Vyskúšajte náš najlepší bulharský šalát. Tento recept vhodný aj na zaváranie a chuť bulharského šalátu si na vás počká.
Bulharský šalát
Nasledujúci recept sa dá považovať za už pomaly zabudnutý, ale zaslúži si svoje stále miesto v každej špajze, pretože ide o neskutočne premyslenú pochúťku. Vďaka nej máte na stole okamžite rýchlu večeru, stačí vám už len napríklad chlieb s maslom alebo masťou či kúsok syra.
Už názov bulharského šalátu napovie, že pozostáva z tradičnej južanskej zeleniny. Vďaka tomu, že sa snúbi paradajka s paprikou, uhorkou a korunu tomu celému dáva posmažená cibuľka, tá chuť je jedinečná.
- Čas prípravy (celkovo spolu): 300 minút,
- Čas tepelnej úpravy: 50 minút,
- Počet porcií: 15 porcií,
Tento recept sa dá výborne využiť priamo z menšieho množstva zeleniny a vydrží aj týždeň v chladničke. Ale ešte viac sa oplatí urobiť ho vo väčšom množstve a uchovať si ho na horšie časy. Recept je úplne jednoduchý, zvládne to každý. Vyskúšajte si s nami pripraviť aj recept na parížsky šalát.
Ingrediencie na prípravu bulharského šalátu
(Potrebujeme na 15 porcií)
- 1 kg cibule,
- 1 kg uhoriek,
- 1,5 kg rôznofarebných paprík,
- 1 kg paradajok,
- 1,5 dcl oleja,
- 2 dcl octu,
- 1 deko,
- 4 dcl vody,
- 60 g cukru,
Postup receptu na bulharský šalát
- Cibuľku si nakrájame na drobné kocky a sprudka ju orestujeme asi 5 minút.
- Nakrájame uhorky na tenké plátky.
- Z paprík vyberieme jadrovník a nakrájame na čo najtenšie plátky.
- Rovnako tak paradajky nakrájame na rovnomerné kocky a dáme k posmaženej cibuli. Ako prvé pustia šťavu.
- Pripravíme si nálev: Vodu prevaríme s octom a cukrom a nasypeme deko.
- K paradajkám a cibuli pridáme uhorky a papriku.
- Zalejeme nálevom a necháme zeleninu všetku takto postáť 3 hodiny.
- Zmes bulharského šalátu naplníme do menších fľašiek a pol hodinu sterilizujeme. Potom odložíme do špajze a po večeroch postupne vyjedáme.
Dobrú chuť. Vyskúšajte aj náš recept na coleslaw šalát. Skúste aj tento recept na výborný grécky šalát.