Vianočné opekance, pupáky, bobáľky. Tradičný recept ako upiecť opekance. Odložte si ďalší tradičný vianočný recept so značkou Ženy v meste.

Opekance, bobáľky, pupáky

Opekance, alebo tiež bobáľky chutia fantasticky aj na druhý deň. Pripravte si ich s makom, orechami, tvarohom, ako sa u vás traduje, a ako chutia vašej rodine. Aj také bez všetkého, čerstvo upečené sú výborné.

Ešte ste ich nerobili? Najvyšší čas ich vyskúšať tento recept. Je to naozaj veľká dobrota.

Štedrú večeru na východe Slovenska si bez vianočných opekancov nevieme ani predstaviť. Niekde ich volajú opekance, bobáľky, ale aj pupáky, pupáčiky.

Odložte si do zbierky jednoduchý recept so značkou Ženy v meste, aby ste boli na najkrajšie sviatky roka pripravení. Prekvapte svojich najbližších.

Nechajte sa inšpirovať aj ďalšími našimi receptami. Chutné a zdravé vianočné pečenie so značkou Ženy v meste. Napríklad táto vianočka, alebo skvelé domáce kávové zrná. Vyskúšajte aj obľúbený recept na hneď mäkké vianočné perníčky, alebo ten na kokosové rožky.

  • Čas prípravy: 30 minút
  • Čas pečenia: 15-20 minút
  • Množstvo: dva plechy (plná miska)

Ingrediencie na bobáľky, pekance, pupáky

  • na kvások:
  • 1/2 kocky čerstvého droždia,
  • 1 dl vlažného mlieka,
  • 1 polievková lyžica kryštálového, alebo trstinového cukru,
  • na cesto:
  • 500 g polohrubá múka (zdravšia verzia polohrubá špaldová múka),
  • 100 g roztopeného masla,
  • 1,5 dl vlažného mlieka,
  • 1 žĺtok,
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva,
  • 2 polievkové lyžice kryštálového (trstinového) cukru,
  • štipka soli,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu ako upiecť opekance, bobáľky, pupáky

  1. Najprv si pripravíme kvások. Do vlažného mlieka rozdrobíme čerstvé droždie, pridáme lyžicu kryštálového (trstinového cukru). Kvások vzíde (vykysne) za približne 5 minút. Urobí sa krásna voňavá pena. Pripravíme si ostatné ingrediencie na cesto. Do misky dáme polohrubú múku, roztopené maslo, zbytok vlažného mlieka, žĺtok, prášok do pečiva, kryštálový cukor, soľ.


     
  2. K pripraveným surovinám na domáce opekance pridáme kvások a vymiesime nelepivé kysnuté cesto (malo by sa oddeľovať od nádoby). Môžeme miesiť rukou, pomôžeme si aj mixérom s hnetacím metličkami, kuchynským robotom. Vypracované cesto posypeme múkou a na teplom mieste necháme vykysnúť. Malo by zdvojnásobiť objem. Trvá to približne 40 minút.


     
  3. Cesto preložíme na pomúčenú dosku, ešte raz premiesime kvôli kvasinkám. Bochníček narežeme na časti, z ktorých si urobíme dlhšie šúľky, ktoré krájame na menšie kúsky cca 1,5 cm veľké (kysnutím a pečením sa zväčšia). Ak chceme tvary rovnaké, z cesta robíme rovnaké guľky, ktoré trošku zatlačíme. Je to však časovo náročnejšie. Nám chutia takéto originálne.


     
  4. Opekance, bobáľky či pupáky ukladáme na tukom vymastený alebo papierom na pečenie vystlaný plech. Medzi jednotlivými kúskami necháme priestor, pretože pri pečení zväčšia svoj objem. Na plechu ich necháme ešte 10 minút podkysnúť. Nepotierame ich žiadnym tukom, ani mliekom. Pečieme pri teplote 200 oC do zlatista 15 minút, podľa potreby.


     
  5. Tradičné opekance, bobáľky, pupáky podávame tak, že ich polejeme horúcim mliekom (podľa potreby), aby zmäkli. Dávame pozor, aby sa veľmi nerozmočili. Potom ich posypeme pomletým makom zmiešaným s práškovým cukrom a pridáme roztopené voňavé maslo. Niekde ich podávajú s pomletými orechami, tvarohom. Namiesto cukru môžeme zvoliť aj med.

Tip na záver: Z tejto dávky upečieme dva veľké plechy (jedna veľká miska) úžasných pupákov, opekancov a bobáľkov. Pozor, sú prudko jedlé, po upečení miznú veľmi rýchlo. Pripravte si ich radšej z dvojitej dávky, aby vám ostalo aj na štedrovečerný stôl. Po vychladnutí ich prikryjte bavlnenou utierkou, aby nevyschli.

Dobrú vianočnú chuť. Tu je aj recept na makový závin, ktorý nepraskne. Pripravili sme recept na linecké cesto