Tradičná šošovicová polievka - osvedčený recept

Tradičná šošovicová polievka podľa osvedčeného receptu je polievka na istotu. Šošovica obsahuje trikrát viac vápnika než obilniny a sedemkrát viac železa než špenát.

Ponúkame vám overený recept na výbornú desiatovú šošovicovú polievku, ktorá je chutná, diétna a bezlepková.

Šošovicová polievka

Obľúbená šošovicová je ako klasická desiatová polievka bohatým zdrojom vápnika, železa, selénu, fosforu, zinku, vitamínov B1, B2, B6.

Zo všetkých strukovín je najbohatšia na bielkoviny a obsahuje najmenej tukov. A ako bonus – je lacná.

Desiatové polievky sú u nás neodmysliteľnou súčasťou ponuky reštaurácií. V konkurencii fazuľovej, hrachovej alebo kapustnice určite aj šošovicová má čo ponúknuť.

Šošovicová polievka patrí medzi tradičné slovenské recepty. Vyskúšajte aj tento recept z kuchyne portálu Ženy v meste. Vybrali sme pre vás aj tradičný recept na fazuľovú polievku, alebo šošovicovú na kyslo. Vyskúšajte aj šošovicovú s párkom, alebo šošovicovú na sladko s párkom. A tu je aj naša rýchla zeleninová polievka.

Šošovicová polievka je aj:

  • balzamom pre srdce a cievy
  • udržiava optimálnu hladinu cukru a cholesterolu
  • nadlho zasýti, podporuje chudnutie
  • zaháňa únavu

Ingrediencie šošovicovej polievky

Postup receptu na šošovicovú polievku

  1. Šošovicu si cez noc necháme napučať v studenej vode. Pred varením vodu zlejeme. Do väčšieho hrnca si dáme šošovicu, ktorú zalejeme vodou - cca 10 cm nad jej povrch, pridáme soľ, vegetu (ak ju používate), celé čierne korenie, celú rascu, kurkumu, bobkový list, prikryjeme a pomaly varíme. Keď je šošovica polomäkká, pripravíme si cibuľu, ktorú nakrájame nadrobno a cesnak, ktorý rozotrieme.

    Šošovica
     
  2. Necháme ich cca 10 minút odstáť, aby sa uvoľnili živiny. Na olivovom oleji si cibuľu opražíme do sklovita, stiahneme zo sporáka, pridáme cesnak, aby zavoňal, mletú červenú papriku.

    Šošovicová polievka
     
  3. Premiešame a pridáme do polievky. Ak nebudete používať čerstvé bylinky, môžete pridať sušený majorán. Ak je polievka hustá, dolejeme vodu, prevaríme a ešte podľa potreby dochutíme. Môžeme servírovať s lyžicou kyslej smotany a čerstvou petržlenovou vňaťou. Dokonalá šošovicová polievka je hotová.

Dobrú chuť! Vyskúšajte aj recept na zeleninovú polievku s krupicovými haluškami. Tu je recept na šošovicovú polievku na kyslo bez smotany.