Fit šalát z cvikly
- Čas prípravy: 10 minút
- Počet porcií: 5
Ani štipka majonézy, len zdravá uvarená cvikla v kombinácií s vajíčkami, balkánskym syrom a bielym jogurtom. K tomu viac zeleniny a korenín na dochutenie a príjemnejšiu arómu a fit šalát od portálu Ženy v meste máte na svete! Celková príprava nepotrvá dlhšie ako 15 minút a zvládne ju naozaj každý! Presvedčte sa sami!
V kombinácií s kukuricou a kúskom póru, cvikla v šaláte výrazne vypustí nielen chuť a arómu, ale aj svoje zdravotné benefity. Cvikla je plná dusičnanov, ktorých premena v našom tele rozširuje cievy a tým zlepšuje prietok krvi, čo vedie k zdravšiemu fungovaniu srdca, rovnako ako aj mozgu. Taktiež znižuje únavu a pomáha k okysličeniu svalov, takže je skvelou ingredienciou do pokrmov aj pre aktívnych športovcov. Má málo kalórií, veľa vody a vlákniny, takže nielen chudnete, ale zároveň sa vám udržiava sýtosť z cviklových jedál.
Nech si náš šalát obľúbite a osvedčíte do svojho jedálnička! Veľa šťastia!
Vybrali sme pre vás aj tento fit šalát
Cviklový šalát: Ingrediencie
- 4-5 ks uvarenej cvikly strednej veľkosti (cca 500 g)
- 3-4 ks vajec (uvarené natvrdo)
- Kúsok póru (10 cm)
- ½ konzervy sterilizovanej kukurice
- 200 g tatranského syra / syra balkánskeho pôvodu
- 1 biely jogurt / kyslá smotana
- Na dochutenie: Soľ, mleté čierne korenie a citrónová šťava
Príprava zdravého a jednoduchého cviklového šalátu. Fotka - Nela
Cviklový šalát: Postup receptu
- Najprv si uvaríme cviklu. Najlepšie deň vopred, pretože nám to zaberie približne hodinu času. Avšak môžeme si ju zakúpiť už uvarenú. Vajcia uvaríme natvrdo. Cviklu nastrúhame na hrubšie prúžky ako jablká. Pridáme k nej sterilizovanú kukuricu aj uvarené vajíčka, ktoré si pretlačíme na menšie kúsky cez koliesko.
- Následne pridáme pór, nakrájaný na malé rezančeky. Nakoniec prihodíme rozdrobený alebo nakrájaný syr balkánskeho pôvodu. Šalát zjemníme jogurtom či smotanou a dochutíme podľa potreby soľou, mletým čiernym korením a citrónovou šťavou. Pozor, aby sme však nepresolili kvôli syru, pretože ten je tradične slanší!
- Šalát necháme zachladiť aspoň na jednu hodinu. Najlepšie však chutí na druhý deň, keď sa dôkladne spoja všetky chute. Hotovo!
Dobrú chuť k fit šalátu z cvikly!