Najlepšia klasická veľkonočná cvikla s chrenom. Ako si ju pripraviť? Nech sa páči, recept so značkou Ženy v meste.
Klasická veľkonočná cvikla s chrenom
Najlepšia klasická veľkonočná cvikla s chrenom. Cvikla k Veľkej noci jednoznačne patrí. Má nielen krásnu farbu, je aj plná zdravia. Výborne sa hodí k veľkonočným pokrmom, pretože podporuje trávenie.
Rozhodne vyskúšajte jednoduchý recept z dielne kuchyne portálu Ženy v meste. Naša klasická veľkonočná cvikla s chrenom je nielen chutná, svieža, ale aj zdravá a fit. Veselú Veľkú noc vám želáme.
Veľkonočná cvikla je bomba pre naše zdravie, omladzuje a chráni. Je bohatá na vitamíny B, vitamín C a E, obsahuje veľké množstvo mineralných látok. Čo všetko by ste mali o nej vedieť sa dozviete v našom zaujímavom blogu, ako bonus ponúkame aj fantastické recepty cvikla, vitamíny, živiny, účinky, skvelé recepty - kliknite
Najlepšia klasická veľkonočná cvikla s chrenom
- Čas varenia cvikly: 45 minút,
- Čas prípravy: 20 minút ,
- Množstvo: 3 kusy 700 ml pohárov,
Strúhaná klasická cvikla s chrenom je tradičná predovšetkým na Veľkú noc. Výborne ladí s veľkonočnou šunkou a hrudkou. Je chutná a zdravá, môžete si ju tak pripraviť po celý rok. Najlepšia klasická veľkonočná cvikla s chrenom so značkou Ženy v meste.
Vyskúšajte aj recept na veľkonočnú plnku, ale pripravili sme pre vás aj cviklový šalát s pórom a vajíčkom. Máme aj ďalšie recepty na šaláty na Veľkú noc.
Ingrediencie
množstvo na 3 kusy 700 ml pohárov
- 16 ks cvikle strednej veľkosti,
- na nálev: 500 ml vody, 1/2 malej lyžičky celej rasce (môžeme vynechať), 2 zarovnané polievkové lyžice soli, 4 zarovnané polievkové lyžice kryštálového cukru, môžeme pridať aj zopár zrniečok celého čierneho korenia, ocot podľa chuti (cca 6 polievkových lyžíc, aj viac),
- na ďalšie dochutenie: ak nechceme použiť ocot - citrónová šťava podľa chuti (ja som použila šťavu z dvoch citrónov), chren podľa chuti (čerstvý alebo sterilizovaný),
Najlepšia klasická veľkonočná cvikla s chrenom - postup receptu
- Najprv si uvaríme cviklu. Musíme rátať, že potrebujeme približne 45 minút, záleží to od jej veľkosti. V obchodoch dostať už aj cviklu, ktorá je uvarená. Uvarenú cviklu necháme vychladnúť.
- Pripravíme si nálev. Do 500 ml vody dáme variť rascu, soľ, kryštálový cukor, môžeme pridať aj zopár guličiek celého čierneho korenia. Ak zvolíme ocot, tiež ho pridáme. Povaríme 10 minút.
- Cviklu ošúpeme, potom ju nastrúhame na hrubšie alebo tenšie rezance, záleží, akú ju obľubujeme. Pridáme studený nálev a citrónovú šťavu podľa potreby, ak sme nepridali do nálevu ocot.
- Hotovú cviklu nakoniec dochutíme chrenom, najlepší a najzdravší je samozrejme čerstvý. Pridáme ho však opatrne, je aromatickejší a silnejší. Môžeme pridať aj jemnejší sterilizovaný chren.
- Najlepšiu klasickú veľkonočnú cviklu s chrenom necháme v chlade postáť aspoň hodinu, aby prešli všetky chute. Uzatvorená vydrží v chladničke aj zopár dní, môžeme ju však aj sterilizovať.
Tip na záver: Ak si uvaríme cviklu deň vopred, ušetríme si čas, potom nám príprava klasickej veľkonočnej cvikly nezaberie veľa času. Cviklu si môžeme upiecť aj v rúre, a to tak, že si cviklu obalíme do alobalu a uložíme na plech. Pečieme pri teplote 180 oC. Samozrejme, aj na pečenie potrebujeme minimálne 40 minút. Dobrú veľkonočnú chuť. Inšpirujte sa zdravý zemiakový šalát s cviklou. A tu je recept na strúhanú cviklu s chrenom.