Tieto hneď mäkké vianočné perníky majú u nás svoj rodinný recept. Pravidelne nestíhate napiecť perníky na Vianoce? Bojíte sa, že vám už nestihnú zmäknúť? Vyskúšajte tento recept, s ktorým budú perníčky mäkké hneď.

Hneď mäkké perníky

Každoročne pečiem perníčky až tesne pred Štedrým dňom. Niekedy dokonca až na Štedrý deň. Mám totiž rodinný recept na také, čo nemusia týždeň-dva mäknúť. Máme perníky hneď mäkké po upečení. Takže, ak ste nestihli napiecť, vyskúšajte náš rodinný recept 

Ponúkam vám dve možnosti – posledné roky totiž nahrádzam nielen smetol klasickým maslom, ale aj práškový cukor trstinovým a perníkové korenie si miešam sama. Z jednej dávky vám vyjde za veľkú misu perníkov, ak ich potrebujete menej, postačí polovičná dávka. A Vianoce sa môžu začať. :)

Vyskúšajte aj recept na linecké cesto, alebo ten na kokosové pusinky. Tu je aj recept na vianočné plnené perníčky.

Ingrediencie na vianočné perníčky

  • 4 vajcia,
  • 1 maslo (125 g) – v najpôvodnejšom recepte je smetol, ale nie je zdravý a ani potrebný,
  • 6 lyžíc tekutého medu,
  • 250 g práškového cukru,
  • 1 lyžička sódy,
  • 650 g hladkej múky,
  • 1 perníkové korenie,
  • vajíčko na potretie, orechy na ozdobu,
  • papier na pečenie,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

 

Alternatívne ingrediencie hneď mäkké perníky

  • 4 vajcia,
  • 1 maslo (125 g),
  • 6 lyžíc tekutého medu,
  • 250 g prírodného trstinového cukru,
  • 1 lyžička sódy,
  • 650 g hladkej špaldovej múky,
  • kakao, muškátový oriešok, aníz, škorica, badyán, klinčeky mleté – namiešať vo vlastnom pomere,
  • vajíčko na potretie, orechy na ozdobu,
  • papier na pečenie,

Postup receptu na hneď mäkké vianočné perníčky

  1. Vajíčka rozbijeme do misky, pridáme cukor a med. Rozmiešame. Pridáme múku, sódu, perníkové korenie. Roztopíme si maslo a vlejeme ho do misky.


     
  2. Poriadne rozmiešame. Pridáme perníkové korenie a poriadne premiešame. (Alebo zjednodušene, všetko dáme do veľkej misy a poriadne zmiešame.).


     
  3. Minimálne na polhodinku dáme cesto do chladničky. Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto – snažíme sa, aby nebolo ani príliš tenké, no ani prihrubé.


     
  4. Vykrajujeme perníčky a ukladáme ich na plech (na ktorom máme papier na pečenie). Perníčky potrieme vajíčkom, prípadne ozdobíme orechmi.


     
  5. Pečieme v rúre na 170 stupňov, kým nie sú perníčky zlatisté.


     
  6. Upečené hneď mäkké perníčky môžete ozdobiť cukrovou polevou, ale vynikajúce sú aj samotné.

Dobrú chuť. Vyskúšajte aj recept na marlenka guličky