Klasické kokosové ježe sú veľmi chutné a šťavnaté koláčiky. Rýchle a nenáročné na prípravu. Ešte ste ich nerobili? Neváhajte. Vaše deti sa budú oblizovať.
Kokosové ježe
Kokosové ježe so značkou portálu Ženy v meste. Sú výborné na rôzne oslavy a opekačky, tradičné aj na Vianoce. Nech sa páči. Vianočné recepty bez kokosových ježov nebudú kompletné.
Jemnučké kokosové ježe, kto by ich nemiloval? Kúsky medového cesta máčané v čokoládovej poleve a obaľované v kokose. Vynikajúca pochúťka. Prekvapte rodinu tieto sviatky.
Pripravte si ich v zdravšej verzii zo špaldovej múky, namiesto práškového cukru zvoľte pomletý trstinový cukor. Alebo vyskúšajte náš originál recept na túto maškrtu tak, ako si ju pripravovali naši predkovia podobne tradične ako napríklad linecké cesto. Prípadne skúste kokosové ježe s karamelom.
- Čas prípravy: 20 minút,
- Čas pečenia: 20 minút,
- Počet porcií: 30 - 33 kusov,
Pripravili sme aj recept na kokosové pusinky, vianočné a bez lepku. Skúste naše recepty na trvanlivé vianočné pečivo. Tu je aj recept na orechové medvedie labky. Vyskúšajte aj originálny recept na krehké kokosové rožteky. Máme aj recept na vínové koláčiky.
Ingrediencie na klasické kokosové ježe
- na cesto:
- 300 g hladkej špaldovej múky (hladkej múky),
- 250 g práškového cukru (pomletého trstinového cukru),
- 250 ml vlažného mlieka,
- 3 polievkové lyžice medu,
- 50 g roztopeného masla,
- 1 ks vajce,
- 1 ks prášok do pečiva,
- na polevu:
- 200 g masla,
- 200 g práškového cukru (pomletého trstinového cukru),
- 200 ml mlieka,
- 3 kopcovité lyžice preosiateho kvalitného kakaa,
- 100 g kvalitnej čokolády (min. 52%, najlepšie 70%),
- na obaľovanie:
- cca 200 g strúhaného kokosu (prípadne podľa potreby),
Postup receptu na prípravu kokosových ježov
- Najprv si upečieme medové cesto. Môžeme tak urobiť ručne, rýchlejšie je to však mixérom. Všetky suroviny na cesto vymiešame dôkladne spolu. Vznikne nám vláčne cesto.
- Plech na pečenie o veľkosti cca 33x26 cm vymastíme tukom alebo vystelieme papierom na pečenie. Cesto na kokosové ježe pečieme pri teplote 180 oC 15-20 minút, podľa potreby.
- Upečené medové cesto necháme poriadne vychladnúť. Potom odstránime papier na pečenie a cesto nakrájame na menšie obdlžníčky , trojuholníčky alebo kocky. Je to iba na vás.
- Do cesta odporúčame kvalitný med, ktorý dodá cestu skvelú medovú chuť. Ak zvolíte špaldovú hladkú múku a pomletý trstinový cukor, kokosové ježe budú aj zdravšie.
- Čokoládovú polevu si pripravíme tak, že nad parou za stáleho miešania roztopíme maslo, cukor, mlieko, preosiate kakao, tmavú čokoládu. Vznikne nám hladká poleva bez hrudiek.
- Kúsky medového cesta máčame najprv v chutnej poleve, potom ich obaľujeme v strúhanom kokose. Pomáhame si vidličkami. Hotové koláčiky sú jemnučké, musia trošku stuhnúť.
Tip na záver: Obľubujete rumové koláčiky? Pridajte do polevy 2 polievkové lyžice rumu, kokosové ježe nádherne prevonia. Klasické kokosové ježe skladujeme v chlade, v uzavretej dóze. Aj na druhý deň sú vynikajúce, šťavnaté a prudko jedlé. Sladké zdravšie maškrtenie. Vybrali sme recept na obľúbené domáce kokosové guľky rafaello, jednoduché a nepečené