Fantastická dusená červená kapusta na karameli. Top recept so značkou Ženy v meste. Vyskúšajte. Naša dusená červená kapusta chutí úžasne.
Dusená červená kapusta
Pri príprave našej červenej dusenej kapusty na karameli sme nepoužili žiadnu múku. Ak máte radšej dusenú kapustu so šťavou, pridajte viac vody, kapustu je potom potrebné zahustiť hladkou múkou (pri bezlepkovej diéte so Solamylom) rozmiešanou vo vode.
Najlepšia dusená červená kapusta na karameli
- Čas prípravy: 40 minút
- Počet porcií: 5-6
Ingrediencie
- 1 hlávka červenej kapusty (cca 1,2 kg),
- 1 ks väčšia cibuľa,
- 1 ks väčšie jablko,
- 4 polievková lyžica bravčovej masti alebo oleja,
- na dochutenie: soľ, mleté čierne korenie, celá alebo drvená rasca - podľa chuti, 3 polievkové lyžice kryštálového alebo trstinového cukru (podľa chuti), 1 dl ocot kvasný liehový, 1-2 ks bobkový list,
Postup receptu na dusenú červenú kapustu na karameli
- Červenú kapustu si očistíme, zbavíme ju vrchných listov, odstránime hlúbik. Kapustu nastrúhame na strúhadle, môžeme nakrájať aj na tenké rezance.
- Cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno. Na masti si ju orestujeme do sklovita. Tak pridáme aj kryštálový cukor, necháme skaramelizovať. Trvá to pár minút.
- K voňavej cibuli pridáme červenú kapustu a ihneď kvasný ocot (podľa potreby). Ocot sa postará o nádhernú farbu. Kapustu ešte orestujeme, pridáme korenie. Ak nepoužívate ocot, zvoľte citrónovú šťavu.
- Kapustu podlievame vodou, dusíme do polomäkka. Pridáme nastrúhané jablko.
- Červenú kapustu podusíme podľa chuti, či ju chceme chrumkavejšiu kratšie alebo mäkšiu, potom ju dusíme samozrejme dlhšie.
Tip na záver: Dusená červená kapusta na karameli chutí najlepšie, keď odleží aspoň jednu hodinu, aby prešli chute. Je však veľmi dôležité, aby ste správne doladili chuť - sladkosť, slanosť a kyslosť. Ak nechcete použiť ocot, zvoľte citrónovú šťavu. Dĺžka dusenia červenej kapusty záleží od chuti. Ak obľubujete kapustu chrumkavejšiu, stačí ju dusiť kratšie, keď mäkšiu, je potrebné ju podusiť dlhšie.
Dobrú kapustovú chuť! Inšpirujte sa výborná koložvárska kapusta, ktorú si zamilujete
Prečo si ju urobiť?
Obdobie kačacích a husacích hodov je tu. Dnes vám kuchyňa portálu Ženy v meste prináša recept na prílohu ku pečenej husacinke či kačaciemu mäsu, lokšiam. Nech sa páči. Najlepšia dusená červená kapusta na karameli. Dobrú chuť vám želáme.
Červená kapusta je úžasnou a zdravou zeleninou nabitou vitamínmi, živinami. Má pozitívne účinky pre naše zdravie. Z vitamínov majú zastúpenie vitamíny A, B, C, E, K, kyselina listová, z minerálov je to horčík, vápnik, železo, fosfor, draslík, sodík, zinok, mangán. Obsahuje tiež mnoho vlákniny.
Pravidelnou konzumáciou červenej kapusty si zlepšíme naše trávenie, ochránime svoje telo pred infekciami a zápalmi, podporíme obranyschopnosť organizmu. Červená kapusta podporuje detoxikáciu, preventívne pôsobí proti zápche, rakovine, kardiovaskulárnym ochoreniam, cukrovke, obezite, anémii, znižuje vyskoký krvný tlak a cholersterol v krvi, podporuje funkciu mozgu, udržiava zdravý nervový systém.
Kuchyňa portálu Ženy v meste vám ponúka mnoho receptov na jedlá tradičné, ale aj moderné, pomazánky, nátierky, polievky, fit recepty, hlavné jedlá, koláče, torty, dezerty. Ponuka je široká a zaujímavá, stačí si iba vybrať najlepšie recepty kuchyne portálu Ženy v meste - kliknite
Možno sa bude hodiť aj recept na najlepšie pečené kačacie prsia, šťavnaté a chrumkavé