Pravý boršč. Výborná hustá polievka, ktorá zasýti a zahreje. Základom boršča je kvalitný vývar z hovädzieho mäsa a kostí, mnoho zeleniny (mrkva, petržlen, zeler, cvikla, hlávková kapusta, zemiaky, cibuľa, cesnak).
Pravý boršč
Boršč chutí najlepšie na druhý deň, keď prejdú všetky chute. Podávame ho s kyslou smotanou a čerstvými bylinkami.
Jednoduchý recept ako pripraviť vynikajúci boršč originál. Skvelú novinku z dielne kuchyne portálu Ženy v meste sa oplatí vyskúšať. Chutná a sýta polievka z vývaru a zeleniny poteší nielen vaše zdravie práve v tomto období, ale pochutí si celá rodina. Dobrú zdravšiu chuť. Skúste aj recept na klasický stroganov.
Máme aj ďalšie skvelé polievky - sedliacka fazuľová polievka.
Ako pripraviť pravý boršč originál
- Čas varenia: 2,5 hodiny
- Čas prípravy: 20 minút
- Počet porcií: 8
Ingrediencie
- 500 g hovädzieho mäsa (hovädzia kliška, hovädzia kliška s kosťou)
- 2 ks mrkva strednej veľkosti
- 2 ks petržlen strednej veľkosti
- 1/2 ks menšieho zeleru
- 1 ks cvikla strednej veľkosti
- 1/2 hlávky menšej bielej kapusty
- 4 polievkové lyžice bravčovej masti (ja som zvolila olivový olej)
- 1 ks cibuľa strednej veľkosti
- 2-3 strúčiky cesnaku (podľa chuti)
- 1 malý hustý paradajkový pretlak (zopár lyžíc)
- na dochutenie a ozdobu: ocot (k vareniu cvikly), soľ (podľa potreby), celé čierne korenie (5 guličiek), nové korenie (2 guličky), bobkový list (2ks), čerstvá petržlenová vňať, kôpor alebo pažítka, kyslá smotana alebo hustý biely jogurt
- pri klasickom recepte: 2 ks zemiak strednej veľkosti, malý kúsok prerastanej slaniny (môžeme vynechať)
Postup receptu
- Základom boršču je kvalitný hovädzí vývar. Ja som použila hovädzú klišku, jeden kúsok aj s kosťou. Hovädzie mäso dôkladne umyjeme a vložíme do väčšieho hrnca a zalejeme 4 l studenej vody.
- Pridáme celé čierne korenie, nové korenie, bobkový list. Solíme nakoniec. Varíme na miernom stupni, postupne zbierame penu. Keď je mäso mäkké, odstavíme. Trvá to približne 1,5-2 hodiny.
- Vývar si môžeme uvariť aj deň vopred, ušetríme si čas. Mrkvu, petržlen a zeler očistíme a umyjeme, nakrájame na malé kocky alebo rezančeky. Hlávkovú bielu kapustu nakrájame tiež na kocky.
- Cviklu ošúpeme, umyjeme a nakrájame na malé kocky alebo nastrúhame. Pridáme vodu, aby bola cvikla ponorená a aj dve lyžice octu, aby si cvikla zachovala svoju peknú farbu. Varíme 15 minút.
- Cibuľu nakrájame nadrobno. Cesnak roztlačíme. Na masti (olivovom oleji) orestujeme cibuľu do sklovita. Pridáme mrkvu, petržlen, zeler, opražíme. Pridáme cesnak, aby zavoňal, nakoniec kapustu.
- Všetku koreňovú zeleninu a nakrájanú hlávkovú bielu kapustu spolu premiešame, orestujeme 5 minút. Restovaním získa boršč výbornú chuť, ale aj farbu od mrkvy. Cesnak polievku prevonia.
- Vývar scedíme do ďalšieho hrnca, mäso nakrájame na menšie kocky. Do precedeného vývaru pridáme orestovanú zeleninu, mäso, scedenú cviklu. Pozor, vývar z cvikly si ponecháme na zriedenie.
- Boršč varíme približne 20 minút. Ochutíme soľou podľa potreby, pridáme paradajkový pretlak. Podľa hustoty zriedime vodou z cvikly (vodou, vývarom), ktorá zároveň pridá na krásnej farbe polievočky. Môžeme podávať so smotanou, alebo hustým bielym jogurtom.
Tip na záver: Pri našom recepte na polievku boršč som zvolila olivový olej, zemiaky a slaninu som vynechala (aby bola polievka vhodná aj pre milovníkov delenej stravy). Náš boršč je diétnejší, ale veľmi chutný. Ak chcete pridať zemiaky a slaninu, zemiaky pridajte nakrájané na kocky 20 minút pred koncom varenia a slaninu vyškvarenú rovno do polievky.
Dobrú chuť. Skúste aj klasický hovädzí vývar.
Vybrali sme recept na tradičnú štedrovečernú polievku z kapustovej vody, vianočnú jušku