Pardubické perníčky patria k tým receptom, ktoré zaváňajú domovom. Úžasné pardubické perníčky so slivkovým lekvárom podľa overeného receptu od žien v meste prinesú do každej domácnosti čaro Vianoc.
Pardubické perníčky
Čaro Vianoc obmäkčí každého človeka a rodinná atmosféra so stolom plným dobrôt patria tomu. Vyskúšajte recepty na vianočné koláče z kuchyne portálu Ženy v meste.
Internetový portál Ženy v meste pre vás pripravil opäť skvelý recept, tentokrát na famózne pardubické perníčky. Aj keď je ich príprava časovo náročnejšia, výsledok stojí za to.
Vyskúšajte ich a potešte svoju rodinu. Pekne ich zabaľte a vykúzlite krásny darček pre svojich priateľov. Vyskúšajte aj recept na linecké koláčiky, alebo recept na čokoládovú polevu. Tu je aj recept na najlepší krém do venčekov. Tu je aj recept na vianočné plnené perníčky.
- Celkový čas prípravy: 90 minút,
- Počet kusov: 70 naplnených perníkov,
Ingrediencie na pardubické perníčky
sirup:
- 1/2 kg kryštálový cukor,
- ¼ l voda,
- 1 kávová lyžička sódy bikarbóny,
cesto:
- 1 kg hladká múka špeciál,
- 190 g med,
- 40 g džem,
- 2 ks vajce,
- 10 g salajka/jelenia soľ (1/2 balíčka),
- 1/2 balíčka prášku do pečiva,
- 1 kávová lyžička škorice,
na plnenie a zdobenie:
- hustý slivkový lekvár, čokoládová poleva, cukrové ozdôbky,
Výborné pardubické medovníky a perníky - postup receptu
- V prvom rade zvážte, aký počet perníkov si chcete upiecť. Ak je množstvo z tejto dávky pre vás veľa, ponížte ju na polovicu. Príprava vám potom zaberie aj menej času.
- Sirup na prípravu perníkov je potrebné uvariť deň vopred. Aj cesto je lepšie nechať odležať v chladničke zopár dní (minimálne jeden), aby zrelo.
- Takže, v prvý deň si urobíme sirup. Do vody pridáme kryštálový cukor a sódu bikarbónu, privedieme do varu a povaríme 5 minút. Necháme v chlade postáť minimálne 5 hodín, najlepšie cez noc.
- Do misky dáme múku, med, džem, vajcia, salajku (má podobný obal ako prášok do pečiva, foto v galérii), prášok do pečiva, škoricu a prilejeme odstáty sirup. Vypracujeme si cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme odležať minimálne jeden deň.
- Po odležaní si cestíčko premiesime, podľa potreby pridáme múku, aby nám vzniklo pevné, nie lepivé cesto. Rozvaľkáme na 5 mm hrúbku. Vykrajujeme tvary (kolieska, srdiečka). Pri pečení sa tvar trošku deformuje, pretože perníčky narastú.
- Na plech vystlaný papierom na pečenie ukladáme jednotlivé kúsky, nie však veľmi blízko vedľa seba, lebo by sa zlepili.
- Pečieme pri teplote 160o C maximálne 10 minút (ak by sme ich piekli dlhšie, stvrdnú). Rúru počas pečenia neotvárame, lebo by nám perníky spľasli. Nebojte sa zvláštnej arómy pri pečení (spôsobuje to salajka), tá vyprchá.
- Po upečení ich hneď neprekladáme, pretože sú mäkké. Musia trošku vychladnúť. Z tejto dávky upečieme okolo 140 ks, ktoré budeme spájať po dvoch. Počet záleží od veľkosti tvarov.
- Jednotlivé kolieska zliepame slivkovým lekvárom (nešetríme), z jednej strany máčame v čokoládovej poleve (čokoládu si rozpustíme nad parou s kúskom Cery) a zdobíme cukrovými ozdôbkami. Necháme odležať aspoň do druhého dňa, aby zmäkli.
- Skladujeme v uzavretej nádobe, aby nevyschli a nestvrdli.
- Aj keď na prípravu týchto pardubických perníkov potrebujeme viac času, chutia naozaj fantasticky. Ja ich už robievam zopár rokov, stále v predstihu. Stačí ich pekne zabaliť a máme úžasný darček pre pani učiteľku, susedku, priateľku.
Dobrú chuť. Vyskúšajte aj recept na medovníky, ktoré nestvrdnú ani do januára. Tu je aj náš recept na šťavnatý čokoládový perník.