Pečený pstruh na masle, pečený v rúre. Nechajte sa inšpirovať jednoduchým receptom z dielne kuchyne portálu Ženy v meste, ktorý sa hodí nielen na Vianoce.
Pečený pstruh na masle - fotorecept kliknite
Kuchyňa portálu Ženy v meste pre vás pripravila jednoduchý recept, ktorý sa vám možno bude hodiť aj na Vianoce. Príprava je nenáročná a výsledok stojí za to. Potešte svoje zdravie.
Azda nikomu netreba pripomínať, že ryby sú naozaj veľmi zdravé. Ich pravidelná konzumácia prospieva nášmu organizmu. Mali by sme si ich dopriať aspoň 3x do týždňa.
Pripravte si pstruha pečeného v rúre na masle, ktorý chutí priam kráľovsky. Na vrchu je chrumkavý, vo vnútri šťavnatý.
Pripravili sme aj recept na skvelú tuniakovú nátierku, chutnú a zdravú
Pstruh pečený v rúre na masle a s cibuľou
- Čas prípravy: 45 minút
- Počet porcií: 4 osoby
Pečený pstruh na masle - postup receptu
- 4 pstruhy (cca 300 g jeden kus) alebo 2 väčšie pstruhy
- 50 g maslo
- 2-3 ks cibuľa strednej veľkosti
- 2-3 strúčiky cesnaku (podľa chuti)
- citrón (alebo citrónová šťava)
- čerstvé obľúbené bylinky - napr. petržlenová vňať, tymián (nemusia byť)
- na dochutenie: soľ, mleté čierne korenie, drvená rasca (alebo korenie na ryby)
Pstruh pečený v rúre. Foto - Nela
Fantastický pstruh pečený s maslom - postup receptu
- Pstruhov dôkladne umyjeme a osušíme. Cibuľu, cesnak nakrájame na tenké plátky, citrón na kolieska. Plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie. Pstruhov okoreníme zvonku, ale aj zvnútra obľúbeným korením. Do vnútra vložíme kúsky masla, nakrájanú cibuľu, plátky cesnaku, citrónové kolieska (alebo len pokvapkáme citrónovou šťavou), môžeme vložiť aj čerstvé bylinky. Na pstruhov poukladáme ďalšie plátky masla. Ryby prikryjeme ďalším papierom na pečenie, aby sa pstruhy počas pečenia nevysušili a ostali zvnútra šťavnaté. Papier na pečenie by mal byť väčší, pretŕčať cez plech, aby maslo a šťava nevytiekli, bola by to škoda.
- Pstruhy pečieme zo začiatku pri teplote 200 oC približne 10 minút, aby sa "zatiahli". Potom teplotu znížime, pri väčších kusoch pečieme pri teplote 150 oC približne 30 minút, menšie kusy (cca 300 g) približne 15 minút, podľa potreby. Pstruhy počas pečenia sledujeme, aby sa nevysušili, ale zároveň prepiekli. Keď sú už upečené, vrchný papier na pečenie odstránime, zo pstruhov vyberieme cibuľu, cesnak, citrón, bylinky a porozťahujeme túto zmes okolo. Takto ryby ešte grilujeme asi 10 minút pri teplote 170 oC do zlatista, kvôli kôrke.
Tip na záver: Takto upečené pstruhy podávame napr. so štuchanými zemiakmi s maslom a bylinkami, ale výborne chutia aj s čerstvým chlebom a čerstvou či dusenou zeleninou. Vyskúšajte si namáčať chlebík v cibuľovej zmesi. Mňam. Neskutočná dobrota. Zvýši vám rybacie mäso? Pripravte si domácu tresku bez výčitiek. Kliknite nižšie.
Dobrú zdravú chuť!
Odporúčame originál recept na domácu tresku bez výčitiek