Domáci podplamenník
Je skutočným odkazom našich predkov a pripravuje sa na Slovensku už stáročia. Podplamenník alebo osúch je tradičná delikatesa s históriou ešte v časoch Rakúsko-Uhorska a síce odvtedy nadobudla mnoho rôznych názvov, typická chuť chrumkavého a čerstvo upečeného cesta ostáva spoločná pre všetky mená.
Najzvláštnejšou prísadou v podplamenníku je pravdepodobne ocot, ktorý sa pridáva do cesta. Avšak práve ten zaručí, že podplamenník bude spĺňať požadované atribúty. Ďalšou dôležitou súčasťou je obloha. Odporúčame zvoliť takú, ktorá vyhovuje vám osobne a môže to byť, napríklad, paradajkový alebo smotanový základ, pridávajú sa aj kúsky klobásy, slaniny alebo šunky. Populárne sú dnes aj bezmäsité verzie, v ktorých najčastejšie nájdeme vajíčka, rôzne druhy zeleniny, veľakrát aj syr či oriešky.
Fantázií sa tu medze naozaj nekladú. Veľa šťastia s našim fotoreceptom na domáci podplamenník!
Ingrediencie na prípravu podplamenníka
- 1 kg hladkej múky
- 1 plechovka kukurice
- 3 dcl paradajkového pyré alebo omáčka Bonduelle Mexico s fazuľami či niečo podobné paradajkové
- 1 ks údenej klobásy
- 1 dcl mlieka
- 4 dcl horúcej vody
- 1 kávová lyžička cukru
- 1 čerstvé droždie (42 g)
- 1 PL octu
- Oregano
- 200 g obľúbeného druhu syra
- 2 polievkové lyžice bravčovej masti
- Soľ
Tradičný podplamenník: Postup receptu
1. Z droždia, vlažného mlieka a cukru si pripravíme kvások. Pridáme múku, soľ, vlažnú vodu a 1 polievkovú lyžicu octu a vymiesime vláčne cesto. Necháme nakysnúť aspoň hodinu.
2. Cesto si preložíme na pomúčenú dosku. Rozvaľkáme na asi 1 cm plátok a dvakrát preložíme do tvaru šatôčky. Necháme chvíľu oddýchnuť.
3. Spracujeme si rovnomerne veľké tri bochníky, z ktorých budú aj tri plechy.
4. Dáme na vymastený plech. Cesto stačí ponaťahovať ručne.
5. Na povrch cesta rozprestrieme paradajkovú omáčku alebo paradajkové pyré podľa toho, čo máme po ruke a čo preferujeme na takomto ceste. Pridáme oregano a pokojne aj kukuricu, presne ako na obrázku nižšie.
6. Na to ešte pridáme nakrájanú klobásu, nastrúhaný syr, prípadne iné ingrediencie podľa chuti. Voľba je na vás! Podplamenník potom pečieme na 200 stupňov asi 30 minút.
Hotovo! Želáme vám dobrú chuť!
Pripravte si podľa nášho overeného receptu aj skvelé kapustníky, prípadne chrumkavé bagety. Ako vždy, záleží od vašej preferencie!