky, drvenú rascu, 1 bobkový list a 2 guličky nového korenia. Povaríme 10 minút. Vyberieme bobkový list, nové korenie a ponorným mixérom rozmixujeme.
- Paradajkovú zmes zalejeme vodou podľa potreby (záleží, či máme radi hustejšiu, alebo redšiu). Prevaríme 10 minút. Do polievky tvarujeme halušky, buď lyžicou namočenou v studenej vode, alebo ich zavaríme cez sito na halušky. Povaríme ešte nejakých 10-15 minút. Dochutíme podľa potreby soľou, cukrom, vegetou (nemusíme). Niekto dochucuje aj cesnakom, ale nám chutí takáto verzia. Polievku servírujeme so strúhaným tvrdým syrom, prípadne dozdobíme bylinkami.
- Pripravte si paradajkovú polievku aj podľa nášho fotoreceptu - kliknite.
Dobrú chuť. Vybrali sme pre vás aj recept na najlepšiu fazuľovú polievku. Tradičný recept. A tu je aj naša hustá paradajková polievka.