Pripraviť si najlepší karlovarský knedlík, podľa originálneho receptu nemusí byť na vaše sily. Skúste si s nai pripraviť karlovarský knedlík a potešiť sa jeho chuťou. Príprava karlovarského knedlíka nie je tak náročná a chuť nesklame.
Originálny karlovarský knedlík – zaručený recept
Domáca knedľa je super záležitosť. Čo tak ale vyskúšať verziu od našich českých susedov v podobe karlovarského knedlíka? Ide o veľmi zaujímavú obdobu klasickej knedle. Ako inak z Karlovych Varov.
Mnohé gazdinky si isto budú pochvaľovať, pretože sa dá povedať, že ide o jednoduchší spôsob prípravy. Nie je totiž potrebné žiadne kysnutie, ani parenie ako pri klasickej domácej knedli.
Za to však karlovarský knedlík má šľahaný sneh z bielkov, no to je úplná hračka. Ukážeme si, ako postupovať. Prípadne si pozrite recept na zemiakovú knedľu, alebo ďalšie overené recepty na prílohy.
Karlovarský knedlík
- Čas prípravy (celkovo spolu): 50 minút
- Čas tepelnej úpravy: 30 minút
- Počet porcií: 4
Ingrediencie na prípravu karlovarského knedlíka
Potrebujeme na 4 porcie:
- 6 starších rožkov alebo 3 väčšie bagety,
- 1,5 dcl mlieka,
- 50 g masla,
- 3 vajcia,
- ½ KL soli,
- ¼ KL čierneho mletého korenia,
- hrsť petržlenovej vňate,
Postup receptu na karlovarský knedlík
- Rožky nakrájame na rovnomerné kocky. Zalejeme mliekom.
- Pridáme tri žĺtky, oddelené od bielkov, soľ, korenie a nasekanú petržlenovú vňať.
- Rozpustíme si maslo a pridáme k rožkom.
- Dôkladne premiešame.
- Medzitým si vyšľaháme tuhý sneh. Vyšľaháme bielky mixérom do tuha, najskôr na pomalých obrátkach, potom rýchlejšie. Odporúča sa niekedy pridať aj štipku soli, vtedy to ide ľahšie. A vajíčka mať z chladničky vybraté skôr, vtedy sa sneh ľahšie vyšľahá.
- Pridáme k zmesi a už len jemne premiešame.
- Varíme v na to určených formičkách alebo varných vreckách asi pol hodinu. Dôležité je, aby bola zmes ponorená do úrovne hladiny vody.
Dobrú chuť. Karlovarský knedlík sa hodí napríklad s duseným králikom na víne. Skúste aj recept na chrumkavé zemiakové placky.